Fagurele de miere – un medicament viu!
√ Articol documentat
Fagurele de miere este considerat un medicament viu, deoarece conține, în stare pură, toți nutrienții benefici care se găsesc în toate produsele stupului: în miere, propolis, polen, lăptișor de matcă și în ceara de albine.
Fagurele este un produs natural pe care albinele îl construiesc pentru a depozita mierea și polenul. Este făcut din ceară și dispus în celule hexagonale. În aceste celule se găsește miere crudă, neprelucrată.
Ce beneficii are fagurele de miere
Mierea crudă conține apă, zaharuri, vitamine, minerale, proteine și enzime cu proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Din păcate, aceste enzime sunt distruse prin procesele de filtrare și încălzire folosite în cazul mierii comerciale.
Mierea care se găsește în faguri, conține de 4,3 ori mai mulți antioxidanți decât mierea procesată, îndeosebi polifenoli. Aceștia au fost asociați cu un risc mai mic de boli cardiace, demență și boli canceroase.
În fagurii de miere se găsesc de asemenea cantități mici de polen, propolis și lăptișor de matcă, fiecare adăugând propriile lor beneficii.
Ceara de albine din faguri conține acizi grași de lanț lung și alcooli. Acești compuși ajută la scăderea colesterolului și susțin sănătatea inimii.
Leacuri cu fagure de miere
Fagurele de miere poate fi consumat cu totul. Se mestecă bine și se suge toată mierea, până când în gură rămâne doar ceara.
Parodontită, boli gingivale
Celulele de ceară care rămân după ce înghițim toată mierea din fagure se mestecă la urmă ca o gumă. Se spune că această ceară are efecte protectoare asupra dinților și a gingiilor.
Un studiu efectuat de cercetătorii indieni a arătat că fagurele de miere are efecte antiinflamatoare și antioxidante și poate preveni eroziunea (distrugerea) țesutului parodontal.
Bronșită
Mestecarea fagurelui cu miere este considerat un remediu benefic pentru afecțiunile respiratorii – răceală, gripă, infecții virale.
Esterii din ceară și propolisul au efecte antiinflamatoare și antiseptice. Un studiu susține că fagurele poate ajuta la reducerea inflamației bronșice în bronșita acută.
Apărare antioxidantă și imunitară
Fagurele cu miere are acțiune antioxidantă și imunostimulatoare.
Un studiu a arătat că mierea neprocesată din faguri combate radicalii liberi care vatămă țesuturile corpului și dau naștere la boli cronice.
Citește și: Mestecarea fagurelui de miere crește imunitatea față de afecțiunile respiratorii
Diaree
Mierea crudă conține prebiotice, probiotice și zinc – substanțe care combat tulpinile de bacterii asociate cu diareea.
Tulburări de somn
Mierea din faguri ajută la îmbunătățirea somnului prin faptul că stimulează producția de hormoni asociați cu somnul. Este utilă și împotriva nevrozelor.
Creșterea energiei
Zaharurile naturale, vitaminele, mineralele, proteinele și polenul din fagurele de miere cresc nivelul de energie și măresc performanța fizică.
Boli de ficat
Mierea este benefică în hepatita cronică, situație în care se recomandă câte 120 g pe zi, împărțită în mai multe doze.
Esterii din ceara fagurilor scad rezistența la insulină și cresc capacitatea antioxidantă a organismului. De aceea fagurele de miere poate fi util și în boala ficatului gras non-alcoolic.
Infecții
Nu în ultimul rând, fagurele de miere ajută organismul să lupte mai eficient împotriva unor patogeni dăunători, precum Stafilococul auriu, E. coli, Candida albicanis și Salmonella enterica.
Datorită efectelor sale antimicrobiene, mierea crudă ar putea combate infecțiile cu giardia și alți paraziți intestinali.
Fagurele de miere – precauții și contraindicații
Nu este indicat să consumați faguri de miere în cantități mari sau pe perioada lungi de timp, deoarece pot să apară blocaje intestinale. Un raport a arătat că o femeie care a mâncat faguri de miere timp de 2 luni a acumulat o masă de ceară în intestine și a avut nevoie de o intervenție chirurgicală pentru înlăturarea ei.
Fagurele cu miere nu este recomandat copiilor sub 1-2 ani, nici persoanelor cu diabet.
Surse bibliografice:
1. Zeke Sonnie, 12 Benefits of Eating Honeycomb, Recover your health today: https://recoveryourhealthtoday.com/10-benefits-of-eating-honeycomb/
2. Probio, Miere cu fagure 250g, Prisaca Transilvania: https://probio.ro/produs/miere-cu-fagure-250g
3. Alina Petre, Can You Eat Honeycomb? Benefits, Uses, and Dangers, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/raw-honeycomb#nutrition