Vitamina C reduce durata infecțiilor respiratorii

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

O meta-analiză publicată în martie 2019 în „European Journal of Clinical Pharmacology” a arătat că vitamina C scurtează durata infecțiilor tractului respirator.

Studiul a fost realizat pe copii cu infecții ale tractului respirator superior.

<a href='https://www.freepik.com/photos/wood'>Wood photo created by xb100 - www.freepik.com</a>

Vitamina C reduce durata infectiilor respiratorii virale: Xb100 – www.freepik.com

Vitamina C este unul din cele mai cunoscute și uzitate metode de prevenire a răcelii, mai ales la copii.

Vitamina C scurtează durata răcelii la copii

Cercetătorii francezi de la Universitatea din Clermont Auvergne – Facultatea de Medicină – au revizuit mai multe pe vitamina C și infecțiile respiratorii la copii.

Aceștia au evaluat incidența infecțiilor virale, durata și severitatea simptomelor.

Copiii incluși în studiile analizate, în număr de 3135, au avut vârste cuprinse între 3 luni și 18 ani. Aceștia nu sufereau de infecții cronice.

Administrarea vitaminei C a redus durata infecțiilor tractului respirator superior cu 1,6 zile.

Cele mai mari beneficii au fost înregistrate la copiii sub 6 ani, iar eficiența vitaminei C a fost mai mare când aceasta a fost asociată cu suplimente de echinacea.

Autorii notează că vitamina C nu previne răcelile, însă poate scurta durata bolii.

Dat fiind că infecțiile respiratorii virale sunt frecvente la copii, iar utilizarea antibioticelor este nepotrivită în cele mai multe cazuri,

Utilizarea vitaminei C poate fi rezonabilă în contextul administrăriii nepotrivite de antiobiotice în răceli și a incidenței crescute a infecțiilor respiratorii virale la copii.

Vitamina C protejează plămânii

Vitamina C este un supliment sigur, fără efecte adverse severe. Datorită costurilor și riscurilor reduse, aceasta poate fi folosită și pentru pacienții cu pneumonie care au niveluri mici de vitamina C în sânge, potrivit unei recenzii publicate în 2013 în „Cochrane systematische reviews”.

Mai mult, o analiză apărută în august 2014 în „Scientific Reports” sugerează că dozele mari de vitamina C pot avea un efect protector împotriva cancerului pulmonar.

Meta-analiza a inclus 21 de studii, cu un număr de 8928 de pacienți cu cancer pulmonar din SUA. Rezultatele au arătat că aportul crescut de vitamina C este asociat cu un risc mai mic de cancer la plămâni.

Mai precis, riscul de cancer pulmonar a scăzut cu 7% pentru fiecare 100 mg de vitamina C administrate în plus pe zi.

Aceste rezultate trebuie confirmate prin studii viitoare.

Surse articol:

1. Harri Hemilä, Pekka Louhiala, Vitamin C for preventing and treating pneumonia, Cochrane Database Syst Rev. 2013 Aug 8;(8):CD005532. doi: 10.1002/14651858.CD005532.pub3: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23925826/
2. Philippe Vorilhon, Bastien Arpajou, Hélène Vaillant Roussel, Étienne Merlin, Bruno Pereira, Aurélie Cabaillot, Efficacy of vitamin C for the prevention and treatment of upper respiratory tract infection. A meta-analysis in children, Eur J Clin Pharmacol. 2019 Mar;75(3):303-311. doi: 10.1007/s00228-018-2601-7. Epub 2018 Nov 21: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30465062/
3. GreenMedInfo, 1073 Abstracts with Vitamin C Research: https://www.greenmedinfo.com/substance/vitamin-c

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.