Vitamina C – un antioxidant puternic, antidot al infecțiilor și bolilor de care ai nevoie zilnic

Puțini sunt aceia care cunosc adevărata valoare curativă a vitaminei C. Cei mai mulți au auzit că este bine să ia vitamina C atunci când sunt răciți, sau în mod preventiv, în perioada iernii.

Această vitamină este mai mult decât un bun tonic imunitar. Ea este înainte de toate un potent antioxidant. 

Vitamina C - un antioxidant puternic, antidot al infectiilor si bolilor de care ai nevoie zilnic

Vitamina C – un antioxidant puternic, antidot al infectiilor si bolilor de care ai nevoie zilnic

Puterea ei de combatere a bolilor se datorează tocmai efectelor sale antioxidante. Vitamina C protejează practic corpul de acțiunea distructivă a radicalilor liberi la nivel celular.

Ce este vitamina C?

Vitamina C (acid ascorbic) a fost izolată în anul 1928. Este considerată esențială pentru dezvoltarea și menținerea țesutului conjunctiv.

Are un rol important în formarea oaselor, vindecarea rănilor și menținerea gingiilor sănătoase. Este implicată în diverse funcții metabolice, precum transformarea colesterolului în acizi biliari și a triptofanului în serotonină.

Vitamina C ajută la scăderea colesterolului. Mărește absorbția fierului în intestin.

De ce avem nevoie de vitamina C?

Spre deosebire de plante și animale, corpul uman nu poate sintetiza vitamina C. Din acest motiv este imperios să o luăm din alimentație.

Cele mai bune surse naturale de vitamina C sunt: pătrunjelul, ardeiul gras, kiwi, fructele citrice, fructele de pădure, tomatele și verdețurile.

Organismul nostru are nevoie de această vitamină pentru menținerea unor funcții biologice normale.

Deficitul de vitamina C a fost asociat cu infecții repetate, sângerări gingivale, hemoragii capilare, anemie, scorbut, vindecare dificilă a rănilor, degenerare musculară, plăci aterosclerotice, tulburări nevrotice.

Pentru corectarea carenței de vitamina C se administrează de regulă doze mari de vitamina C. Spre deosebire de alte vitamine, în cazul vitaminei C nu există risc de toxicitate la supradozaj.

Mega-dozele de vitamina C au fost folosite de Linus Pauling în prevenirea și tratarea multor boli importante, precum diabet, ateroscleroză, răceală, cataractă, glaucom, degenerescență maculară, accidente vasculare cerebrale, boli de inimă sau cancer.

6 beneficii importante ale vitaminei C

După ce veți citi acest articol veți fi, cu siguranță, mai bine informați cu privire la potențialul farmacologic al vitaminei C.

Beneficiile prezentate în următoarele rânduri vă vor întări convingerea că este de o mare însemnătate sau chiar necesitate să luați vitamina C în mod regulat.

Antioxidant protector

Principalul rol al vitaminei C este acela de antioxidant. Ea reduce stresul oxidativ din organism care duce la îmbolnăvire și îmbătrânire. Vitamina C ne apără inclusiv de poluanți și toxine.

Studiile experimentale recente arată că vitaminele C și E atenuează stresul oxidativ din sângele și țesuturile șobolanilor cu diabet. Aceste vitamine modulează sistemul antioxidant și profilul lipidelor.

Un studiu uman de lungă durată a raportat că antioxidanții reduc riscul de diabet de tip 2. Pacienții cu diabet dependent sau nu de insulină au de regulă niveluri scăzute de vitamina C.

Tonic imunitar

Vitamina C mărește capacitatea de apărare a corpului la atacul microorganismelor patogene.

Ea susține diferite funcții celulare ale sistemului imunitar înnăscut și dobândit. Ajută la diferențierea și înmulțirea celorlor imunitare B și T.

Vitamina C se acumulează în celulele fagocitice (neutrofile) și le sporește funcțiile, întărindu-le în demersul de ucidere a microbilor infecțioși.

Este necesară pentru apoptoză și înlăturarea neutrofilelor consumate din locurile infecțiilor. Astfel, ea reduce riscul de necroză și daune tisulare.

Sprijină funcția barierei epiteliale împotriva patogenilor.

Deficitul de vitamina C scade imunitatea și face organismul mai sensibil la infecții. Pe de altă parte, suplimentarea cu vitamina C poate preveni și trata infecțiile sistemice și ale aparatului respirator. În acest scop este necesară o doză zilnică de 100-200 mg de vitamina C pe zi.

Pentru tratarea infecțiilor deja instalate poate fi nevoie de o doză mai mare (în grame).

Anti-alergic

Vitamina C nu doar stimulează funcțiile sistemului imunitar, ci ajută inclusiv la modularea acestora.

Studiile au arătat că ea reduce secreția de histamină și implicit severitatea reacțiilor alergice. Acest efect se datorează rolului de imunomodulator.

Sinteza colagenului

Producția de colagen depinde de un nivel optim de vitamina C în corp. Această proteină este esențială pentru piele, vasele sangvine, gingii, tendoane, ligamente, oase și dinți.

Fără suficientă vitamina C, rănile nu se vor vindecă într-un ritm normal. Un alt semn al deficitul de vitamina C sunt sângerările gingivale, dar și durerile articulare.

Susține absorbția unor nutrienți importanți

Corpul are nevoie de vitamina C pentru a putea asorbi într-un mod optim fierul, calciul și acidul folic.

Această vitamină este de asemenea implicată în activarea vitaminei D, făcând-o mai disponibilă pentru corp.

Antihipertensiv

Puțini știu că vitamina C contribuie într-o anumită măsură la scăderea tensiunii arteriale crescute. Este un supliment valoros pentru hipertensivi.

Articole similare

De ce nu e bine să pui cătină în miere – incompatibilitatea dintre vitamina C și miere
Varza murată are 700 mg vitamina C și trilioane de probiotice
Vitamina care scade colesterolul și poate preveni un atac de cord 
10 alimente care conțin mai multă vitamina C decât citricele
Vitamina C reduce durata infecțiilor respiratorii

Surse articol:

1. Minuneanaturii.ro, Dați-mi Vitamina C pentru imunitate: https://www.instagram.com/p/Czc_gyQMCbb/
2. Abdullah M, Jamil RT, Attia FN. Vitamin C (Ascorbic Acid). 2023 May 1. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan–. PMID: 29763052.
3. Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
4. Chambial S, Dwivedi S, Shukla KK, John PJ, Sharma P. Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian J Clin Biochem. 2013 Oct;28(4):314-28. doi: 10.1007/s12291-013-0375-3. Epub 2013 Sep 1. PMID: 24426232; PMCID: PMC3783921.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.