Ce este FUMUL de ȚIGARĂ de mâna a treia și cum ne afectează SĂNĂTATEA

Un studiu din 2019, publicat în jurnalul JAMA Network Open, a arătat că fumul de țigară de mâna a treia poate fi extrem de periculos, cel puțin pentru sănătatea aparatului respirator.

Fumul de țigară afectează aproape toate organele și sistemele din corp: sistemul respirator și plămânii, sistemul circulator și inima, sistemul reproductiv, pielea și ochii, crescând riscul de numeroase cancere și deces.

Fumul de tigara imbibat in haine

Nu doar cei care fumează direct sunt expuși la riscuri, ci inclusiv cei care se află în preajma fumătorilor. Inhalarea fumului de țigară este la fel de periculos pentru sănătate ca fumatul în sine.

Fumul de țigară de mâna a doua 

Există fum de țigară de mâna a doua și de mâna a treia. Cel de mâna a doua, cunoscut și sub numele de fumatul pasiv, este fumul pe care îl expiră fumătorii și pe care îl inhalează cei din preajma lor, sau fumul emanat de capetele de țigară lăsate aprinse.

Acest tip de fum are concentrații mai mari de substanțe cancerigene și este mai toxic decât fumul inspirat de fumător. A fost asociat cu cancere la nivelul faringelui, laringelui, sinusurilor, vezicii biliare, rectului, stomacului și sânilor. La copii, poate cauza limfom, leucemie, cancer de ficat sau tumori cerebrale.

Fumul de țigară de mâna a treia

Fumatul de mâna a treia este fumul exhalat de fumători sau emanat de chiștoace, care se așază pe anumite suprafețe, precum haine, păr, mobilă sau tapițeria mașinii.

Deși nu acordăm prea multă importanță, acest fum, pe care fumătorii și non-fumătorii (care frecventează diverse localuri) îl poartă pe haine sau pe lucrurile lor și îl aduc în casele lor sau în alte locuri în care merg, îi poate afecta pe cei din jur.

Oamenii de știință de la Universitatea din California au descoperit că fumul de mâna a treia poate afecta celulele epiteliale ale sistemului respirator. Mai precis, fumul le stresează și le determină să lupte pentru supraviețuire.

Cercetătorii au testat mostre nazale de la persoane nefumătoare sănătoase, care au fost expuse la fum de țigară de mâna a treia, timp de 3 ore în laborator.

Rezultatele au arătat că inhalarea fumului de țigară de mâna a treia timp de 3 ore a alterat semnificativ expresia genelor din epiteliul nazal. Inhalarea a alterat căile asociate cu stresul oxidativ, care poate afecta ADN-ul și cauza în timp cancer.

Este puțin probabil ca după 3 ore de expunere la acest fum cineva să se îmbolnăvească de cancer, însă ar putea exista consecințe în cazul persoanelor care locuiesc în apartamente sau case îmbibate cu fum de țigară sau conduc zilnic o mașină în care acest fum este prezent în tapițerie, ar putea avea probleme de sănătate.

Mostrele studiate au arătat că inclusiv expunerea de scurtă durată la fumul de țigară de mâna a treia afectează activitatea mitocondriilor – organite care constituie centrele de energie ale celulelor – și poate duce la moartea celulelor.

Întrucât expresia genelor din epiteliul nazal este similar epiteliului bronșic, cercetătorii cred că rezultatele pot fi relevante și pentru celulele mai adânci din sistemul respirator.

Cercetătorii s-au axat pe epiteliul nazal deoarece căile nazale sunt singura cale prin care fumul de mâna a treia poate pătrunde în plămâni. Însă mai există o cale de expunere, și anume prin piele, care urmează să fie studiată în viitorul apropiat.

Fumul de țigară de mâna a treia a fost studiat anterior pe culturi de celule și animale, nu și pe expresia genelor la oameni. Acesta este primul studiu realizat pe oameni în acest scop. Giovana Pozuelos, autorul principal al cercetării de față, spune că acest tip de fum poate să reapară în atmosferă și să fie inhalat în mod involuntar de non-fumători. Întrucât nu a fost studiat în mod corespunzător, nu există reglementări privind protecția persoanelor nefumătoare.

Problema este că mulți oameni nu sunt conștienți de prezența acestui fum în casele, pe lucrurile lor sau chiar pe ei înșiși. Unii argumentează că fumează afară, iar fumul nu îi poate afecta pe membrii familiei din casă. Însă fumătorii aduc substanțele chimice (precum nicotina) din țigară în interior, prin hainele lor.

Autorii speră ca acest studiu să îi facă pe oameni să înțeleagă că acest fum de țigară este real și că are consecințe grave asupra sănătății.

Surse bibliografice:

1. American Cancer Society, Health Risks of Secondhand Smoke: https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/tobacco-and-cancer/secondhand-smoke.html
2. Danielle Dresden, Elaine K. Luo, How does smoking affect the body? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324644.php
3. University of California – Riverside. “Scientists find thirdhand smoke affects cells in humans.” ScienceDaily. ScienceDaily, 28 June 2019: www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190628120535.htm

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.