Dr. Leon Dănăilă: 7 modalități simple de a ne stimula creierul și agilitatea mentală la orice vârstă
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, neurochirurgul Leon Dănăilă a dezvăluit câteva mijloace simple prin care ne putem menține creierul în formă maximă, indiferent de vârstă.
Cu cât anii trec, cu atât mai mult ar trebui să practicăm aceste exerciții ajutătoare.
Creierul este un organ care trebuie antrenat și exersat mereu. Dr. Dănăilă recomandă câteva metode pentru stimularea neuroplasticitatății creierului.
Nu subestimați puterea creierului vostru!
Ce este neuroplasticitatea creierului? Ea este decisivă pentru procesele de învățare și memorare. Este crucială pentru flexibilitatea minții și comportamentelor noastre.
„De fiecare dată când învățăm să facem ceva nou, putem mulțumi neuronilor noștri și plasticității sinaptice pentru acest lucru”.
Cu cât mai mult efectuăm o activitate, cu cât mai mult accesăm informațiile stocate în creier sub forma amintirilor, cu atât ajutăm la construirea unor conexiuni puternice în creier.
Repetarea și exersarea minții contribuie la stimularea memoriei. Acest lucru ne ajută să creștem capacitatea de învățare și memorare.
Prin îmbunătățirea plasticității neuronilor obținem însă un câștig și mai mare, anume formarea de noi celule neuronale în creier.
Da, neurogeneza este posibilă și chiar stă în mâinile noastre. Neurogeneza ajută practic la creșterea volumului creier.
Un alt beneficiu al stimulării neuroplasticității creirului este recuperarea creierului după anumite leziuni sau traume cerebrale.
Creierul uman are o uimitoare capacitate de a se reface. El poate remodela conexiunile pierdute, acoperind inclusiv acele arii cerebrale care nu mai funcționează bine.
„Este minunat să știm că prin îmbunătățirea plasticității neuronale putem influența starea noastră de bine”.
Cum putem stimula plasticitatea neuronilor?
Prin alimentație, prin stil de viață, prin exercițiile fizice. Dr. Dănăilă are câteva recomandări practice în acest sens. Sunt câteva lucruri simple pe care le putem face zilnic pentru a ajuta neuroplasticitatea creierului.
Folosiți mâna stângă
Majoritatea oamenilor sunt dreptaci. Dacă încercăm să utilizăm mai des mâna stângă, putem ajuta la întărirea conexiunilor dintre neuroni. Dacă sunteți stângaci, folosiți mai des mâna dreaptă.
Cu mâina nedominantă ne putem spăla pe dinți, utiliza tacâmurile la masă sau chiar putem încerca să scriem. Aceste exerciții se numesc „neurobice” și sunt foarte distractive.
Mergeți mai des în călătorii
Cât ne permite timpul și bugetul, ar trebui să mergem mai des în călătorii, excursii, drumeții. Vizitarea unor locuri noi înseamnă expunerea creierului la informații inedite și stimuli diferiți. Mediile înconjurătoare nemaivăzute deschid noi căi neuronale, spune neurochirurgul.
Faceți exerciții de memorie
Este important să ne antrenăm zi de zi memoria și capacitatea de memorare și rememorare. Acest tip de exercițiu va ajuta la păstrarea conexiunilor neuronale optime.
Citiți cărți de ficțiune
Cititul este una din armele secrete ale doctorului Leon Dănăilă. Nu este singurul neurochirurg căruia îi place să citească romane de ficțiune. Acestea determină o implicare activă a creierului, iar participarea la acțiunea din cartea respectivă stimulează zonele aferente senzațiilor și mișcărilor.
Dansați
Dansul este o formă relaxantă și recreativă de a menține sănătate creierului. Dr. Dănăilă spune chiar că practicarea unui tip de dans poate preveni maladia Alzheimer.
Când dansăm, mai multe funcțiile cognitive ale creierului sunt implicate și astfel se îmbunătățește conectivitatea neuronală.
Dormiți suficient
Somnul de noapte este esențial pentru odihna creierului. Somnul consolidează și unele funcții cognitive, precum învățarea. Dr. Dănăilă spune că somnul crește transferul informațiilor intra-neuronal.
Durata de somn recomandată este de minim 7 ore pe noapte.
Faceți mișcare fizică
Exercițiile fizice ajută la crearea de sinapse noi. Sunt recomandate cel puțin 30 de minute de exerciții fizice pe zi.
Beți cacao caldă
Cacaua are o cantitate mare de antioxidanți care susțin plasticitatea creierului. Este vorba despre flavonoizi. Acești se găsesc și în afine.
Includeți aceste alimente în dieta săptămânală, și alte alimente cu capacitate antioxidantă ridicată, precum cuișoare, scorițișoară, plante aromatice, legume cu frunze verzi și alimentele cu un pigment intens în general.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre sănătatea creierului:
Alzheimer. Cum poate fi prevenită „boala uitării”. Profesorul Ciurea: Toată lupta se dă în creier
Ce trebuie să mănânci pentru un creier sănătos și funcțional – neurochirurgului Vlad Ciurea
Cel mai bun medicament pentru creier, care nu costă nimic – neurochirurgul Vlad Ciurea
3 obiceiuri nesănătoase pentru creier și vasele de sânge – dr. Vlad Ciurea
Iubirea modifică funcționarea creierului, a sistemului endocrin, a stării de bine – dr. Radu Țincu
Surse articol:
1. Leon Dănăilă Pagina Oficială: https://www.facebook.com/leondanailaoficial/posts/pfbid0QGUigoet9VhPVCyzQ84cPR2Jr8T9PDQUg8QXrpHUpTkzeyyZvZ5qXWG7BmK5tXMUl
2. Leon Dănăilă Pagina Oficială: https://www.facebook.com/leondanailaoficial/posts/pfbid02142UctdLrDtFjWpy11Tkqp48S7Nb32EB4qg6t3J2GxnVb8VRTCh6q4F5cZikWZwQl