Leacuri bătrânești pentru tusea seacă – cele mai eficiente remedii

Tusea seacă este deosebit de supărătoare. Experții spun că acest tip de tuse trebuie suprimată.

În acest articol veți găsi cele mai bune leacuri bătrânești pentru tusea seacă.

Leacuri batranesti pentru tusea seaca - cele mai eficiente remedii

Leacuri batranesti pentru tusea seaca

Tusea seacă – cauze și factori declanșatori

Tusea seacă este de multe ori un simptom asociat unei infecții respiratorii virale. Tusea uscată cu caracter persistent apare de regulă după un episod de răceală și poate să dureze săptămâni întregi. Se numește tuse post-virală.

Tusea seacă poate să aibă și alte cauze sau factori declanșatori, precum: alergii, fumatul activ sau pasiv, secrețiile postnazale, astmul, laringita, tuberculoza, inhalarea unor particule străine, boala pulmonară interstițială sau inhibitorii ACE.

Leacuri bătrânești pentru tusea seacă

Simptomele de tuse seacă pot fi gestionate și ameliorate la domiciliu prin remedii naturale. Există numeroase leacuri bătrânești pentru tusea seacă pe care le puteți încerca.

Dacă tusea durează de mai bine de 2 săptămâni, este necesar să identificați cauza.

Suc de morcov cu usturoi

Faceți o baie fierbinte pentru a ridica temperatura corpului. În timp ce sunteți în cadă, beți un pahar cu suc de morcov și usturoi.

Dacă răceala sau infecția este severă, consumați câte 150 ml de suc de morcov în care ați adăugat 3 căței de usturoi mărunțițit, odată la 2 ore.

Citește și – Sirop de morcovi pentru tuse seacă și dureri în gât

Această metodă era folosită de terapeutul Chris Deatherage din Missouri la pacienții cu tuse, febră, răceală, gripă, pneumonie, faringită cu streptococ sau infecții fungice.

Sirop de lămâie

Puneți 1 cană de apă la fiert. Când clocotește, stingeți focul și adăugați 2 lingurițe de coajă rasă de lămâie, 1 linguriță de salvie și ½ linguriță de cimbru. Puneți capacul și lăsați la infuzat un sfert de oră. Strecurați și adăugați sucul de la ½ lămâie și 1 lingură de miere.

Ceapă

Ceapa crudă este unul din cele mai vechi leacuri bătrânești pentru tusea seacă. Ajută și în traheite, bronșite și pneumonii.

O puteți consuma ca atare, sau sub formă de suc amestecat cu miere. Concomitent cu administrarea internă se pot aplica pe piept cataplasme cu ceapă.

Gargara cu apă și sare

Un alt remediu eficient pentru tusea seacă este gargara cu apă sărată. Sarea reduce inflamația și accesele de tuse. Puneți ½ linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă. Amestecați până se dizolvă.

Faceți gargară cu soluția salină obținută de mai multe ori pe zi. Indienii fac gargară cu piper negru.

Băuturi calde

Este foarte important să mențineți gâtul și mucoasele hidratate. Beți cât mai multe lichide calde, precum ceaiuri și supe. Acestea calmează iritația gâtului și totodată reduc frisoanele.

Fructe de soc

Extractul de fructe de soc combate cu succes infecțiile virale și crește imunitatea. Împotriva răcelii și tusei puteți folosi un supliment care se numește Sambucol.

Ghimbir

Grație acțiunii sale antiinflamatoare, antimicrobiene și antivirale, ghimbirul este un remediu foarte bun pentru tusea seacă.

Are de asemenea proprietăți imunostimulatoare și decongestive. Ajută la subțierea și eliminarea mucusului acumulat în căile respiratorii.

Studiile arată că ghimbirul relaxează mușchii netezi ai căilor respiratorii și suprimă reflexul de tuse. Poate fi consumat sub formă de ceai sau sirop cu miere.

Mierea de albine

Mierea este probabil cel mai simplu dintre leacurile bătrânești pentru tuse. Reduce iritația și inflamația și calmează gâtul. Combate bacteriile și virusurile minore.

Citește și – Sirop pentru tuse seacă – 6 rețete la domiciliu

Puneți 2 lingurițe de miere într-un pahar cu apă sau ceai cald. Beți acest amestec când tusea seacă se intensifică.

Inhalații

Inhalațiile cu aburii fierbinți emanați de plante sau uleiuri esențiale au efecte extraordinare asupra aparatului respirator. Sunt recomandate atât în afecțiunile sinusurilor, cât și în afecțiunile gâtului.

Cele mai bune ingrediente pentru inahalții sunt mușețelul, sarea și uleiul esențial de eucalipt.

Turmeric

Asemenea ghimbirului, turmericul este antiviral, antimicrobian și antiseptic. Acțiunea sa antiinflamatoare este chiar mai puternică. Curcumina pe care o conține s-a dovedit eficientă în tuse, bronșită, astm și amigdalită.

Consumați ceai de turmeric sau lapte de turmeric. Nu uitați să adăugați și puțin piper negru, deoarece acesta garantează absorbția curcuminei în corp.

Rădăcina de lemn-dulce

Lemnul-dulce este una din cele mai bune plante pentru tusea seacă. Conține mucilagii care calmează mucoasa iritată a gâtului și reduce tusea. Are proprietăți decongestive. Este benefică în bronșită și astm.

Se poate consuma sub formă de ceai sau bomboane. Atenție, rădăcina de lemn-dulce este contraindicată persoanelor hipertensive, cu boli grave de ficat, rinichi sau inimă, persoanelor care iau diuretice, femeilor însărcinate și celor care alăptează.

Planta aceasta nu se administrează pe termen lung.

Rădăcina de nalbă mare

Nalba mare are efecte anti-tusive similare lemnului dulce. Studiile au confirmat eficacitatea ei în calmarea gâtului și a iritației provocată de tuse.

Menta

Ceaiul și bomboanele de mentă sunt folosite în tuse datorită faptului că mentolul din ele are un efect ușor de amorțire a nervilor gâtului. Mentolul reduce refluxul de a tuși și totodată elimină congestia.

Ceai de cimbru

Cimbrul este util în toate tipurile de tuse. Are efecte antispasmodice și induce relaxarea mușchilor. Ceaiul de cimbru poate fi consumat în tusea productivă, dar și în tusea seacă.

Ceai de mușețel

O plantă banală, dar eficace împotriva simptomelor de răceală și gripă este mușețelul. Acesta conține compuși utili împotriva tuse și bronșitei.

Citește și – Ceaiul de semințe de in tratează tusea seacă

Ceai de salvie

O altă plantă minunată în afecțiunile gâtului și gurii este salvia. Aceasta este un excelent antiseptic. Conține antioxidanți cu efect antihistaminic și antialergic.

Este în mod deosebit utilă în răceala cu secreții abundente, în infecții ale gurii, afecțiuni gingivale, dinți cu puroi etc.

Surse articol:

1. Dominique Fontaine, Jayne Leonard and Jenna Fletcher, What can I do to make my cough go away? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322394#natural-cough-remedies
2. Tiddhi Parmar, 12 Best remedies to say goodbye to your dry cough, Pharmeasy: https://pharmeasy.in/blog/8-best-remedies-to-say-goodbye-to-your-dry-cough/
3. Gilda Fildan, Sănătate cu alimente: tusea, Formula As: http://arhiva.formula-as.ro/2015/1194/terapii-alternative-58/sanatate-cu-alimente-tusea-20053
4. Star Health, 13 natural home remedies for dry cough: https://www.starhealth.in/blog/natural-home-remedies-for-dry-cough#13_Dry_cough_home_remedies

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.