Umflături, noduli, crescături sub piele – ce sunt și când trebuie să te alarmezi

Depistarea unei umflături într-o anumită zonă a corpului te poate face să te îngrijorezi. Însă nu orice crescătură sau nodul pe care îl simți sub piele este ceva alarmant.

Dr. Timothy Wollner, medic de familie la Rush University Medical Center ne spune care sunt semnele ce indică vizita la un specialist. Acesta va lua în considerare câteva elemente importante care îl vor ajuta să pună un diagnostic corect.

Noduli – simptome, cauze, tratament: dailynews.ro

Locația – unde este localizată umflătura sau nodulul

Dacă observi o protuberanță apărută recent într-un anumit loc al corpului, mergi la medicul de familie. Văzând și cunoscând multe cazuri asemănătoare va ști dacă este ceva grav și unde să te trimită.

Locația contează foarte mult, la fel și aspectul sau textura (cum se simte la atingere). Aceste detalii pot oferi indicii importante despre ce ar putea fi și dacă pacientul trebuie să meargă la un medic specialist.

Pe gât sau pe fund

La palpare: simți o umflătură moale și mobilă, localizată sub piele, dar care nu doare la atingere

Ce ar putea fi: un lipom, adică o tumoare benignă dezvoltată în celulele grase de sub piele; lipoamele pot să apară oriunde în corp, însă cel mai des pot fi observate pe gât și pe fund.

Tratament: lipoamele nu necesită tratament, decât dacă sunt situate în zone unde produc disconfort sau sunt neplăcute la vedere; în aceste cazuri ele pot fi îndepărtate prin operație de către un chirurg; trebuie să știi că lipoamele nu au risc de a deveni canceroase.

Pe spate, pe piept sau pe umeri

La palpare: simți o umflătură moale dar fermă, care nu doar când este atinsă.

Ce ar putea fi: un chist seboreic – un săculeț mic umplut cu sebum, substanța uleioasă care asigură hidratarea pielii și a părului) sau un chist epidermoid (o umflătură alcătuită din celule de piele și proteine).

Tratament: aceste chisturi nu necesită tratament, decât dacă ele cresc în dimensiune, devin dureroase sau încep să supureze; în aceste situații se pot prescrie antibiotice sau o procedură de drenare a chistului; nu stoarceți niciodată un chist, oricât de copt este, deoarece puteți declanșa o infecție; mergeți la specialist.

Pe picioare, glezne, încheietura mâinii

La palpare: simți o umflătură moale, plină cu lichid, care nu se mișcă, dar are tendința de a crește în dimensiuni și de a descrește periodic.

Ce ar putea fi: un chist ganglionar, cauzat de o acumulare de lichid secretat din articulații.

Tratament: aceste chisturi trebuie lăsate în pace, cel puțin până când devin dureroase, afectează funcția articulară sau devin inestetice; chirurgul poate drena chistul cu un ac special, iar dacă acesta persistă, îl va îndepărta complet prin operație.

Pe gât

La palpare: simți o umflătură sensibilă, localizată sub maxilar sau în spatele urechii.

Ce poate fi: un ganglion limfatic inflamat; ganglionii limfatici ajută la filtrarea toxinelor și combaterea infecțiilor, de aceea ei se umflă atunci când suntem răciți sau atinși de un virus.

Tratament: ganglionii limfatici revin la normal după ce ne vindecăm de răceală sau de infecție; dacă devin dureroși, continuă să se umfle și nu pare să se diminueze după o anumită perioadă, mergeți la medic pentru un control de specialitate; ganglionii limfatici inflamați persistenți, care sunt însoțiți de tuse, scădere în greutate sau oboseală, pot fi un simptom de limfom, cancer pulmonar sau cancer al sistemului limfatic.

Pe ureche, buze, piept sau alte zone expuse la soare

La palpare: simți o umflătură mică, asemănătoare unei alunițe sau unui coș.

Ce ar putea fi: carcinom celular bazal – un cancer de piele cu evoluție lentă care poate fi cauzat de expunerea la soare.

Tratament: trebuie să mergi la medicul dermatolog pentru o biopsie; acesta va preleva o mostră de piele pentru analize de laborator; tratamentul depinde de dimensiunea și locația carcinomului și poate însemna operație, radioterapie sau alte medicamente.

Pe sân

La palpare: orice fel de umflătură – mobilă, solidă, umplută cu lichid sau cu formă neregulată; o auto-examinare lunară a sânilor poate dezvălui orice creștere anormală la nivel mamar; mamografiile pot detecta nodulii la sâni înainte ca aceștia să devină simțibili la palpare.

Ce ar putea fi: un chist, un nodul sau o tumoare solidă numită fibroadenom; 80% dintre nodulii la sân sunt benigni; cancerul mamar se poate manifesta de asemenea prin noduli, de aceea este important să mergi imediat la medic; cei mai mulți (dar nu toți) noduli canceroși nu provoacă durere.

Tratament: persoanele peste 30 de ani pot fi evaluate printr-o mamografie, ultrasunete și/sau biopsie; persoanele sub 20 de ani pot fi sfătuite de medic să aștepte ciclul menstrual pentru a vedea dacă nodulul dispare.

Semne care trebuie să te îngrijoreze 

Dacă răspunzi „da” la una sau mai multe din întrebările de mai jos, trebuie să mergi de urgență la medic, indiferent de locația umflăturii:

– Umflătura crește?
– Nodulul este tare și imobil?
– Umflătura este dureroasă sau sensibilă la atingere?
– Are culoarea roșie, este imflamată, provoacă mâncărimi?

Sursă: Rush.edu, What Is That Lump? https://www.rush.edu/health-wellness/discover-health/what-lump

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. Buna ziua băiatul meu de 4 anișori am descoperit recent că are un mic nodul sub piele mai exact in parte din spate a gatului și care se mișcă ce poate fi.multumesc frumos

    • Postolache Ana Maria

      Cu părere de rău, nu vă putem sfătui în astfel de situații. Mergeți la medic.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.