Usturoiul – un detoxifiant puternic al ficatului
Interesul pentru rețete și produse detoxifiante a crescut considerabil în ultimii ani.
Tot mai multe persoane simt că au organismul încărcat de toxine.
Acestea provin în mare parte din alimentația nesănătoasă, dar și din tratamentele prelungite cu medicamente sau din produsele chimice pe care le folosim în gospodărie.
Cuprins
Toxine prezente în viața noastră
Produsele alimentare procesate sunt cele care atentează în primul rând la curățenia noastră organică.
Aceste produse sunt bogate în grăsimi saturate, zahăr adăugat, coloranți, potențatori de gust, arome artificiale și mulți alți aditivi.
O dietă bogată în astfel de produse așa-zis alimentare poate duce în timp la încărcarea ficatului.
Dacă acest organ își pierde capacitatea de a mai filtra optim deșeurile și toxinele, sănătatea noastră este în pericol.
Semnele unui ficat intoxicat sunt: oboseala, greața și diareea.
Usturoiul ajută detoxifierea ficatului
Așa cum unele produse alimentare dăunează sănătății ficatului, altele ajută la protejarea și însănătoșirea lui.
Un astfel de aliment, benefic pentru funcția hepatică, este usturoiul.
Puțini îl asociază cu sănătatea ficatului. Un bulb crud pe zi poate însemna mult în acest sens.
Cum anume susține usturoiul activitatea ficatului? Răspunsul este simplu: ajută procesele de detoxifiere.
Acțiunea lui detoxifiantă este indirectă. Usturoiul nu determină eliminarea propriu-zisă a toxinelor din corp.
În schimb, crește producția de glutation. Acest antioxidant este crucial pentru detoxifierea și buna funcționare a ficatului.
Iată o cale prin care usturoiul contribuie sau favorizează înlăturarea toxinelor din ficat, precum și din rinichi.
Glutationul este unul din cei mai puternici antioxidanți pe care îi are organismul în dotare.
Acesta elimină nu doar toxinele, ci și metalele grele.
Mai mult decât atât, are efecte hepatoprotectoare. Previne daunele provocate de radicalii liberi care cresc stresul oxidativ la nivelul ficatului.
Aceste molecule se află la baza multpr boli, inclusiv a celor hepatice.
Este important să mâncăm usturoi sau să creștem prin alte mijloace nivelul de glutation din corp pentru că acest antioxidant începe să scade pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Inclusiv stilul de viață și dieta nesănătoase pot reduce concentrația de glutation din organism, diminuând astfel apărarea noastră antioxidantă.
Usturoiul protejează ficatul împotriva toxinelor și prin conținutul de seleniu. Acesta este un microelement care are o acțiune antioxidantă similară glutationului.
Seleniul este esențial pentru buna funcționare a sistemului imunitar și a glandei tiroide.
Un alt antioxidant important din usturoi este manganul, dar și vitamina C.
Citește și – De ce ar trebui să adaugi usturoi la mesele zilnice
Alte beneficii ale consumului de usturoi
Consumul de usturoi este deosebit de important pentru sistemul cardiovascular. Fluidifică sângele și previne formarea cheagurilor.
De asemenea, ajută la reducerea tensiunii arteriale și a colesterolului.
Previne ateroscleroza și evenimentele cardiovasculare grave, precum accidentele vasculare cerebrale și atacul de cord.
Un alt beneficiu al usturoiului este acela de combatere a infecțiilor virale, precum răceala și gripa. Substanța responsabilă pentru activitatea sau antivirală și antibacteriană este alicina.
Citește și – Spălăturile nazale cu usturoi fac minuni în infecții respiratorii, sinuzite, alergii, congestie nazală
Sfaturi legate de consum
Pentru a extrage maximul de beneficii din usturoi, consumați-l crud.
Dacă îl puneți în salate sau mâncăruri, adăugați-l la final. Tăiați-l sau zdobiți-l înainte, pentru a permite compușilor săi vindecător să fie eliberați.
Citește și – „Mujdei” vindecător din usturoi, lămâie și turmeric
Traducere din: Joanne Washburn, Detox your liver with garlic, a powerful superfood, Food.News: https://www.food.news/2021-11-03-detox-your-liver-with-garlic.html