5 COMPUȘI din alimente cu efecte ANTICANCERIGENE naturale
Articol scris de Ana-Maria Postolache
Toate alimentele vegetale conțin substanțe care hrănesc și protejează organismul de boli ușoare sau cronice. Unii compuși sunt atât de valoroși încât pot ajuta inclusiv la prevenirea cancerului.
Jami Cooley, asistentă la oncologie, a realizat pentru University News Daily un top al celor mai importanți nutrienți dintr-o dietă anticancerigenă.
Un studiu a arătat că există cel puțin 5 substanțe din alimente care au proprietăți anticancerigene puternice.
Cuprins
• Tocotrienol
Acest este o formă nesaturată a vitaminei E. Unele studii au arătat că acesta poate combate bolile canceroase și ajută la scăderea colesterolului. Se găsește în numeroase alimente:
– ulei de cocos
– ulei de semințe de grepfrut
– ulei de măsline
– ulei de semințe de in
– ulei de semințe de mac
– ulei de floarea-soarelui
– ovăz
– alune de pădure
Femeile cu cancer la sân trebuie să evite consumul de semințe de in.
• Acidul elagic
Acest acid este un polifenol (antioxidant) care inhibă proliferarea celulelor canceroase și induce apoptoza (moartea programată a celulelor). Studiile au arătat că este eficient în combaterea unui spectru larg de boli canceroase:
– cancer de sân
– cancer de colon
– mielom
– cancer vezical
– cancer endometrial
– cancer de prostată
– cancer de piele
– leucemie limfocitară cronică
– cancer esofagian
– sarcom osteogenic
– cancer ovarian
Acidul elagic se găsește în următoarele alimente:
– zmeură, coacăze negre, căpșuni
– rodii
– struguri negri
– merișoare
– nuci românești, nuci pecan• D-limonen
Acesta este un nutrient din clasa terpenilor. Studiile de laborator au arătat că D-limonen are efecte anticancerigene și antiinflamatoare. Alterează căile de semnalizare din interiorul celulelor canceroase care împiedică multiplicarea lor și induc apoptoza (moartea lor).
Încetinește creșterea cancerelor de sân, de colon, de plămân, de stomac, de pancreas, de piele, de ficat, de cap și de gât.
Alimentele cele mai bogate în limonen sunt:
– cojile de citrice (lămâi și portocale)
– semințele de chimen
– cireșele
– mărarul
– anasonul
– scorțișoara
– piperul negru
– nucșoara
– rozmarinul
– coriandrul
– ghimbirul
– menta
– lavanda
– salvia
– cimbrul
– tomatele• Sulforafan
Sulforafanul este un compus puternic care stimulează producția unor enzime antioxidante din corp care neutralizează radicalii liberi. Are proprietăți antibacteriene și combate infecții puternice precum Helicobacter pylori. Cel mai mult este însă apreciat și cunoscut pentru calitățile sale anticancerigene.
Sulforafanul intervine în cancerele cu stadii multiple prin modularea sau reglarea mecanismelor celulare și inducerea apoptozei. Acest compus se găsește în următoarele alimente:
– broccoli
– conopidă
– varză
– semințe de muștar
– varza kale• Izocumarină
Cea mai abundentă sursă de izocumarină este morcovul. Această substanță are proprietăți anticancerigene, antimalarice, antidiabetice, antibacteriene și fungicide.
Morcovii conțin și alte substanțe fitochimice care combat cancerul, precum poliacetilenii (falcarinol, falcarindiol și falcarindiol-3-acetat) și carotenoidele (beta-caroten și luteină). Studiile au arătat că morcovii cruzi sau gătiți (dar nu prin fierbere) reduc tumorile la șobolani, riscul leucemiei, al cancerului de prostată și al accidentelor vasculare cerebrale.
Alte alimente care au demonstrat activități anticancerigene notabile sunt:
– turmericul
– ceaiul verde
– usturoiul
– oțetul de mere natural
Surse bibliografice:
1. JAMI COOLEY, „Foods That Fight Cancer”, Articol publicat în CANCER, University News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/cancer/foods-that-fight-cancer/
2. Zaini RG, Brandt K, Clench MR, Le Maitre CL., „Effects of bioactive compounds from carrots (Daucus carota L.), polyacetylenes, beta-carotene and lutein on human lymphoid leukaemia cells”, Anticancer Agents Med Chem. 2012 Jul;12(6):640-52: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22263789
3. Dr. Susan Richards, „Super Antioxidant Foods: Limonene”, Excerpt from Healthy Diet and Nutrition for Women, articol publicat pe site-ul: Dr Susan’s Healing & Healthy Living: https://drsusanshealthyliving.com/super-antioxidant-foods-limonene/
4. JO WILLEY, „Carrots hold key to beating cancer, say scientists”, articol publicat în Express.co: https://www.express.co.uk/news/uk/483656/Carrots-hold-key-to-beating-cancer-say-scientists