Important: De ce nu e bine să pui cătină în miere – incompatibilitatea dintre vitamina C și miere

Mierea este un conservant excelent pentru fructe. De aceea mulți obișnuiesc să o folosească la prepararea de macerate sau siropuri la rece.

Pe lângă faptul că ajută fructele să se mențină nealterate, dă și un gust dulce preparatului final, care îl face plăcut chiar și pentru copii.

De ce nu e bine sa pui catina in miere

De ce nu e bine sa pui catina in miere

Inclusiv noi avem diverse rețete de cătină, măceșe, păducel sau porumbe macerate în miere. Aceste preparate sunt promovate ca tonice imunitare, fiind recomandate cu precădere în sezonul rece.

Da, vitaminele și antioxidanții din fructe și miere ajută la fortifierea organismului în timpul iernii, ajutându-l să facă față mai ușor infecțiilor. De curând am descoperit însă că nu este indicat să pui cătină în miere.

Mierea anulează efectul vitaminei C în corp

Nici un fel de fruct acru, bogat în vitamina C, nu trebuie combinat cu miere. Nici cu alt tip de zahăr.

Această opinie aparține expertului în micro-nutriție Adrian Vornicu. Dumnealui afirmă că mierea sau îndulcitorii în general anulează practic efectul vitaminei C în corp.

În cazul vitaminei C, există o incompatibilitate de facto cu orice îndulcitor. Ca și exemplu, mierea cu cătină anulează vitamina C”.

Zahărul împiedică pătrunderea vitaminei C în celulă

Atât zahărul, cât și vitamina C au o formulă chimică similară glucozei. Acest lucru înseamnă că ele necesită același transportator și același receptor pentru a intra în celulele corpului. 

Ele se întrec precum două taxiuri pe aceeași rută. Această competiție este câștigată, din păcate, de zahăr. Glucoza este cea care pătrunde prima în celulă.

Orice îndulcitor natural sau chimic, adăugat la o doză de vitamina C, va diminua enorm asimilarea acesteia”. 

Este important așadar să nu asociem fructele bogate în vitamina C cu miere sau alt tip de îndulcitor. Trebuie să respectăm acest principiu și în cazul vitaminei C sintetice.

Evitați suplimentele de vitamina C care au îndulcitori

Când cumpărați suplimente de vitamina C, citiți eticheta și asigurați-vă că nu există acolo niciun fel de îndulcitor, precum sorbitol, maltodextrină sau stevia.

Veți fi surprinși să găsiți acești îndulcitori pe comprimatele sau tabletele de vitamina C și alte pastile.

Puțini sunt cei care citesc ingredientele de pe suplimente sau medicamente. Multe au tot felul de agenți de încărcare (inclusiv pudră de talc), arome sintetice și îndulcitori.

Alimentele naturate au fost create perfect

V-ați întrebat vreodată de ce vitamina C se găsește doar în fructele acre sau acide? Dumnezeu a creat totul foarte bine, după cum El Însuși spune (vezi Geneza).

Structura chimică a unui fruct acru este perfectă. Nu are nevoie de niciun pic de zahăr în plus, pentru că acesta ar reduce absorbția vitaminei C în corp.

În natură lucrurile sunt chibzuite cu rost. În schimb, orice tabletă de vitamina C îndulcită sau cătina pusă cu miere la borcan își anulează mult din asimilarea vitaminei C la nivel celular”.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Varza murată are 700 mg vitamina C și trilioane de probiotice
10 alimente care conțin mai multă vitamina C decât citricele
Vitamina C reduce durata infecțiilor respiratorii
Această vitamină crește longevitatea, combate cancerul și bolile cronice (+ alimente care o conțin)

Sursă articol: Adrian Vornicu, Totul despre vitamina C, Vitalitate și Protecție: https://vitalitatesiprotectie.ro/totul-despre-vitamina-c/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.