Ce trebuie să știi despre MELANOM, cel mai periculos cancer de piele (simptome, cauze, prevenire)

Pentru a preîntâmpina o anumită boală trebuie să ne îmbunătățim stilul de viață și dieta, să renunțăm la vicii, să adoptăm obiceiuri cât mai sănătoase, pe care să le respectăm cu fidelitate.

Experții ne sfătuiesc să fumăm, să facem mișcare fizică zilnică, să mâncăm natural și regulat, să dobândim o greutate corporală optimă, să ne protejăm de razele ultraviolete ale soarelui, să facem controale regulate la medic.

Melanom – simptome cauze prevenire: miiskin.co

Însă mai este un lucru important pe care uităm să-l facem, și anume să ne informăm despre:

– tipurile cele mai frecvente de boli
– factorii de risc
– ce simptome dau
– care sunt cauzele
– cum le putem evita

Trebuie să ne documentăm mai mult despre bolile canceroase în principal, din cauza numărului tot mai crescut de cazuri noi și a pronosticului redus în cazul depistării lor tardive.

Un tip de cancer despre care nu știm suficient de mult este cancerul de piele.

Ce este melanomul

Melanomul este un cancer de piele care apare atunci când melanocitele (celulele de piele responsabile pentru pigmentul pielii) suferă schimbări și devin canceroase.

Cel mai periculos dintre cancerele de piele

Spre deosebire de alte cancere de piele mai cunoscute, precum carcinomul scuamos (carcinomul cu celule scuamoase) sau carcinomul celular bazal, melanomul este mult mai rar.

Medicii îl consideră melanomul cel mai sever și cel mai periculos dintre toate. De ce? Pentru că are capacitatea de a răspândi adânc în piele și către alte părți ale corpului dacă nu este tratat din timp. Depistat în stadii finale, poate fi fatal.

Cine are un risc crescut de melanom?

Persoanele cu pielea mai albicioasă (deschisă la culoare), care se ard repede când stau la soare, au un risc mai mare de a dezvolta melanom.

Acest tip de cancer nu îi ocolește însă nici pe cei cu un pigment mai închis. Riscul de melanom este influențat de expunerea la razele violete în timp. Poate fi vorba despre lumina soarelui sau de lumina emisă de lămpi solare, cabine bronzante sau solare.

Un alt factor major de risc implicat în producerea melanomului este un număr crescut de alunițe pe corp.

Cum arată melanomul?

Pentru a putea depista din timp acest tip de cancer, este important să știi cum arată. Melanomul poate cauza în primă fază formarea unui punct nou pe piele, a unei leziuni sau alunițe noi, sau modificarea unei alunițe deja existente.

Există un ABCD al identificării melanomului sau a alunițelor periculoase, care necesită investigații de specialitate. Iată la ce trebuie să fii atent atunci când evaluezi singur o aluniță:

AAsimetria: jumătate din aluniță are un aspect diferit
BBordura: alunița prezintă margini neregulate sau indefinite.
CCuloarea: alunița are mai mult nuanțe.
DDiametrul: majoritatea melanoamelor sunt mai mari decât radierea unui creion.
EEvoluția: alunița și-a modificat dimensiunea, forma și/sau culoarea.

Trebuie să îi comunicați medicului orice schimbări noi pe care le observați la nivelul pielii. Dacă una din alunițele pe care le aveți a început să se mărească, să își schimbe textura sau nuanța, să arate deformat sau anormal, să provoace mâncărimi sau să sângereze, mergeți la un control.

Cum poate fi prevenit melanomul?

Prima recomandare este să reducem expunerea corpului la razele UV. Este esențial să folosim o cremă de protecție solară când petrecem mult timp afară în soare, cu un factor de 30 sau mai mare.

În zilele caniculare, în care lumina soarelui este foarte puternică, este recomandat să stăm în casă sau la umbră, ori să fim echipați adecvat: haine albe, lejere, subțiri cu mânecă lungă, ochelari de soare, pălărie sau șapcă. Evitați să vă bronzați pe o astfel de vreme.

Surse:

1. Select Health, Learn the Facts about Melanoma: https://selecthealth.org/blog/2019/07/learn-the-facts-about-melanoma

2. Mayo Clinic Staff, Cancer prevention: 7 tips to reduce your risk: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/cancer-prevention/art-20044816

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.