Ce legătură există între poluare și osteoporoză?

Numărul persoanelor afectate de osteoporoză atinge milioane la nivel global. Se estimează că el va crește în viitor, din cauza îmbătrânirii populației.

Cea mai mare incidență este întâlnită la femeile în perioada de după menopauză și la bărbații vârstnici.

Poluarea creste riscul de osteoporoza

Osteoporoza este caracterizată prin scăderea masei osoase și alterarea arhitecturii oaselor. Oasele devin extrem de fragile și predispuse la fracturi, îndeosebi la nivelul șoldului, a vertebrelor și a antebrațului.

Citește și: Ce simptome cauzează OSTEOPOROZA

Fracturile osteoporotice sunt asociate cu un risc crescut de morbiditate, mortalitate și calitate redusă a vieții.

Osteoporoza – factori de risc

Vârsta este fără îndoială un factor de risc principal pentru apariția osteoporozei. Această boală este influențată și de:

– perioada postmenopauzală

– insuficiența ovariană prematură

– indicele de masă osoasă scăzută

– artrita reumatoidă

– lipsa de vitamina D

– aportul redus de calciu

– fumatul, consumul excesiv de alcool

– imobilizarea

– utilizarea unor medicamente pe termen lung (ex. anticoagulante, glucorticoizi, anticonvulsivante, inhibitori de aromatază, chimioterapice)

Citește și: Remedii pentru OSTEOPOROZA la femei și bărbați

Nimeni nu poate preveni efectul îmbătrânirii asupra oaselor, însă există și factori de risc ai osteoporozei care pot fi modificați.

Poluarea din aer afectează oasele

Cercetătorii au descoperit de curând că inclusiv poluarea din aer contribuie la dezvoltarea osteoporozei.

Studiul a fost realizat de „Barcelona Institute for Global Health” și publicat în jurnalul JAMA Network Open. În mod surprinzător, calitatea aerului afectează sănătatea oaselor. Mai precis, aerul poluat a fost asociat cu o densitate osoasă scăzută la populația vârstnică.

Autorii au analizat informațiile despre sănătatea oaselor unui număr de 3.717 de femei și bărbați din 28 de sate din apropierea orașului Hyderabad din India.

Citește și: COADA-CALULUI încetinește fenomenul de OSTEOPOROZĂ – prof. Ovidiu Bojor

Au folosit estimări ale expunerii la aerul poluat cu carbon și particule fine provenite de la mașini. Aceste particule persistă în aer mult timp și se ajung în corpul uman prin plămâni.

Participanții la studiu au completat de asemenea chestionare cu privire la tipul de combustibil folosit pentru gătit.

Cercetătorii au descoperit că persoanele expuse frecvent la poluarea din mediu (mai ales la particulele fine) aveau niveluri mai mici ale masei osoase.

Această legătură ar putea fi explicată prin faptul că poluarea atmosferică produce inflamații și stres oxidativ.

Nivelul particulelor fine din aer (32,8 mcg/ m3 pe an) la care erau expuși participanții depășește limita admisă (10 mcg/ m3 pe an) de Organizația Mondială a Sănătății.

Surse:

1. Maria Cohut, Paula Field, Osteoporosis: Researchers find another possible risk factor, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327425.php#1

2. Ibrahim Akkawi and Hassan Zmerly, Osteoporosis: Current Concepts, Joints, 2018: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6059859/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.