Vitamine și suplimente care susțin funcția mitocondriilor – celulele energiei și tinereții
Mitocondriile sunt secretul longevității. Aceste structuri din interiorul celulelor sunt răspunzătoare pentru producția a 90% din energia generată în corp.
Ele au un rol cheie în menținerea sănătății și tinereții. Iată de ce este important să le menținem într-o stare bună de funcționare.
Cuprins
Mitocondriile – celulele energiei și longevității
Energia produsă de mitocondrii este necesară pentru detoxifierea și regenerarea celulelor. Corpul o folosește de asemenea pentru contracțiile musculare.
Mitocondriile sunt implicate în apoptoză (moartea programată a celulelor) – proces prin care celulele care nu funcționează corect sunt distruse și eliminate din corp.
După cum vedem, mitocondriile sunt cruciale pentru prevenirea bolilor, inclusiv a cancerului.
Când mitocondriile nu funcționează optim, acestea afectează nivelul de energie și starea bine a întregului organism.
Suplimente care susține sănătatea mitocondriilor
Există câteva vitamine pe care le putem utiliza pentru a spori funcția mitocondrială. Dr. Joseph Mercola a alcătuit un top al celor mai importante suplimente pe care le putem utiliza în acest scop.
Vitamina K2
Un studiu a arătat că vitamina K2 modulează disfuncția mitocondrială cauzată de neurotoxine. Ea inhibă acumularea speciilor de oxigen reactiv și induce mitofagia (înlăturarea mitocondriilor afectate prin autofagie).
Această vitamină are de asemenea efect antioxidant și neuroprotector. Este cunoscută pentru rolul ei în sănătatea oaselor și a inimii. Se găsește în podusele de origine animală, dar și în varza murată. O putem procura și sub formă de supliment.
Glicina
Acest aminoacid este produs de către corp, însă de multe ori în cantități insuficiente pentru ceea ce înseamnă longevitate și prevenirea bolilor asociate cu vârsta.
Pe lângă efectele sale anti-îmbătrânire, glicina acționează ca un precursor al glutationului – unul din cei mai puternici antioxidanți din corp care scade odată cu înaintarea în vârstă.
Studiile au arătat că șoarecii cu deficit de glutation suferă de disfuncție mitocondrială. La aceștia, administrarea unei combinații de glicină și N-acetilcisteină a crescut nivelul de glutation și a ameliorat deficitul mitocondrial, stresul oxidativ și insulinorezistența.
În alt studiu, acest supliment combinat a redus deficitele asociate cu îmbătrânirea prematură. Mai exact, a ameliorat disfuncția mitocondrială, stresul oxidativ, inflamația, disfuncția endotelială, geno-toxicitatea, rezistența la insulină și cogniția.
Glicina se găsește sub formă de capsule.
Coenzima Q10
Acest antioxidant liposolubil este prezent în aproape toate celulele corpului, fiind însă concentrat în mitocondrii.
Coenzima Q10 (CoQ10) este implicată în primul rând în sinteza adenozintrifosfatului (ATP). Acesta este necesar pentru supraviețuire, reparare și regenerare.
Disfuncția mitocondrială este una din cauzele de bază al multor boli, precum afecțiunile cardiace.
CoQ10 este concentrată în celulele mușchiului cardiac, unde există circa 5.000 de mitocondrii per celulă. Circa 35% din volumul țesutului cardiac este alcătuit din mitocondrii.
Coenzima Q10 susține funcția metabolică a mitocondriilor și deficitul acesteia poate duce la boli cardiovasculare (ex. insuficiență cardiacă), diabet de tip 2, boli renale cronice, boli de ficat și alte boli critice.
Coenzima Q10 se găsește sub formă de capsule, dar și în unele alimente, precum somonul de captură, macrou, sardine, ouă și organe de animale.
Legumele cu frunze verzi sunt bogate în clorofilă, care ajută la conversia coenzimei Q10 în ubiquinol (o formă mai ușor de absorbit, mai ales la vârstnici).
Persoanele care iau statine ar trebui să consume minim 200 mg de ubiquinol sau CoQ10 pe zi, divizată în 2-3 doze.
Suplimentele cu Coenzima Q10 sunt utile în bolile cardiace, diabet, oboseală cronică, autism sau scleroză amiotrofică laterală.
Vitamine din complexul B
Vitaminele din grupul B sunt cunoscute ca vitamine ale energiei. Ele sunt critice pentru buna funcționare a mitocondriilor. Cea mai importantă este niacina (B3), riboflavina (B2) și acidul folic.
La vitamina B3 sunt indicate doze inițiale de 100-200 mg pe zi. Cantitatea poate ajunge până la 2.000 mg pe zi la unele persoane.
Complexul B este util, deoarece are vitaminele într-un raport bun, însă cele 3 indicate mai sus sunt principale.
Nicotinamida
Nicotinamida sau niacinamida este o formă de niacină (vitamina B3) care joacă un rol important în metabolismul energetic. În lipsa acestei vitamine mitocondriile nu pot produce energie.
Nicotinamida previne obezitatea, degenerarea neuronilor și insuficiența cardiacă și ajută la repararea intestinului permeabil.
Sunt recomandate doze de 50 mg de nicotinamidă, de 3 ori pe zi. Dr. Mercola recomandă nicotinamida sub formă de pulbere.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Metode naturale de a ne îmbunătăți funcția mitocondriilor
Zahărul este o toxină care ne otrăvește mitocondriile – dr. Robert Lustig
4 alimente care distrug mitocondriile și declanșează boli metabolice
Această VITAMINĂ crește longevitatea, combate cancerul și bolile cronice (+ alimente care o conțin)
Sursă articol: Dr. Joseph Mercola, Top supplements for mitochondria function: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2023/12/28/mitochondria-supplements.aspx?ui=6ac1fb1b602ac592785892c759ca2b2ef008e5a7c93baacd7774d56e6e163333&sd=20201112&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art1HL&cid=20231228&foDate=false&mid=DM1505030&rid=2003444052