Lipii fără gluten – din quinoa și turmeric

Quinoa este una din cele mai bune alegeri pentru persoanele care nu pot mânca pâine cu gluten. La fel ca și hrișca, quinoa nu este o cereală, ci o pseudo-cereală. De la această plantă se folosesc semințele.

Poate fi utilizată ca alternativă la cereale în dieta celor cu intoleranță la gluten. Din semințele ei se pot face diferite tipuri de preparate gătite, precum pâine, lipii, biscuiți, brioșe etc.

Lipii fara gluten - din quinoa si turmeric

Lipii fara gluten – din quinoa si turmeric: Kamran Aydinov

Semințele fierte se pot pune și în salate sau tocănițe, se pot consuma sub formă de budincă sau se pot servi ca garnitură în loc de orez.

Lipiile din quinoa se fac foarte ușor dacă aveți un blender/robot de bucătărie. Trebuie să folosiți doar quinoa uscată (crudă), apă și sare.

Cumpără cartea

100 de retete pentru diabet

100 de retete pentru diabet

Quinoa – o proteină completă

Quinoa este o sursă valoroasă de proteine pentru persoanele care țin post sau urmează o dietă vegan. Comparativ cu alte plante proteice, quinoa este considerată o proteină completă. Conține toți cei 9 aminoacizi esențiali pe care corpul nu-i poate produce.

O cană de quinoa gătită are 8,14 g de proteine. Furnizează de asemenea cantități mari de fibre, antioxidanți, vitamina E, vitamina B1, fosfor, mangan, fier, acid folic și magneziu.

Lipiile din quinoa sunt așadar foarte hrănitoare și potrivite pentru orice dietă sănătoasă.

Le puteți condimenta cu diferite arome, inclusiv cu mirodenii dulci. Se pot servi cu mâncăruri gătite, în loc de pâine, sau se pot umple cu diferite umpluturi.

Lipii fără gluten din quinoa – rețetă

Ingrediente

Mod de preparare

Spălați quinoa și scurgeți-o de apă. Puneți-o în vasul blenderului/robotului și adăugați apa. Lăsați-o la înmuiat jumătate de oră sau chiar o oră.

Adăugați apoi sarea, piperul, turmericul și alte condimente dacă vreți. Mixați până boabele de quinoa se macină complet și rezultă o compoziție fină, cremoasă.

 Cumpără quinoa albă 

Quinoa vegis

Quinoa vegis

Puneți tigaia la încins pe foc. Se poate unge cu puțin ulei. Puneți un polonic de aluat în tigaia încinsă, la foc potrivit. Coaceți câteva minute pe ficare parte, până se rumenește.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de lipii fără gluten:

Lipii din ovăz – se fac repede, țin saț și înlocuiesc cu succes pâinea cu gluten
Lipii fără gluten din dovlecel – doar 3 ingrediente (fără ulei)
Lipii din semințe de in – o rețetă revoluționară 
Înlocuiește pâinea cu lipii din mazăre – se fac dintr-un singur ingredient
Lipii din linte și apă (fără pic de făină sau ulei) – o rețetă ingenioasă!

Surse articol:

1. Way to health kitchen, Anti-inflammatory turmeric wraps inspired by indian dosa: https://waytohealthkitchen.com/recipe/anti-inflammatory-turmeric-wraps-inspired-by-indian-dosa/
2. Katherine Marengo, Megan Ware, Health benefits of quinoa, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/274745
3. Harvard T.H. CHAN, Quinoa: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/quinoa/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.