Vitamina C reduce durata infecțiilor respiratorii

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

O meta-analiză publicată în martie 2019 în „European Journal of Clinical Pharmacology” a arătat că vitamina C scurtează durata infecțiilor tractului respirator.

Studiul a fost realizat pe copii cu infecții ale tractului respirator superior.

<a href='https://www.freepik.com/photos/wood'>Wood photo created by xb100 - www.freepik.com</a>

Vitamina C reduce durata infectiilor respiratorii virale: Xb100 – www.freepik.com

Vitamina C este unul din cele mai cunoscute și uzitate metode de prevenire a răcelii, mai ales la copii.

Vitamina C scurtează durata răcelii la copii

Cercetătorii francezi de la Universitatea din Clermont Auvergne – Facultatea de Medicină – au revizuit mai multe pe vitamina C și infecțiile respiratorii la copii.

Aceștia au evaluat incidența infecțiilor virale, durata și severitatea simptomelor.

Copiii incluși în studiile analizate, în număr de 3135, au avut vârste cuprinse între 3 luni și 18 ani. Aceștia nu sufereau de infecții cronice.

Administrarea vitaminei C a redus durata infecțiilor tractului respirator superior cu 1,6 zile.

Cele mai mari beneficii au fost înregistrate la copiii sub 6 ani, iar eficiența vitaminei C a fost mai mare când aceasta a fost asociată cu suplimente de echinacea.

Autorii notează că vitamina C nu previne răcelile, însă poate scurta durata bolii.

Dat fiind că infecțiile respiratorii virale sunt frecvente la copii, iar utilizarea antibioticelor este nepotrivită în cele mai multe cazuri,

Utilizarea vitaminei C poate fi rezonabilă în contextul administrăriii nepotrivite de antiobiotice în răceli și a incidenței crescute a infecțiilor respiratorii virale la copii.

Vitamina C protejează plămânii

Vitamina C este un supliment sigur, fără efecte adverse severe. Datorită costurilor și riscurilor reduse, aceasta poate fi folosită și pentru pacienții cu pneumonie care au niveluri mici de vitamina C în sânge, potrivit unei recenzii publicate în 2013 în „Cochrane systematische reviews”.

Mai mult, o analiză apărută în august 2014 în „Scientific Reports” sugerează că dozele mari de vitamina C pot avea un efect protector împotriva cancerului pulmonar.

Meta-analiza a inclus 21 de studii, cu un număr de 8928 de pacienți cu cancer pulmonar din SUA. Rezultatele au arătat că aportul crescut de vitamina C este asociat cu un risc mai mic de cancer la plămâni.

Mai precis, riscul de cancer pulmonar a scăzut cu 7% pentru fiecare 100 mg de vitamina C administrate în plus pe zi.

Aceste rezultate trebuie confirmate prin studii viitoare.

Surse articol:

1. Harri Hemilä, Pekka Louhiala, Vitamin C for preventing and treating pneumonia, Cochrane Database Syst Rev. 2013 Aug 8;(8):CD005532. doi: 10.1002/14651858.CD005532.pub3: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23925826/
2. Philippe Vorilhon, Bastien Arpajou, Hélène Vaillant Roussel, Étienne Merlin, Bruno Pereira, Aurélie Cabaillot, Efficacy of vitamin C for the prevention and treatment of upper respiratory tract infection. A meta-analysis in children, Eur J Clin Pharmacol. 2019 Mar;75(3):303-311. doi: 10.1007/s00228-018-2601-7. Epub 2018 Nov 21: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30465062/
3. GreenMedInfo, 1073 Abstracts with Vitamin C Research: https://www.greenmedinfo.com/substance/vitamin-c

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.