Fagure de miere – cum se consumă, beneficii, proprietăți, contraindicații

O metodă naturală de întărire a imunității în sezonul rece este consumul de fagure de miere.

Această componentă a stupului este la fel de prețioasă din punct de vedere nutrițional și terapeutic ca și celelalte produse apicole.

Fagure de miere - cum se consuma, beneficii, contraindicatii

Fagure de miere – cum se consuma, beneficii, contraindicatii

Ce este fagurele de miere?

Fagurele de miere este un produs natural, pe care albinele îl realizează cu scopul de a depozita mierea și polenul.

În compartimentele sale se adăpostesc de asemenea larvele.

Celulele hexagonale sunt alcătuite din ceară și sunt umplute cu miere. Conțin de asemenea cantități mici de polen, propolis și lăptișor de matcă.

Fagurele de miere se mănâncă?

Muți se întreabă dacă fagurele de miere este comestibil.

Da. Acesta nu este doar sigur pentru consum, ci și deosebit de delicios.

Fagure de miere proprietăți

Fagurele de miere este compus în proporție de 95-99% din apă și zahăr.

Conține de asemenea antioxidanți, carbohidrați și nutrienții prezenți în mod natural în miere și în celelalte produse ale stupului.

Citește și – Fagurele de miere – un medicament viu!

În compoziția sa se găsesc proteine, vitamine și minerale.

Mierea crudă care se găsește în fagurele de miere este bogată în enzime.

Fagure

Fagure administrare

Acestea au proprietăți antibacteriene și antimicrobiene, care se pierd prin filtrarea, fierberea mierii la temperaturi înalte sau alte procedee de procesare.

Antioxidanții (polifenoli) din miere au efect antiinflamator, antidiabetic, cardioprotector și anticancerigen.

Aceștia se găsesc în cantități de 4 ori mai mari în mierea crudă decât în mierea procesată.

Ceara din fagurele de miere conține acizi grași de lanț lung benefici pentru inimă și alcooli.

Beneficiile consumului de fagure de miere

Vă prezentăm pe scurt câteva din cele mai importante beneficii ale fagurelui de miere.

Scăderea colesterolului

Alcoolii din fagurele de miere pot reduce nivelul colesterolului LDL, conform unei recenzii apărute în 2004 în jurnalul „Experimental Biology and Medicine”.

Inclusiv mierea are efecte hipocolesterolemiante. Un studiu comparativ a arătat că 70 g de miere pe zi (în loc de zahăr), timp de o lună, au îmbunătățit valorile colesterolului.

Colesterolul LDL a scăzut cu 5,8%, iar colesterolul HDL a crescut cu 3,3%.

Compușii antioxidanți din miere au acțiune vasodilatatoare. Contribuie la scăderea tensiunii arteriale și a riscului de cheaguri, atac de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Protecție împotriva infecțiilor

Mai multe studii în eprubetă au arătat că extractele de fagure de miere și mierea în sine au activitate antimicrobiană.

Inhibă creșterea unor bacterii și fungi patogeni, precum Stafilococul auriu, Salmonella enterica, Escherichia coli și Candida albicanis.

Citește și – Mestecarea fagurelui de miere crește imunitatea față de afecțiunile respiratorii

Mierea oferă protecție intestinală împotriva parazitului Giardia lamblia.

Leac pentru tusea la copii

Este o idee bună să dai fagure de miere la copii? Da, acesta poate preveni infecțiile respiratorii.

Cercetătorii au descoperit că mierea suprimă tusea la copii.

Un studiu a arătat că ½ linguriță de miere de hrișcă consumată seara înainte de culcare a fost mai eficientă decât un sirop de tuse convențional.

Mierea și fagurele de miere nu trebuie administrate copiilor mai mici de 1 an.

Bun pentru ficat

Consumul de fagure de miere poate fi benefic pentru sănătatea ficatului.

Alcoolii pe care acesta îi conține ameliorează simptomele bolilor de ficat.

Un studiu a arătat că fagurele de miere a redus cu 48% durerea abdominală, balonarea și greața la acești pacienți.

Totodată, funcția hepatică a revenit la normal la 28% dintre participanți.

Curăță dantura

Cu siguranță ați auzit că mestecarea fagurelui de miere este o practică bună pentru îngrijirea danturii.

Este adevărat că acesta curăță dinții și ajută la înlăturarea tartrului.

Totodată, întărește gingiile și previne sângerările. Este util și în cazul persoanelor cu paradontită.

Cum se face cura cu faguri de miere

Cei de la Mănăstirea Sihăstria Putnei recomandă efectuarea unei cure cu faguri de miere în sezonul rece.

Este utilă în următoarele afecțiuni:

→ sinuzită
→ rinită
→ bronșită
→ iritații ale gâtului
→ astenie
→ anemie
→ boli stomacale
→ tulburări metabolice
→ imunitate scăzută

Fagure de miere

Fagure de miere

Fagure de miere administrare

Pentru creșterea imunității se folosesc câte 4 celule de fagure în fiecare zi. acestea trebuie mestecate timp de 15-30 de minute.

Cura durează 30 de zile și se poate face toamna și din nou primăvara.

Poți mânca fagurele de miere întreg. Celulele ceroase trebuie mestecate bine, precum guma.

Pentru sănătatea gingiilor și a dinților, cura durează 7 zile. În acest caz este recomandat să aruncați ceara după masticația îndelungată.

Unde găsesc fagure de miere?

Acest produs poate fi procurat direct de la un apicultor cunoscut. Se găsește de asemenea la magazinele apicole sau în piețe.

Fagure de miere păstrare

Fagurele de miere poate fi păstrat pentru perioade lungi de timp, la temperatura camerei.

Chiar dacă se cristalizează, rămâne în continuare comestibil.

Precauții și contraindicații

Cura cu faguri de miere nu este indicată celor cu diabet, obezitate sau un nivel crescut de acid uric.

Deși este un produs sigur pentru consum, nu exagerați.

Administrată în cantități mari, ceara din faguri poate duce la obstrucția stomacului.

Pentru a preveni această situație, este mai bine să aruncați ceara care rămâne în gură după mestecarea fagurelui.

Evitați să mâncați fagure de miere dacă aveți alergie la polen, venin de albine sau alte produse apicole.

Țineți cont, de asemenea, că fagurele de miere este bogat în zahăr.

Surse articol:

1. Alina Petre, Can you eat honeycomb? Benefits, uses and dangers, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/raw-honeycomb
2. Mănăstirea Sihăstria Putnei, La ce sunt buni fagurii de miere: http://www.sihastriaputnei.ro/leacuri-manastiresti/la-ce-sunt-buni-fagurii-de-mier

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.