Clicky

CANCER de COLON – simptome, cauze, regim și tratament naturist

Potrivit datelor statistice, cancerele care afectează colonul și rectul sunt cele mai frecvente, ocupând locul al 2-lea în topul cancerelor cu cele mai mari rate de deces, atât la femei, cât și la bărbați.

Acest tip de cancer afectează intestinul gros (colonul), partea finală a tractului digestiv. De cele mai multe ori, debutează ca o adunare de celule mici non-canceroase (benigne), cunoscute sub numele de polipi colonici adenomatoși.

Cancer de colon – simptome, cauze, tratament

În timp, unii din acești polipi se pot transforma în cancer de colon. Datorită faptului că sunt mici, practic simptomele sunt aproape insesizabile sau chiar absente. Din acest motiv medicii recomandă teste regulate pentru persoanele care au polipi colonici, pentru a preveni cancerul.

_____________________________

Cancer de colon – simptome

– schimbări în privința consistenței scaunelor (diaree sau constipație), care durează mai mult de 4 săptămâni
– sângerări rectale sau scaune cu sânge
– disconfort abdominal persistent (crampe, gaze sau durere)
– senzație de golire insuficientă a intestinului
– slăbiciune sau oboseală
– scăderea inexplicabilă a greutății corporale

_____________________________

Cancer de colon – cauze

Fitoterapeutul Constantin Milică notează că acest tip de cancer este mai des întâlnit la femei decât la bărbați. Afectează îndeosebi persoanele grase, cu o talie scundă.

Factori de risc sau declanșatori ai cancerului de colon:

– prezența unor polipi colorectali
– boli inflamatorii ale tubului digestiv (colită ulcerativă, boala Crohn, rectocolita ulceroasă hemoragică, polipoza intestinală, diverticuloză rectosigmoidiană)
– acumularea de toxine la nivelul colonului și rectului
– consumul de alimente bogate în grăsimi animale (carne de porc, vită, miel)
– consumul excesiv de alcool și tutun
– bacteria Bacteroidis fragilis sau o varietate a bacteriei Escherichia coli
– vârsta înaintată (peste 50 de ani), care determină o scădere a rezistenței organismului la factorii cancerigeni
– radiațiile ionizante, produșii poluanți din combustiile industriale, din transporturi sau din industria chimică
– stresul cronic
– stilul de viață sedentar, alimentație nesănătoasă
– moștenirea genetică

_________________________

Cancer de colon – regim alimentar

Dacă alimentele grase favorizează apariția cancerului de colon, consumul de fructe și legume reduce notabil acest risc, datorită conținutului de fibre vegetale bogate în celuloză.

Efecte bune au curele cu sucuri din fructe și legume proaspete, care pot dura câte 2 luni, la fel și cele cu lapte dulce și lapte acru – datorită protecției pe care o oferă mucoaselor intestinale.

Consum zilnic de:

• salată verde, spanac, pătrunjel
• păstârnac, morcov, țelină, sfeclă roșie
• broccoli, conopidă, varză albă, varză roșie, ridiche, gulii
• tomate, cartofi copți
• fasole verde, fasole cu bob mare, mazăre verde, linte, bame
• hrean, cepaă, usturoi
• piersici, cireșe, pere, mere roșii, struguri roșii, fructe de pădure, citrice curmale, stafide, rodii, migdale, nuci, pepene verde
• pâine integrală, germeni de grâu și tărâțe, orez, soia
• carne slabă de pește sau de pui
• brânzeturi nefermentate
• 2-3 ouă pe săptămână
• drojdie de bere (30-50 g pe zi)

O acțiune anticancerigenă importantă în cancerul de colon și de stomac îl are consumul zilnic de 2-3 căței de usturoi crud. Aceștia se pot prepara și sub formă de mujdei.

 

Cancer de colon – tratament naturist

• ceai de gălbenele – 3 căni pe zi; sau tinctură de gălbenele – 30 de picături, de 3 ori pe zi;
• ceai de busuioc de câmp – 2-3 căni pe zi
• ulei de cătină – 3 linguri pe zi, înainte de masă, cu miere de albine;
• ceai de obligeană – 30 de picături, de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese (cu efecte bune și asupra ficatului, splinei și pancreasului);
• pulbere de lichen de piatră – 4-6 lingurițe pe zi, pe nemâncate;
• ceai de cimbru – 2-3 căni pe zi;
• pulbere de trifoi roșu – 3 grame adăugate în vin alb; sau 3-4 căni de infuzie de trifoi roșu pe zi;
• 2 linguri de suc din tulpini și frunze proaspete de rapiță fierte cu 1 cană de apă 5 minute; se beau câte 2-3 căni pe zi;
• ceai verde
• comprese cu bitter suedez, coada-calului, gălbenele, tătăneasă, trifoi roșu, rostopască, coada-șoricelului, de 2 ori pe zi, la nivelul abdomenului;
• masaj abdominal cu unguent de gălbenele și tătăneasă;
• tinctură de propolis 30% – câte 2 picături la fiecare 5 kg/corp, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mese; cura durează 15 zile; se poate aplica și extern, pe locul afectat;
• polen – 2 linguri pe zi, cu 15 minute înainte de micul-dejun și de prânz; se fac cure de 1 lună;
• păstură – 3 lingurițe pe zi.

Este important ca aceste tratamente să se facă pe durate lungi de timp, pentru a împiedica recidivarea bolii.

_____________________________

Surse bibliografice:

1. Constantin Milică, Cancerul colorectal, Medicina Naturistă, Vol. 2, Edfitura Doxologia, Iași, 2013, p. 50

2. Mayo Clinic, Colon Cancer: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669

3. Farmacia Verde, Cele mai eficiente plante in terapia cancerului de colon: http://www.farmacia-verde.ro/2013/12/04/cele-mai-eficiente-plante-in-terapia-cancerului-de-colon/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *