Cele 10 REGULI de prevenire a CANCERULUI

Cancerul a urcat pe primul loc în topul bolilor cu cea mai mare rată de deces, lăsând bolile cardiovasculare pe locul doi, potrivit unui studiu publicat recent în „The Lancet”.

55% din decesele înregistrate în rândul persoanelor de vârstă medie din țările cu un venit mare sunt provocate de cancer.

10 reguli de prevenire a cancerului

Prognoza este extrem de alarmantă. Se estimează că unul din trei americani va dezvolta o formă de malignitate la un moment dat în viața lor.

Nu aștepta să vezi simptome

Deși cercetările în domeniu au făcut progrese, cel puțin în ceea ce privește înțelegerea biologiei celulelor canceroase și diagnosticarea cancerelor, este datoria noastră să prevenim apariția lui. Nu trebuie să așteptăm ca acesta să producă simptome pentru a merge la medic.

Cel mai simplu mod de a detecta din timp un cancer este efectuarea de analize sau teste regulate. Bărbaților cu vârsta cuprinsă între 15 și 35 de ani le sunt recomandate examenele testiculare periodice și auto-examinarea regulată (pentru detectarea de melanomului sau a altor cancere de piele).

Bărbații peste 50 de ani trebuie să se testeze pentru cancerul de colon și de prostată. Cei cu factori de risc trebuie să se controleze mult mai devreme. 

Factori de risc modificabili

Trebuie să fim foarte atenți la ceea ce ne transmite corpul. Bolile maligne pot fi depistate în stadiu incipient dacă ne informăm din timp cu privire la simptomele pe care le produce fiecare tip de cancer în parte.

Societatea Americană a Cancerului a emis un avertisment menit să atragă atenția asupra unor simptome suspecte:

– schimbări la nivel intestinal sau a vezicii urinare (scaun și urină)

– răni care nu se vindecă

– sângerări sau secreții anormale sau neobișnuite

– apariția de noduli, crescături sau umflături în diferite zone ale corpului

– probleme de digestie sau de înghițire

– modificarea vizibilă a unei alunițe sau a unui neg

– tuse sâcâitoare sau răgușeală

Deși în cele mai multe cazuri aceste simptome pot indica o afecțiune non-malignă, ele trebuie investigate de medic, deoarece pot ascunde o boală canceroasă, mai ales dacă sunt însoțite de scăderea rapidă în greutate și oboseala nejustificate.

Un studiu din 2005 a arătat că este 2.4 milioane din cele 7 milioane de decese din cauza cancerului înregistrate anual sunt cauzate de 9 factori de risc modificabili (care pot fi corectați).

Citește și Dr. Pavel Chirilă – NU HRĂNI CANCERUL (reguli alimentare pentru prevenirea și vindecarea cancerului)

Potrivit unui raport realizat de Harvard asupra metodelor de prevenire a cancerului, acești factori de risc sunt mult mai mulți.

• Fumatul și expunerea la tutun – responsabile pentru 30% de decese

• Obezitatea și dieta (carne roșie vs. fructe și legume – responsabile pentru 30% de decese

• Lipsa de mișcare/exerciții fizice – responsabilă pentru 5% de decese

• Expunerea la substanțe cancerigene la locul de muncă – responsabilă pentru 5% de decese

• Virusurile (hepatită, HPV) – responsabile pentru 5% de decese

• Istoricul familial de cancer – responsabil pentru 5% de decese

• Dimensiunea corpului (persoanele înalte, masive fac mai des cancer) – responsabilă pentru 5% de decese

• Factori reproductivi la femei (lipsa de sarcină sau sarcină târzie, menopauză târzie, menstruație prematură) – responsabile pentru 3% de decese

• Consumul excesiv de alcool – responsabil pentru 3% de decese

• Sărăcia – responsabilă pentru 3% de decese

• Poluarea din mediu – responsabilă pentru 2% de decese

• Expunerea excesivă la soare – responsabilă pentru 2% de decese

• Procedurile medicale, medicamentele – responsabile pentru 1% de decese

• Sarea, aditivii alimentari, contaminanții – responsabile pentru 1% de decese

Putem constata că mulți din acești factori de risc pot fi schimbați, prin îmbunătățirea stilului de viață.

10 reguli de prevenire a cancerului

Oamenii de știință de la Școala de Medicină Publică de la Harvard susțin că 75% din decesele cauzate de cancer la americani pot fi prevenite, iar Societatea Americană a Cancerului estimează că 60% din acestea pot fi evitate.

1. Evită fumatul

Tutunul trebuie evitat sub toate formele (inclusiv expunerea la fumatul pasiv sau de mâna a treia – citește AICI mai multe despre asta).

2. Mănâncă sănătos

Redu consumul de grăsimi saturate și carne roșie deoarece acestea cresc riscul de cancer de colon și de prostată. Redu consumul de carne făcută pe grătar cu cărbuni și alimentele prăjite intense. Mărește consumul de fibre, fructe, legume și cereale integrale. Consumă 2-3 porții de pește pe săptămână. Astfel îți vei reduce riscul de cancer la prostată și riscul de boli cardiovasculare.

Citește și 5 COMPUȘI din alimente cu efecte ANTICANCERIGENE naturale

3. Fă mișcare fizică zilnică

Exercițiile fizice practicate cu regularitate au fost asociate cu un risc mai mic de cancer la sân, cancere la nivelul organelor reproductive, cancerul de prostată și cancerul de colon. 

4. Menține-ți o greutate optimă

Obezitatea nu este corelată numai cu boli metabolice și cardiovasculare, ci și cu numeroase tipuri de cancer. Fă mai multă mișcare fizică și redu aportul de calorii ca să slăbești.

5. Atenție la cât alcool bei

Dacă vrei să consumi alcool, limitează-te doar la 1-2 pahare pe zi. Abuzul de băuturi alcoolice predispuse la numeroase tipuri de cancere: bucal, laringian, esofagian, hepatic și de colon. La femei, excesul de alcool mărește riscul cancerului de sân. Dacă mai și fumezi, riscul de boli maligne induse de alcool crește și mai mult.

6. Evită radiațiile

Aici este vorba în primul rând despre expunerea la radiațiile cauzate de procedurile medicale (ex. RMN). Totodată, evită să stai prea mult la soare, deoarece razele UV cresc riscul de melanom și alte cancere de piele.

Inclusiv radiațiile provocate de mobile și dispozitivele Wi-fi pot cauza cancer. Nu dormi cu telefonul sau Wi-fi-ul pornite în timpul nopții.

7. Evită expunerea la toxinele din mediu

Stai departe de fibrele de azbest, benzen, amine aromatice și bifenili policlorurați.

Citește și Prevenirea cancerului stă în mâinile noastre

8. Evită infecțiile

Anumite infecții pot duce la cancer, precum virusurile hepatice, virusul HIV și virusul HPV (papilomavirus uman). Acestea se transmit de multe ori prin contact sexual sau ace infectate.

9. Ia aspirină în doze mici (la sfatul medicului)

Aspirina poate avea efecte secundare chiar și în doze mici, precum sângerări sau hemoragii gastrice. Însă la bărbați, ea poate avea un efect protector împotriva atacului de cord, accident vascular cerebral și a cancerului de colon și de prostată. Consultă medicul înainte de a lua aspirină în mod regulat, pentru a preveni anumite complicații și interacțiuni.

10. Asigură-ți un aport suficient vitamina D

Doza zilnică recomandată de vitamina D este cuprinsă între 800 și 1.000 IU pe zi, care nu poate fi obținută doar din dietă,

Unele studii sugerează că această vitamină reduce riscul cancerelor de colon și de prostată, deși nu există suficiente dovezi în acest sens. De asemenea, nu este recomandat să luați suplimente pentru prevenirea cancerului.

Surse:

1. Harvard Health Publishing, The 10 commandments of cancer prevention: https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/The-10-commandments-of-cancer-prevention

2. Lisa Templeton Fact, Jasmin Collier, Cancer is now the leading cause of death in wealthy countries, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326341.php

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.