Îmbătrânirea creierului poate fi încetinită cu 9 ani – prin 2 mijloace naturale

Articol bazat pe studii științifice

Creierul uman poate fi menținut tânăr până la o vârstă înaintată printr-un stil de viață sănătos, spun oamenii de știință.

Îmbătrânirea biologică poate fi încetinită, iar bolile asociate cu vârsta – inclusiv demența, pot fi prevenite.

Imbatranirea creierului poate fi incetinita cu 9 ani prin 2 mijloace naturale

Imbatranirea creierului poate fi incetinita cu 9 ani prin 2 mijloace naturale: Kjpargeter/Macrovector

Îmbătrânirea afectează moleculele, celulele, vasculatura și cogniția. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, creierul se mișcorează, memoria se depreciază.

Genetica, neurotransmițătorii și hormonii sunt factorii principali implicați în îmbătrânirea creierului.

La deteriorarea funcțiilor creierului contribuie de asemenea nivelul crescut de stres, nopțile nedormite și sedentarismul.

Mișcarea fizică și dieta sănătoasă previn îmbătrânirea celulelor

Menținerea creierului în stare bună de funcționare este vitală pentru viața de zi cu zi.

Activitatea intelectuală și exersarea gândirii exercită un rol protector asupra cogniției. În egală măsură este important să avem un stil de viață sănătos.

Studiile au arătat că odihna suficientă, exercițiile fizice și anumite diete ajută la conservarea funcțiilor cognitive, în ciuda vârstei biologice.

Citește și – Spirulina protejează creierul la bebeluși, tineri și vârstnici – antidot al bolilor neurologice

Mișcarea fizică este deosebit de importantă. Ea poate preveni îmbătrânirea organismului la nivel celular.

Exercițiile fizice intense și antrenamentul de forță ajută nu doar musculatura, ci și funcțiile creierului și sistemului nervos.

Îmbunătățiri semnificative ale funcțiilor cognitive în doar 6 luni

Potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Duke, un program de exerciții fizice și o dietă sănătoasă pot aduce îmbunătățiri remarcabile asupra funcțiilor cognitive în doar 6 luni.

Psihologul clinic James Blumenthal este autorul principal acestei cercetări.

Studiul a fost publicat în jurnalul „Neurology” și este primul care investighează impactul dietei și exercițiilor fizice asupra declinului cognitiv.

Cei 160 de participanți aveau în jur de 65 de ani. Nu erau diagnosticați cu boli neurologice, însă aveau risc cardiovascular și risc de demență.

Capacitatea lor cognitivă corespundea unor persoane de 93 de ani. Este important de precizat că participanții nu mai făcuseră sport niciodată.

Aceștia au fost evaluați la debutul studiului prin teste cognitive, test de stres (mers pe bandă de alergare), teste legate de dietă și teste sangvine (glucoza și grăsimile din sânge).

Citește și – Busuiocul protejează celulele creierului împotriva demenței

Au fost repartizați în 4 grupuri:

• grupul 1 a urmat un program de 3 luni cu exerciții aerobice, apoi încă 3 luni a făcut exerciții fizice acasă;
• grupul 2 a urmat o dietă săracă în sodiu (dieta DASH);
• grupul 3 a urmat atât un program de exerciții fizice, cât și o dietă sănătoasă;
• grupul 4 a fost unul de control, fără modificări în obiceiurile alimentare sau în privința mișcării fizice.

Rezultatele au fost impresionante.

Îmbătrânirea creierului încetinită cu 9 ani

Persoanele din grupul 2, care a urmat dieta DASH, fără exerciții fizice, au avut îmbunătățiri cognitive dar nu semnificative.

La grupul 1, care a făcut doar exerciții fizice, funcția executivă s-a îmbunătățit considerabil.

Cele mai bune efecte au fost înregistrate la grupul 3, care a făcut modificări în dietă și în ceea ce privește gradul de mișcare. La persoanele din acest grup îmbătrânirea creierului a fost încetinită cu 9 ani.

La persoanele din grupul 4 funcția executivă s-a deteriorat în cele 6 luni de studiu.

Dr. Richard Isaacson a comentat aceste rezultate spunând că gimnastica aerobă produce un impact major asupra creierului. Acest tip de exerciții sprijină acea regiune din creier care le permite oamenilor să își poarte singuri de grijă.

Efectele se văd destul de repede, la fel cum limitarea mișcării produce o deteriorare cognitivă rapidă la bolnavii neurologici.

Exercițiile fizice care antrenează picioarele sprijină activitatea creierului

Între neuroni și mușchii picioarelor există o comunicare importantă. Oamenii de știință au descoperit că exercițiile fizice stimulează secreția de FNDC5, o proteină care declanșează factorul neutrofic derivat din creier (BDNF). Acesta din urmă menține neuronii și activează procesul de neurogeneză.

Sedentarismul atrofiază nu doar mușchii, ci și creierul uman. Procesul de îmbătrânire celulară este accelerat semnificativ de un stil de viață sedentar.

Iată o dovadă în plus că sedentarismul ucide iar mișcarea susține viața.

Exercițiile care antrenează partea inferioară a corpului sunt cele mai importante pentru creier. Mai ales la persoanele adulte.

În studiul de mai sus, exercițiile aerobice au constat în mers pe jos continuu sau pe o bicicletă staționară. Sesiunea a durat de 35 de minute, 3 zile pe săptămână.

2 diete care reduc riscul de demență

Dieta DASH pe care au urmat-o participanții presupune reducerea aportului de sare și consumul de alimente procesate. Accentul cade pe alimentele naturale, integrale.

O altă dietă benefică pentru creier este dieta ketogenică. Aportul de carbohidrați este foarte mic, aportul de proteine moderat, iar aportul de grăsimi mare.

Un studiu a asociat dietele bogate în carbohidrați cu un risc de demență de aproape 90%. În cazul persoanelor care urmează o dietă bogată în grăsimi, acest risc este cu 44% mai mic.

Dieta keto îmbunătățește flora intestinală și implicit funcția neurovasculară și metabolică.

Citește și – Intestinul este al doilea creier – informații fascinante și utile sănătății

Deteriorarea funcțiilor neurovasculare înseamnă apariția deficitelor de atenție și memorie, dificultăți de vorbire, risc crescut de demență, anxietate sau depresie.

Consumați alimente care reduc inflamația din creier, precum nucile, usturoiul, afinele și spanacul. Curcumina din turmeric este un supliment valoros pentru memorie și concentrare.

Nu uitați de somn. Este important să dormiți 8 ore pe noapte.

Citește și – Știți care este cel mai bun prieten al creierului? Zâmbetul! – dr. Alexandru Vlad Ciurea

Surse articol:

1. Peters R. Ageing and the brain. Postgrad Med J. 2006 Feb;82(964):84-8. doi: 10.1136/pgmj.2005.036665. PMID: 16461469; PMCID: PMC2596698.
2. Dr. Luca Cătălin, Exercițiile și alimentația pot încetini îmbătrânirea cerebrală: https://dr-catalin-luca.ro/site/directii-in-medicina-alternativa/imbatranirea-cerebrala-poate-fi-incetinita.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.