Este bună quinoa pentru diabetici? Previne și ameliorează diabetul

Quinoa a câștigat mult în popularitate în ultimii ani. Inițial era comercializată doar în magazinele cu profil naturist. Acum o putem găsi chiar și în hypermarketuri.

Mulți o folosesc ca alternativă la orez sau chiar la făina din grâu. Este numărată între „cerealele antice”, care nu au fost supuse încă la hibridizare și modificare genetică. Nivelul de pesticide și îngrășăminte este de asemenea mai scăzut în cazul lor.

Este quinoa buna pentru diabetici

Este quinoa buna pentru diabetici

Ce este quinoa și cum se gătește/consumă?

Chiar dacă arată ca o cereală, quinoa este de fapt o sămânță, sau o pseuo-cereală. Se remarcă prin conținutul bogat în proteine, fibre, minerale și antioxidanți.

Quinoa nu conține gluten și poate fi inclusă în dieta celor care suferă de intoleranță la gluten.

Unii o folosesc pentru a prepara tot felul de mâncăruri gătite, salate, chiftele, burgeri sau chiar produse de patiserie.

Făina de quinoa poate fi utilizată inclusiv la prepararea de pâine, lipii, clătite sau blaturi de torturi și prăjituri Pe piață există quinoa de mai multe culori: albă, roșie, neagră sau amestecată.

Este quinoa bună pentru diabetici?

Nu doar celiacii și cei care au interdicție la gluten au motive să includă quinoa în alimentația lor, ci și diabeticii.

Cercetătorii din Mexic susțin că pseudo-cerealele antice precum amarant, quinoa și semințele de chia conțin peptide bioactive cu activitate antidiabetică. Acestea au un conținut proteic bogat și o compoziție echilibrată de aminoacizi.

Quinoa are un indice glicemic mediu spre mic, de 53. Alimentele cu indice glicemic scăzut nu cresc brusc zahărul din sânge.

Fibrele și proteinele pe care quinoa le are în compoziție încetinesc digestia, atenuând astfel vârfurile glicemice.

Quinoa scade glucoza, HbA1c, colesterolul, tensiunea

Un studiu recent a confirmat beneficiile consumului de quinoa de către diabetici. Cercetătorii chinezi au testat efectele consumului de quinoa asupra metabolismului lipidelor la persoanele cu intoleranță scăzută la glucoză. Studiul lor a fost publicat în iulie 2023 în jurnalul „Frontiers in Physiology”.

Cei 138 de participanți au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri. Grupul de intervenție a consumat quinoa, iar grupul de control nu.

După 1 an, analizele sangvine au arătat îmbunătățiri considerabile la grupul care a primit quinoa.

O analiză comparativă a arătat reduceri semnificative ale următoarelor analize:

  • glucoza postprandială la 2 ore
  • hemoglobina glicozilată
  • rezistența la insulină
  • colesterolul total
  • colesterolul LDL
  • indicele de masă corporală
  • circumferința taliei
  • tensiunea arterială diastolică
  • tensiunea arterială sistolică

La grupul de control, care nu a consumat quinoa, hemoglobina glicată și indicele de masă corporală au crescut după un an.

Quinoa întârzie instalarea diabetului la persoanele cu risc

Rata de evoluție spre diabet a participanților din grupul cu quinoa a fost de 7,8% – un procent mult mai mic decât cel al grupului de control (20,3%).

Rezultatele acestui studiu indică un efect protector al consumului de quinoa împotriva progresiei diabetului.

Autorii au concluzionat că adăugarea acestui aliment în dietă poate aduce următoarele beneficii:

  • reduce glucoza sangvină post-prandială
  • îmbunătățește metabolismul lipidelor
  • ameliorează insulinorezistența
  • întârzie evoluția diabetului la persoanele care au o toleranță scăzută la glucoză

Un alt studiu din 2023, realizat pe șoareci, apărut în jurnalul „Food Science & Nutrition”, arată că acțiunea hipoglicemiantă a semințelor de quinoa are loc prin căile microbiomului intestinal.

Rețete cu quinoa

Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete cu quinoa pe care le puteți încerca:

Pâine din quinoa și ovăz – fără gluten, drojdie sau ulei
Brioșe de ciocolată din quinoa – fără niciun gram de făină!
Pâine din quinoa și semințe de in – rețetă bogată în proteine și fibre (fără gluten)
Lipii fără gluten – din quinoa și turmeric

Surse articol:

1. Ecoferma.ro, O nouă generație de cereale: Grânele antice: https://ecoferma.ro/o-noua-generatie-de-cereale-granele-antice-castiga-popularitate-in-randul-consumatorilor/?cn-reloaded=1
2. Dr. Daniela Petrache, Este quinoa bună pentru diabetici? Diabet și Nutriție: https://diabet-si-nutritie.ro/este-quinoa-buna-pentru-diabetici/
3. Zeng H, Cai X, Qiu Z, Liang Y, Huang L. Glucolipid metabolism improvement in impaired glucose tolerance subjects consuming a Quinoa-based diet: a randomized parallel clinical trial. Front Physiol. 2023 Jul 5;14:1179587. doi: 10.3389/fphys.2023.1179587. PMID: 37476690; PMCID: PMC10354450.
4. Zheng CY, An T, Liang ZT, Lv BH, Liu YT, Hu XH, Zhang YL, Liu NN, Tao SY, Deng RX, Liu JX, Jiang GJ. Revealing the mechanism of quinoa on type 2 diabetes based on intestinal flora and taste pathways. Food Sci Nutr. 2023 Sep 23;11(12):7930-7945. doi: 10.1002/fsn3.3710. PMID: 38107122; PMCID: PMC10724620.
5. Valenzuela Zamudio F, Segura Campos MR. Amaranth, quinoa and chia bioactive peptides: a comprehensive review on three ancient grains and their potential role in management and prevention of Type 2 diabetes. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022;62(10):2707-2721. doi: 10.1080/10408398.2020.1857683. Epub 2020 Dec 11. PMID: 33305588.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.