Ceai care ajută detoxifierea ficatului și rinichilor

Rețeta de ceai prezentată mai jos poate fi utilă pentru cei care se confruntă cu probleme la nivelul ficatului și rinichilor.

Este în mod deosebit benefic în litiază. Plantele incluse în formula de ceai ajută ficatul și rinichii să elimine toxinele și deșeurile.

Ceai pentru detoxifierea ficatului si rinichilor

Ceai pentru detoxifierea ficatului si rinichilor: Stockking – www.freepik.com

Ceaiul are atât efect detoxifiant, cât și stimulant asupra ficatului, rinichilor și a circulației sangvine.

Ceai pentru detoxifierea ficatului și rinichilor – rețetă

Ingrediente

  • 15 g de rădăcină de cicoare uscată
  • 8 g de rădăcină de păpădie
  • 6 g de boabe de ienupăr
  • 2 căni de apă (500 ml)

Mod de preparare

Cântăriți plantele și puneți-le într-un ibric. Adăugați apa și fierbeți-le un sfert de oră la foc redus, sub capac.

Strecurați ceaiul și după ce s-a răcorit, se păstrează în frigider.

Mod de administrare

Ceaiul se consumă în doze mici, câte 30 ml, de 3 ori pe zi.

Indicații terapeutice

  • toxine la nivelul ficatului și rinichilor
  • litiază renală
  • hiperglicemie, diabet

Citește și – Totul despre detoxifierea ficatului în mod natural

Beneficii

Rădăcina de cicoare (Cichorium intybus) este folosită în scop medicinal de pe vremea vechilor egipteni. În acea perioadă era utilizată în diverse afecțiuni: tuse, tuberculoză, cancer, răni.

Cicoarea ajută la purificarea sângelui.

Datorită conținutului bogat (40%) în inulină, cicoarea ajută la controlul glicemiei. Inulina este un tip de fibră care poate preveni diabetul sau ajuta la gestionarea acestei afecțiuni.

Are de asemenea efecte diuretice și laxative blânde. Datorită acțiunii sale prebiotice, ajută la menținerea unui echilibru optim al bacteriilor bune din colon.

Contribuie la scăderea colesterolului, reglarea apetitului și reducerea aportului de calorii.

Oligofructoza din rădăcina de cicoare scade nivelului hormonului care stimulează senzația de foame (grelina).

În doze mari, inulina poate cauza tulburări stomacale. Este contraindicată persoanelor cu alergie la polenul de crizanteme, margarete, gălbenele sau alte plante din familia „Asteraceae/Compositae”.

Întrucât stimulează producția biliară, poate cauza probleme la persoanele cu pietre la bilă.

Rădăcina de păpădie are numeroase beneficii. Este folosită deseori pentru constipație și indigestie.

Studiile pe animale au arătat că conține compuși care ajută la scăderea colesterolului. Aceștia ar putea fi totodată util în combaterea obezității cauzate de  boala ficatului gras nonalcoolic.

Citește și – Ceaiuri pentru detoxifierea zilnică a ficatului și rinichilor

La fel ca cicoarea, păpădia are efecte antihiperglicemiante, antiinflamatoare și antioxidante.

Datorită faptului că îmbunătățește metabolismul carbohidraților și reduce absorbția grăsimilor, ar putea fi utilă în reducerea greutății corporale.

Păpădia conține acid clorogenic, un compus care scade retenția de lipide.

Testele în eprubetă au arătat că păpădia încetinește creșterea cancerului de ficat, de pancreas și de colon.

Nu în ultimul rând, această plantă poate preveni hepatita B și ar putea avea un efect benefic asupra sistemului imunitar.

La fel ca cicoarea, păpădia poate cauza reacții adverse la persoanele cu alergie la plantele din familia „Asteraceae/Compositae”.

Ienupărul (Juniperus communis) este un arbust veșnic verde renumit pentru fructele sale benefice sănătății.

Boabele de ienupăr sunt bogate în vitamina C, flavonoide, cumarine și uleiuri volatile (camfor, limonen, beta-pinen).

Acești compuși au proprietăți antiinflamatoare, diuretice, antioxidante, antibacteriene, anticancerigene și antidiabetice.

Ienupărul are următoarele beneficii:

  • stimulează digestia
  • crește cantitatea de urină eliminată
  • reduce edemele
  • ajută la scăderea tensiunii arteriale
  • protejează împotriva bolilor de inimă
  • combate infecțiile cu Candida
  • are efecte anticancerigene
  • protejează creierul și sistemul nervos

Ienupărul poate fi util în dispepsie, insomnie, artrită reumatoidă, bronșită, infecții vezicale, diabet, hipercolesterolemie, infecții respiratorii, dureri musculare, artrită.

La unele persoane, ienupărul poate cauza reacții alergice, precum mâncărimi sau dificultăți respiratorii.

În doze mari poate cauza toxicitate. Simptome de supradozaj sunt: vărsături, diaree, diaree, convulsii.

Citește și – Alimente care sprijină procesele naturale de detoxifiere a organismului

Ienupărul este contraindicat în următoarele cazuri:

  • tulburări renale
  • boli de ficat
  • tratamente cu medicamente
  • sarcină
  • copii și bebeluși

Surse articol:

1. Oana Hîncu, Remediu natural detoxifiant hepatic și renal, Doxologia: https://doxologia.ro/stil-de-viata/remediu-natural-detoxifiant-hepatic-renal
2. Weil.com, Is Chicory Good for You? https://www.drweil.com/diet-nutrition/food-safety/is-chicory-good-for-you/
3. Lizzie Streit, Adda Bjarnadottir, 5 Emerging benefits and uses of chicory root fiber, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/chicory-root-fiber
4. Jenna Fletcher, Zara Risoldi Cochrane, 10 Benefits of dandelion, Healthline: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324083#takeaway
5. Sherry Christiansen, Arno Kroner, The health benefits of juniper berries, Very Well Fit: https://www.verywellhealth.com/juniper-berry-benefits-4589326
6. Jillian Kubala, 5 Emerging benefits of juniper berries, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/juniper-berries#_noHeaderPrefixedContent

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.