Ceai pentru tuse uscată, iritații și dureri în gât – rețeta bunicii

Dacă sunteți în căutarea unui remediu pentru tuse uscată, gât uscat, iritat și dureros, puteți încerca rețeta de mai jos.

Pe lângă faptul că ameliorează durerile în gât, ajută la întărirea imunității. În plus, este un ceai hrănitor, bogat în vitamine și antioxidanți. Inclusiv copiii îl pot primi fără probleme.

Ceai pentru tuse uscata, iritatii, dureri in gat

Ceai pentru tuse uscata, iritatii, dureri in gat

La capitolul răceli, industria farmaceutică nu are foarte multe soluții. Iar medicamentele antitusive nu sunt întotdeauna eficiente.

Răcelile sunt infecții virale ușoare, care nu au și nu necesită un tratament de specialitate. Ele se remediază de regulă de la sine, cu sau fără tratament.

Putem lua produse decongestionante, antiinflamatoare și calmante din farmacii, însă acestea nu vizează strict simptomele noastre. În plus, sunt mai scumpe decât ceaiurile și leacurile băbești și au efecte secundare nedorite.

Vladka, autoarea website-ului „Simply Beyond Herbs” a publicat o rețetă de ceai pentru tuse seacă, creată de bunica sa botanistă.

Își aduce aminte cu nostalgie de perioada copilăriei, în care casa bunicii mirosea a plante medicinale. Își amintește că bunica ei folosea urzicile pentru păr, iar din măceșe și cătină prepara o marmeladă delicioasă.

Obișnuia să folosească ceapă și usturoi în aproape orice gătea, inclusiv la ceaiuri.

Odată, când Vladka se confrunta cu o tuse uscată și sâcâietoare, bunica ei i-a preparat un ceai vindecător din mai multe plante, care conținea, desigur, și ceapă.

Ceai pentru tuse uscată – rețetă

Ingrediente

  • 1 mână de gălbenele
  • 1 mână de flori de tei
  • 1 mână de maghiran
  • ½ mână de cimbru
  • 1 ceapă

Mod de preparare

Amestecați florile de tei și de gălbenele, cimbrul și măghiranul într-un bol. Păstrați acest amestec de plante într-un borcan de sticlă, cu capac, pentru a-l folosi la nevoie.

Curățați ceapa și tăiați-o în două. Puneți jumătate de ceapă într-un ibric. Adăugați 1 mână din amestecul de plante de mai sus.

Curățați ceapa și tăiați-o în două. Puneți jumătate de ceapă tocată mărunt într-un ibric. Adăugați 1 mână din amestecul de plante de mai sus.

Turnați apă clocotită și acoperiți vasul cu un capac. Lăsați plantele la infuzat 10 minute.

Strecurați și îndulciți ceaiul cu miere, după ce s-a răcorit. Consumați câte 1 cană de ceai, de 3 ori pe zi.

Ceaiul se poate consuma timp de 3 săptămâni fără întrerupere. După o pauză de 7 zile, se mai poate face o cură de încă 3 săptămâni.

Citește și – Tuse uscată, persistentă – remedii naturiste

Beneficiile plantelor din ceai

Aceste ceai reduce iritația gâtului provocată de tusea seacă. Combate infecțiile bacteriene sau virale și stimulează imunitatea.

Florile de tei (Tilia cordata)

Florile de tei sunt folosite din vechime pentru răceli, infecții virale și febră. Această plantă are efecte diaforetice – adică stimulează transpirația.

Acțiunea blândă asupra gâtului se datorează conținutului de mucilagii, substanțe care îmbracă membranele mucoase ale căilor respiratorii.

Teiul reduce astfel senzația de gât iritat și tuse seacă, persistentă. La rețeta de ceai s-a folosit teiul pucios (cu frunza mică), dar puteți folosi și alte specii de tei.

Cimbrul (Thymus vulgaris)

Cimbrul acționează direct asupra tusei, având un efect expectorant. Totodată, stimulează sistemul imunitar și ajută la combaterea răcelilor.

Conține uleiuri esențiale, vitamina C, vitamina A și minerale.

Gălbenelele (Calendula officinalis)

Florile de gălbenele au proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene și antivirale.

Calmează durerile, reduce inflamația gâtului, tusea, simptomele de laringită, amigdalită.

Măghiranul (Origanum majorana)

Rudă apropiată cu oregano, măghiranul este un leac bine știut pentru tulburările digestive și afecțiunile respiratorii.

Popoarele antice foloseau această plantă aromatică pentru ameliorarea simptomelor de răceală, precum tuse seacă și inflamații nazale.

Măghiranul este recomandat și în bronșită.

Ceapa

Ultimul ingredient din această rețetă – însă nu cel din urmă – este ceapa. Ne putem lesne imagina rolul cepei într-o rețetă de ceai pentru răceală sau tuse.

Ceapa este înzestrată cu o activitate antiinflamatoare puternică. Reduce inflamația căilor respiratorii superioare. Are în plus efecte antibacteriene.

Este bogată în vitaminele A, B2, C, calciu, fier și potasiu.

Citește și – Remedii pentru tusea uscată

Alte plante utile în tuse

Ghimbirul – util în tusea seacă sau astmatică, greață și dureri (se pot folosi 30 g de rădăcină proaspătă de ghimbir la 1 cană cu apă clocotită).

Rădăcina de nalbă mare – calmează durerea în gât, reduce iritația și tusea; este utilă și în răgușeală.

Pătlagina – la fel ca nalba și cimbrul, conține mucilagii care calmează gâtul iritat; pătlagina favorizează expectorația, reduce rinoreea, combate bronșita și astmul; se poate folosi siropul de pătlagină, în orice tip de tuse.

Florile de soc – sunt bogate în flavonoide cu efecte antiinflamatoare și antibacteriene; împiedică pătrunderea bacteriilor în celulele mucoasei căilor respiratorii și dezvoltarea infecției.

Mugurii de pin, anasonul și eucaliptul – aceste plante conțin ulei esențial, care ajută expectorația și ușurarea tusei.

Primula și rădăcina de lemn-dulce – conțin saponine care stimulează secrețiile bronhice și atenuează tusea productivă sau tusea pectorală.

Citește și – Plante utile în tusea uscată – subțiază mucusul și favorizează expectorația

Sursă articol: Simply Beyond Herbs, My grandmother’s best herbal tea for cough: https://simplybeyondherbs.com/herbal-tea-for-cough/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.