Totul despre detoxifierea ficatului în mod natural

Articol documentat științific

Ești interesat să descoperi o metodă naturală de detoxifiere a ficatului? Fitoterapeuta Rosalee de la Forêt ne oferă 7 căi prin care poți realiza aceste lucru în confortul casei tale.

Ficatul are marea sarcină de a curăța corpul de toxine. Este totodată cel mai mare organ din corpul nostru. Iată de ce este important să îl menținem sănătos și la capacitate maximă de funcționare.

Detoxifierea ficatului

Detoxifierea ficatului

Pe lângă faptul că stimulează eliminarea toxinelor, a medicamentelor și a hormonilor din organism, ficatul este implicat în metabolismul carbohidraților, a lipidelor și a proteinelor.

Totodată, ajută la stocarea vitaminelor și mineralelor. Contribuie îndeosebi la activarea vitaminei D.

Detoxifierea ficatului în mod natural

Tot mai multe persoane vor să știe ce trebuie să facă pentru a-și curăța ficatul de substanțele toxice. Nu există un produs-minune care poate ajuta la detoxifierea ficatului dintr-o singură administrare.

Acest proces presupune de asemenea o atenție mai mare la ceea ce mâncăm, ce bem, cât ne odihnim, cât dormim și așa mai departe. Există plante medicinale care ajută la curățarea ficatului. Dar și dieta este importantă.

Dieta pentru detoxifierea ficatului

Pentru a avea un ficat sănătos, trebuie să avem obiceiuri alimentare sănătoase și un stil de viață corect. Fără excese, fără vicii (alcool, fumat).

Micul-dejun este foarte important pentru ficat, și nu numai. Atunci când sărim peste masa de dimineață se produc câteva „întârzieri” în corp: metabolismul încetinește, ficatul se lenevește, energia scade.

Așadar, este important să servești masa de dimineață, iar aceasta să fie axată pe proteine și grăsimi sănătoase. Acești nutrienți refac nivelurile de glicogen și stimulează funcția hepatică.

Alimente benefice pentru ficat

Pentru a avea un ficat curat și eficient, trebuie să incluzi în dietă mai multe alimente care susțin funcția detoxifiantă a acestuia:

varză de Bruxelles
varză kale
sfeclă roșie
morcovi
pătrunjel
frunze de păpădie
anghinare

Există și alimente care pot îmbolnăvi ficatul și pe care trebuie să le eviți. Acestea sunt în general alimentele grase, alimentele prăjite și alimentele procesate, bogate în grăsimi trans și saturate, conservanți, coloranți, zahăr, sirop de porumb bogat în fructoză.

Boala ficatului gras poate fi declanșată și de un consum excesiv de mâncare.

Citește și: Cea mai bună dietă pentru ficatul gras

Plante pentru ficat

Cele mai bune plante pentru ficat sunt plantele amare. Ele susțin ficatul prin faptul că stimulează producția de bilă, secreția biliară și digestia. Pot fi administrate la masă.

Păpădia și ficatul

Acționează asupra ficatului și a vezicii biliare. Totodată, ajută la scăderea colesterolului. Reduce inflamația hepatică și protejează ficatul de efectele negative ale unei diete bogate în grăsimi.

Armurariu și ficatul

Armurariul este una din cele mai populare plante pentru ficat. Are efecte hepatoprotectoare, antiinflamatoare și antioxidante. Armurariul apără ficatul de toxicitatea paracetamolului, a radiațiilor și a excesului de fier și alcool.

Gențiana și ficatul

O plantă amară foarte cunoscută, gențiana este deseori găsită în bitterele digestive și alte formule din plante pentru stomac și ficat.

Exercită un efect protector în ulcerele gastrice și gastrită. Totodată, protejează ficatul de daunele oxidative cauzate de toxine.

Brusturele și ficatul

La fel ca gențiana, brusturele este inclus în diferite formule digestive. Are efecte antidiabetice (scade zahărul din sânge), antioxidante, hepatoprotectoare și antimicrobiene.

Rădăcina de brusture scade markerii de stres oxidativ și protejează ficatul de expunerea la substanțe toxice.

Anghinarea și ficatul

Asemenea celorlalte plante amare enumerate mai sus, anghinarea are efecte protectoare asupra ficatului. Totodată, contribuie la regenerarea celulelor hepatice.

Turmericul și ficatul

Rădăcina de turmeric mărește producția și fluxul bilei. Protejează ficatul de efectele nocive ale toxinelor.

Alte plante amare benefice pentru ficat:

» rădăcina de ghimbir
» angelica
» pelinul
» coada-șoricelului
» gheara mâței
» drăcila
» rozmarinul

Citește și: Ce plante sunt bune pentru ficat

Emoții negative care afectează ficatul 

Nu degeaba se spune că supărarea face rău la ficat. Această vorbă din popor este cât se poate de adevărată. Mânia este una din cele mai nocive emoții pentru ficat.

Culcă-te devreme

Ficatul are nevoie de suficientă odihnă și somn. De aceea este recomandat să te culci devreme. Încearcă să fii în pat până la ora 22:00 cel târziu.

Ora 21:00 este cea mai bună. Potrivit medicinei chineze, ficatul și vezica biliară au nevoie de odihnă în intervalul 23:00 – 03:00. Acest lucru le asigură o funcție metabolică și detoxifiantă optimă.

Evită expunerea la compuși toxici

Pentru a nu îngreuna funcția detoxifiantă a ficatului, evită pe cât posibil ingerarea, inhalarea și folosirea produselor care conțin materiale toxice. Acestea încarcă foarte mult ficatul:

medicamentele
produsele de curățare foarte dure
conservanții artificiali
aromele artificiale
recipientele din plastic
conservele

Nu în ultimul rând, este bine să ai grijă la consumul de alcool. Băuturile alcoolice constituie una din principalele cauze ale bolilor hepatice.

 

 

Surse bibliografice:

1. Rosalee de la Forêt, What Does the Liver Do? Herbal Remedies Advice: https://www.herbalremediesadvice.org/what-does-the-liver-do.html

2. Rosalee de la Forêt, Natural Liver Cleanse, Herbal Remedies Advice: https://www.herbalremediesadvice.org/natural-liver-cleanse.html

3. Alchemilla, Herbs for Liver Health: https://alchemilla.co/the-importance-of-good-liver-health/

4. Elizabeth Heck, Benefits of Bitter Herbs for Good Digestion, Home Herb School: https://homeherbschool.com/benefits-of-bitter-herbs/

5. Quick Silver Scientific, Bitters: Balancing Agents for the Gut, and Support for Liver/Kidney Detoxification: https://www.quicksilverscientific.com/blog/bitters-balancing-agents-for-the-gut-and-support-for-liver-kidney-detoxification/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.