Plante ajutătoare pentru creierul care îmbătrânește (demență, Alzheimer)

Demența și Alzheimer sunt boli tot mai des întâlnite. Studiile în acest domeniu arată o serie de plante medicinale benefice.

Acestea susțin sănătatea creierului prin proprietățile lor neuroprotectoare, nootropice, adaptogene, antioxidante și antiinflamatoare. Unele din ele reduc inclusiv factorii de risc implicați în apariția demenței.

Plante ajutatoare pentru creierul care imbatraneste

Plante ajutatoare pentru creierul care imbatraneste: Gstudioimagen1

Declinul cognitiv la vârstnici

Îmbătrânirea creierului are consecințe majore asupra vieții. Sunt afectate abilități cognitive importante, precum gândirea, capacitatea de planificare, organizare, luare a deciziilor și implicit capacitatea de desfășurare a activităților zilnice.

Persoanele vârstnice se confruntă de obicei cu probleme de memorie, de atenție, de găsire a cuvintelor, de concentrare pe sarcini simultane. Aceste deficiențe, care îi fac să-și piardă independența, se datorează mai multor procese.

Anumite părți din creier se pot îngusta sau își pierd comunicarea optimă dintre neuroni. Alte cauza ale declinului cognitiv sunt scăderea circulației sangvine la nivel cerebral și inflamația.

Plante ajutătoare pentru creierul care îmbătrânește

Recenziile recente, efectuate pe studii clinice umane, demonstrează eficiența plantelor în demență și efectele lor benefice asupra simptomatologiei.

GINGKO BILOBA 

Frunzele acestei plante sunt folosite cu precădere pentru îmbunătățirea circulației sangvine.

Gingko crește fluxul sangvin în tot corpul, inclusiv la nivelul creierului, contribuind astfel la îmbunătățirea memoriei. Are proprietăți antioxidante, neuroprotectoare și nootropice (susține funcțiile cognitive).

Sunt mult studii făcute pe gingko biloba și efectele sale în demență. Cercetările clinice indică faptul că extractele standardizate îmbunătățesc atenția și funcția executivă la pacienții cu Alzheimer și demență vasculară.

Un studiu clinic amplu din 2007 a arătat că această plantă ameliorează inclusiv comportamentul bolnavilor. Reduce apatia, anxietatea, iritabilitatea și tulburările de somn.

Gingko poate fi folosită sub formă de infuzie sau tinctură. Infuzia se face dintr-o lingură de plantă și 1 cană cu apă clocotită. Se beau câte 1-4 căni pe zi.

Ca și tinctură, se administrează câte 1-3 ml, de 1-4 ori pe zi. Tratamentul este de lungă durată. Efectele apar după circa 6 săptămâni.

Atenție, gingko biloba poate interacționa cu medicamentele anticoagulante.

CEAIUL VERDE

Planta de ceai vede (Camellia sinensis) este emblematică pentru cultura japoneză și chineză. Ceaiul verde se găsește acum și la noi, fiind promovat ca o băutură cu efect antioxidant și energizant.

Compușii pe care îi conține combat boli actuale frecvente, precum demență, obezitate, diabet, afecțiuni cardiovasculare și cancere.

Datorită efectului antioxidant și antiinflamator, ceaiul verde reduce stresul oxidativ și inflamația neuronală în bolile neurodegenerative.

Un studiu din 2015 a arătat că ceaiul verde și L-teanina din acesta îmbunătățește memoria și atenția.

Potrivit unui studiu realizat de japonezi în 2016, persoanele care au consumat 5 căni de ceai verde pe zi aveau un risc cu 27% mai mic de demență.

Ceaiul verde poate interacționa cu unele medicamente, precum anticoagulante sau coagulante, sedative sau stimulente.

ROINIȚA

Roinița sau melisa (Melissa officinalis) are proprietăți antidepresive, anxiolitice, antivirale și antispasmodice.

Reduce nivelul de cortizol și de aceea este utilă împotriva stresului. Un studiu din 2010 a arătat că roinița sporește funcțiile cognitive, precum memoria și atenuează anxietatea la adulți. La persoanele cu Alzheimer, această plantă a redus deficiențele cognitive.

Se folosește sub formă de infuzie (1-2 lingurițe la 1 cană de apă clocotită), câte 2-3 căni pe zi. Ca și tinctură, se poate administra în doze de 4-5 ml, de 4 ori pe zi.

Roinița este benefică în hipotiroidism. Însă în cantități mari poate inhiba funcția glandei tiroide, interacționând cu medicamentele tiroidiene.

♣ SALVIA

Speciile de salvie sunt cunoscute pentru îmbunătățirea memoriei, încă din antichitate. Atât salvia obișnuită (Salvia officinalis), cât și salvia spaniolă (Salvia lavandulifolia) sunt benefice în acest domeniu.

Tinctura de salvie are un efect pozitiv asupra funcțiilor cognitive la persoanele cu Alzheimer ușor spre moderat. Planta reduce agitația bolnavilor de demență.

Salvia îmbunătățește memoria inclusiv la adulții sănătoși. Diminuează oboseala mentală și mărește atenția și vigilența.

Ceaiul se salvie se prepară dintr-o linguriță de plantă la 1 cană de apă clocotită și se consumă câte 1-4 căni pe zi. Sub formă de tinctură, se iau 3-5 ml, de 3 ori pe zi.

Această plantă conține tujon – un compus care în cantități mari devine toxic și poate da convulsii. Este contraindicată în sarcină.

TURMERICUL

Rădăcina de turmeric (Curcuma longa) este un neuroprotector formidabil. Studiile au arătat că poate ajuta inclusiv la regenerarea neuronilor.

Datorită efectelor antioxidante și antiinflamatorii puternice, acționează benefic asupra sistemului cardiovascular și asupra creierului.

Indienii au o rată scăzută de demență poate și datorită consumului regulat de turmeric și curry.

Compușii din turmeric previn acumularea de proteine în creier și formarea de plăci de amiloid care contribuie la dezvoltarea maladiei Alzheimer. Curcumina reduce factorii de risc ai maladiei Alzheimer și ameliorează boala în stadii incipiente.

Turmericul poate fi consumat sub formă de pulbere, tinctură sau capsule. Se iau câte 1-3 lingurițe de pulbere pe zi sau 5 ml de tinctură, de 3 ori pe zi. Capsulele se administrează conform prospectului.

Evitați consumul de turmeric împreună cu medicamentele anticoagulante. Această plantă este de asemenea contraindicată în sarcină și la persoanele cu blocaje biliare.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole pe această temă:

Dr. Vladimir Beliș: „Unul din elementele care m-au făcut să rămân până la 93 de ani în stare de luciditate a fost faptul că nu mi-am lăsat creierul să se odihnească”
Alzheimer. Cum poate fi prevenită „boala uitării”. Profesorul Ciurea: Toată lupta se dă în creier
Cel mai bătrân medic neurolog practicant la 101 ani – ce face pentru a-și menține creierul „ascuțit”
Îmbătrânirea creierului poate fi încetinită cu 9 ani – prin 2 mijloace naturale

Surse articol:

1. Suzanne Teachey, Herbs for dementia, Alzheimer’s disease and the aging brain: what the research has to say, The Herbal Academy: https://theherbalacademy.com/herbs-for-dementia/
2. NIA. NIH, How the aging brain affects thinking: https://www.nia.nih.gov/health/how-aging-brain-affects-thinking

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.