Dr. Vladimir Beliș: „Unul din elementele care m-au făcut să rămân până la 93 de ani în stare de luciditate a fost faptul că nu mi-am lăsat creierul să se odihnească”

Centenarii sunt tot mai rari în zilele noastre. Cu toate acestea, mai există încă printre noi oameni venerabili care au reușit să treacă de 90 de ani și se află într-o stare condiție fizică de invidiat.

Aceștia au constituit dintotdeauna un subiect de interes pentru lumea științifică și pentru media. Viața lor ne fascinează. Discursul lor este captivant. Cu toții vor să afle care sunt secretele longevității lor.

Dr. Vladimir Belis - Secretul unui creier lucid la 93 de ani

Dr. Vladimir Belis – Secretul unui creier lucid la 93 de ani

Prof. dr. Vladmir Beliș este un bun exemplu în acest sens. A împlinit  93 de ani și încă muncește. Arată bine, se simte bine și este foarte optimist.

Longevitatea nu este dată numai de gene

Procesul de îmbătrânire este complex și cuprinde multe variabile. Declinul funcțional al organelor și țesuturilor este influențat de gene, de factorii de mediu, de factorii nutriționali, de stres, de stilul de viață.

Oamenii care ating vârste înaintate au, fără îndoială, o moștenire genetică foarte bună. Familiile longevive au de regulă un sistem imunitar mai bun, o sănătate metabolică mai bună și o rezistență mai mare la bolile asociate cu bătrânețea.

Longevitatea crescută nu se întemeiază însă doar pe genetică. Potrivit unui studiu apărut în 2020 în Jurnalul International de Științe Moleculare, doar 20-40% din speranța de viață a unui individ se datorează genelor.

Obiceiuri de viață sănătoase

Centenarii au ei înșiși obiceiuri bune și un stil de viață sănătos, care îi ajută să-și mențină robustețea până la o vârstă înaintată.

În ceea ce-l privește pe dr. Beliș, munca intelectuală, mișcarea fizică și o alimentație echilibrată l-au menținut într-o stare activă.

Dr. Vladimir Beliș este medic primar de medicină legală. Încă profesează ca medic specialist în anatomie patologică la Clinica Sanador din Băneasa.

În perioada 1989-2001 a fost director al Institutului Național de Medicină Legală. În anul 2016 a fost numit membru al Academiei de Științe Medicale și membru de onoare al Academiei Române.

Secretele unui creier lucid la 93 de ani

Unul din elementele care m-au făcut să rămân până la 93 de ani în stare de luciditate a fost faptul că nu mi-am lăsat creierul să se odihnească. Tot timpul am lucrat”.

Așa cum spunea un alt veteran al școlii vieții, dr. Howard Tucker, creierul este un organ care trebuie pus la treabă. Dr. Tucker a fost medic neurolog și încă merge la serviciu la cei 101 ani ai săi. A fost numit cel mai vârstnic medic practicant din lume.

Funcționalitatea creierului este dată de numărul de neuroni cu care se naște fiecare, spune dr. Beliș. 

Senilitatea poate să apară mai devreme sau mai târziu în viață, în funcție de cât de dotat este creierul din punct de vedere neuronal.

Apare la vârste diferite tocmai datorită diferenței mari de neuroni pe care unii îi au iar alții nu-i nu”.

Cu toate acestea, este important ca creierul să fie exersat continuu. Dacă încetăm să-i mai dăm de lucru, acei neuroni pe care îi avem – mulți sau puțini – își vor apierde funcționalitatea.

Creierul nu trebuie lăsat să lâncezească

Un creier care este lăsat să lenevească nu va mai funcționa cum trebuie la bătrânețe. Neuronii trebuie cultivați, trebuie folosiți și exploatați, spune medicul. 

Trebuie să ne folosim creierul atât cât ni l-a dat Dumnezeu să-l avem. Să nu-l lași să lâncezească”

O greșeală pe care multe persoane îl fac este că după ce ies la pensie se așează pe un fotoliu și nu mai fac nimic. Se relaxează, se odihnesc, fără să își mai pună creierul la treabă.

Oamenii trebuie să își prelungească activitatea după după vârsta pensionării dacă vor să aibă o minte întreagă la bătrânețe.

E o greșeală să stai pe un fotoliu după pensionare

Dr. Beliș spune că cei din familie trebuie să îl stimuleze pe pensionar să se angajeze în diferite activități.

Dacă tu ai tendința de a te lăsa pe tânjală, măcar cei din jurul tău să-și dea seama că nu e bine ce faci și să te incite să lucrezi. Să nu te lase în pace. Să stai pe un fotoliu e cea mai mare nenorocire”.

Exercițiile mentale sunt esențiale pentru a ne menține creierul ager: Creierul trebuie să lucreze tot timpul. Cititul este un exercițiu foarte simplu care ajută la antrenarea creierului.

Nu numai activitatea intelectuală este benefică pentru creier, ci și munca fizică. Inclusiv cei care lucrează în domenii practice trebuie să-și pună mintea la contribuție pentru a-și desfășura profesia.

Munca sau meseria trebuie să fie pentru om un mijloc de a se menține activ și funcțional, atâta timp cât aceasta nu constituie o sursă de stres.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole pe această temă:

Cel mai bătrân medic neurolog practicant la 101 ani – ce face pentru a-și menține creierul „ascuțit”
Îmbătrânirea creierului poate fi încetinită cu 9 ani – prin 2 mijloace naturale
Alzheimer. Cum poate fi prevenită „boala uitării”. Profesorul Ciurea: Toată lupta se dă în creier

Surse articol:

1. Bin-Jumah MN, Nadeem MS, Gilani SJ, Al-Abbasi FA, Ullah I, Alzarea SI, Ghoneim MM, Alshehri S, Uddin A, Murtaza BN, Kazmi I. Genes and Longevity of Lifespan. Int J Mol Sci. 2022 Jan 28;23(3):1499. doi: 10.3390/ijms23031499. PMID: 35163422; PMCID: PMC8836117.
2. TRINITAS TV, Prof. dr. Vladmiri Beliș – Cum să ne menținem creierul sănătos în ciuda îmbătrânirii: https://www.youtube.com/watch?v=L9OI6FYJsSI&ab_channel=TRINITASTV

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.