5 strategii care stimulează căile de detoxifiere ale ficatului – dr. Mindy Pelz
Ficatul este cel mai important organ de detoxifiere al corpului.
Prin procedura amplă de curățare pe care o face, protejează întregul organism de substanțele chimice cu potențial toxic.
Ficatul este implicat în procese cruciale, precum metabolismul, digestia, stocarea energiei și producția de hormoni.
Detoxifierea produsă de ficat se realizează prin două căi, cunoscute sub numele de „faza 1” și „faza 2”.
Cuprins
Faza 1 de detoxifiere a ficatului
Aceasta este prima linie de apărare împotriva toxinelor. Un grup de enzime sunt antrenate în neutralizarea unor substanțe nocive precum alcool sau cafeină.
Aceste enzime transformă toxinele în substanțe mai puțin periculoase. Inclusiv acestea din urmă pot fi periculoase pentru ADN dacă rămân în ficat. Aici intervine faza 2 de detoxifiere
Faza 2 de detoxifiere a ficatului
În a doua etapă de detoxifiere are loc neutralizarea sub-produșilor rezultați din faza 1 de detoxifiere și a altor toxine care au rămas.
Toxinele lipofile sunt transformate în metaboliți hidrosolubili. Această conversie facilitează eliminarea toxinelor din corp prin urină. Ea este realizată prin intermediul unor molecule puternice, precum glutation, sulfat și glicină.
Citește și – 10 alimente care îmbunătățesc rata de filtrare a rinichilor – dr. Sten Ekberg
5 strategii care îmbunătățesc detoxifierea ficatului
Dacă ficatul este sănătos, detoxifierea merge bine de la sine. Dacă ficatul este afectat, supraîncărcat sau suprasolicitat din cauza expunerii la o cantitate mare de toxine, detoxifierea nu mai are loc optim. Ea trebuie ajutată prin dietă și alte mijloace naturale.
Dr. Mindy Pelz vorbește într-un clip pe Youtube despre șapte strategii prin care putem „deschide” căile de detoxifiere ale ficatului.
Lista pornește cu activități simple, care nu ne costă nimic și se încheie cu anumite suplimente pe care le putem cumpăra din farmacii sau de la magazinele naturiste.
Hidratarea
Asigură-te că beți suficientă apă. Hidratarea este esențială pentru detoxifiere.
Citește și – Banalul pătrunjel – curăță corpul de toxine, metale grele și poluanți
Legume crucifere
Cele mai importante legume pentru ficat sunt cruciferele. Mâncați varză, broccoli, conopidă, ridiche, rucola, hrean, varză de Bruxelles, germeni de broccoli. Acestea cresc nivelul de glutation – antioxidantul care ajută ficatul să elimine toxinele din corp.
Dr. Pelz spune că există un microbiomul intestinal, dar și un microbiom aflat în regiunea ficatului și a bilei.
De aceea este crucial să consumăm alimente care hrănesc bacteriile bune. Microbiomul intestinal și hepatic au nevoie de 9 căni de legume pe zi spune dr. Pelz.
Comprese cu ulei de ricin
Cumpărați o sticlă cu ulei de ricin de la magazinele naturiste. Este important ca recipientul să fie din sticlă, deoarece uleiul de ricin este un conductor foarte puternic. El poate duce substanțele nocive din plastic în fluxul sangvin.
Turnați puțin ulei de ricin pe o cârpă sau un prosop curat și aplicați-l pe zona ficatului. Înfășurați-vă cu o folie sau cu un alt material și așezați o sticlă cu apă fierbinte deasupra. Căldura va duce uleiul de ricin în ficat.
Compresele cu ulei de ricin decongestionează căile de detoxifiere ale ficatului. Totodată, crește limfocitele, ajută la conversia hormonului T4 în T3 (util în afecțiunile tiroidiene) și ameliorează boala ficatului gras.
Despre acțiunea compreselor cu ulei de ricin am scris și aici.
Cărbunele activ
Luați 2 capsule cu cărbune activ. Așteptați 30 de minute și apoi apoi consumați multe grăsimi: avocado, ulei de măsline, nuci, unt.
Citește și – 17 semne că ficatul tău are nevoie de o detoxifiere + remedii
După 30 de minute, luați din nou 2 capsule cu cărbune activ. Această metodă împinge bila, decongestionează ficatul și deschide ductul biliar.
Clisme cu cafea
Cofeina dilată foarte mult ficatul și ductul biliar. Clismele cu cafea filtrează tot ce ficatul nu poate elimina. Deșeurile sunt împinse în intestinul subțire și apoi în colon.
Surse articol:
1. Dr. Mindy Pelz, 7 Strategies for opening up your liver detox pathways: https://www.youtube.com/watch?v=5QkkfWIf-YI&ab_channel=Dr.MindyPelz
2. Ask the Scientists, Liver detoxification pathways: https://askthescientists.com/qa/liver-detoxification-pathways/
3. Grant DM. Detoxification pathways in the liver. J Inherit Metab Dis. 1991;14(4):421-30. doi: 10.1007/BF01797915. PMID: 1749210.