Plante utile în tusea uscată – subțiază mucusul și favorizează expectorația

Articol documentat

Există numeroase plante care pot oferi suport aparatului respirator și plămânilor. Trei categorii sunt esențiale: plantele emoliente, plantele aromatice și plantele expectorante.

În acest articol vă prezentăm care sunt cele mai bune plante emoliente, cu acțiune benefică în tusea seacă sau uscată, cu mucus gros și lipicios, greu de eliminat.

Plante care subtiaza mucusul

Plante care subtiaza mucusul

Afecțiunile virale respiratorii pot fi preîntâmpinate prin întărirea imunității. Cel mai bun mijloc de a face acest lucru este prin utilizarea plantelor.

În timpul unei infecții virale, este indicat să folosim plantele cele mai populare, care au deja o istorie lungă de utilizare în mediile familiale.

Plantele emoliente întăresc bariera de apărare împotriva patogenilor

Plantele emoliente sunt cele care susțin sănătatea mucoasei, principala barieră fizică împotriva virusurilor și patogenilor.

Aceste plante acționează direct asupra zonelor expuse la contactul cu virusurile, precum gura, gâtul și nasul. Totodată, au o acțiune calmantă și asupra mucoasei și țesuturilor ttractului gastrointestinal.

Totodată, plantele emoliente ajută la subțirea mucusului. Acesta devine lichid și mai ușor de eliminat.

Sunt indicate în special în infecțiile virale cu tuse uscată, fără expectorație. Persoana afectată simte nevoia să tușească, dar nu poate.

Citește și – Sirop de MORCOVI pentru tuse seacă și dureri în gât

Tusea neproductivă nu înseamnă neapărat lipsa prezenței mucusului. Acesta poate fi prea gros și lipicios pentru a putea fi eliminat prin tuse.

Plantele emoliente au o textură alunecoasă. Au tendința de a deveni mucilaginoase atunci când sunt infuzate în apă.

Cele mai bune plante cu efect emoliente

Plante emoliente puternice:

  • nalba mare (rădăcina)
  • lemnul dulce (rădăcina)
  • violetele (frunzele și florile)
  • ovăzul

Inclusiv mătasea de porumb poate fi inclusă în lista plantelor emoliente puternice, însă efectele ei sunt mai pronunțate la nivelul aparatului urinar.

De asemenea, tărâțele de psyllium – obținute din semințele de pătlagină au efect emolient puternic.

Plante emoliente blânde:

  • hibiscusul
  • teiul (flori)
  • lumânărica (rădăcina și frunzele)
  • frunzele de pătlagină

Există și alimente care au efecte emoliente, precum fulgii de ovăz, semințele de chia sau semințele de in. Acestea se lasă la înmuiat în apă peste noapte și se consumă mucilagiul rezultat.

Citește și – Remedii pentru tusea seacă

Plantele emoliente au o acțiune subtilă, dar sunt de mare ajutor în lunile de iarnă când aerul este uscat. Au efecte calmante excelente la nivelul țesuturilor iritate ale gâtului din cauza unei tuse uscate.

În plus, aceste plante previn alergiile provocate de diverși agenți alergeni sau iritanți din aer.

Cum să folosești plantele emoliente

Pentru ca aceste plante să funcționeze la maxim, este indicat să le infuzăm o perioadă mai lungă de timp. Unii sugerează prepararea lor sub formă de macerat, pentru a permite mucilagiilor să se elibereze în apă.

Plantele se lasă la infuzat în apă caldă, după care se lasă la macerat la temperatura camerei până a doua zi.

De pildă, rădăcina de nalbă mare trebuie preparată prin macerare. Comisia E. a Germaniei a aprobat utilizarea acestei plante pentru tusea uscată, mucoasele iritate ale faringelui și iritațiile ușoare ale mucoasei gastrice.

Dacă vreți să folosiți rădăcina de lemn-dulce, evitați să o consumați pe durate mari de timp și în doze mari, deoarece poate crește tensiunea arterială. Este contraindicată de altfel persoanelor cu hipertensiune.

Citește și – Ceapa – cel mai eficient remediu de casă pentru tuse

Sursă articol: The Herbal Academy, Best Herbs for Lungs and Respiratory Support: https://theherbalacademy.com/herbs-for-lungs-respiratory-support/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.