Remedii pentru OSTEOPOROZA la femei și bărbați
Osteoporoza este cunoscută sub numele de „boala oaselor fragile”. Se manifestă prin pierderea calciului din oase, apariția de găuri la nivelul țesuturilor spongioase și subțierea stratului care acoperă cartilajele.
Ca urmare a scăderea densității osoase, riscul de fracturi crește foarte mult, chiar și în urma unor activități ușoare.
Dacă în copilărie copiii nu primesc suficient calciu din alimentație, aceștia pot suferi de osteoporoză cu 10 ani mai devreme.
Potrivit statisticilor, se preconizează că în viitor, riscul fracturilor datorate osteoporozei se va dubla.
• Bitter suedez
Acest produs se găsește la magazinele naturiste, și în unele farmacii. Conține un amestec de mai multe plante (180, 32, 16 sau 12, în funcție de varianta folosită).
Rețeta originală a fost concepută de savantul Paracelsus în perioada Evului Mediu. Inițial, bitter-ul suedez a fost realizat ca un elixir pentru creșterea longevității.
Astăzi, este considerat un remediu pentru numeroase boli și afecțiuni, de la cele mai ușoare la cele mai grave.
Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă în una din cărțile sale 3-5 lingurițe de bitter suedez pe zi pentru prevenirea și combaterea osteoporozei.
• Ceaiuri
Cele mai indicate sunt ceaiurile din fructe, precum cătină și măceșe, dar și cele din coacăz negru, zmeur, sau coada-calului, frasin, mesteacăn, urzică, turiță-mare. Din acestea se pot bea câte 3-4 căni de ceai pe zi.
• Ceai de schinduf
Ceaiul de semințe de schinduf este de asemenea recomandat. Se prepară din pulbere de semințe. Se folosește 1 linguriță de pulbere la 1 cană cu ceai de coada-calului sau de coada-șoricelului. Se beau câte 4 căni de ceai pe zi.
• Ceai pentru femei
• 6 lingurițe de lemn-dulce
• 2 lingurițe de talpa-gâștii
• 1 linguriță de salvie
Se amestecă toate plantele și se păstrează într-un borcănel sau într-o pungă de hârtie. Se folosesc 1-2 lingurițe de amestec la plante la 1 cană cu apă clocotită. Se fierb la foc mic preț de 5 minute, dup care se mai lasă la infuzat încă 10 minute, sub capac.
Se administrează câte 1 cană de ceai, de 3-4 ori pe zi, înainte de mesele principale. Cura durează 1 lună și se poate repeta după 2 lini de pauză.
• Ceai pentru bărbați
• 5 lingurițe de ghimpe
• 1 linguriță de scânteiuță
• 1 linguriță de saschiu
Se procedează la fel ca în cazul anterior.
• Melită cu polen, cătină și propolis
Se amestecă miere de albine cu granule de polen crud, fructe de cătină (sau sirop) și propolis, într-un borcan. Se ia câte 1 linguriță, de 2 ori pe zi.
• Alte remedii
– calciu natural asimilabil din coji de ouă, spălate, uscate, măcinate și amestecate cu miere și suc de lămâie; se consumă câte 1 linguriță, de 3 ori pe zi.
– băi cu coada-calului sau cu coada-șoricelului (se folosesc 200 g de plante la 1 cadă cu apă);
– masaje cu ulei sau tinctură de coada-șoricelului, ulei de cătină, sunătoare sau mușețel;
– lăptișor de matcă pentru femei și apilarnil pentru bărbați (oprește procesul de decalcifiere a oaselor, întărește și întinerește țesuturile, dau energie);
– dietă – broccoli, varză, salată, fasole verde, sfeclă, morcov, ceapă (ajută la tonifierea oaselor și prevenirea osteoporozei), supe de oase, de legume, de zarzavaturi, ouă, sucuri naturale.
______________________________
Sursă: Constantin Milică, Medicina Naturistă, Osteoporoza, Vol. 1, Editura Doxologia, Iali, p. 153