Ce plante sunt bune pentru ficat

Există câte o plantă pentru fiecare boală, spunea cineva. Oamenii vor să știe ce plante sunt bune pentru ficat, rinichi, inimă, plămâni și alte organe importante din corp.

În ceea ce privește ficatul, este foarte bine să ne informăm cu privire la mijloacele prin care îl putem menține sănătos. De ce este important ca ficatul să funcționeze la capacitate maximă? Deoarece acest organ realizează o mare parte din detoxifierea corpului.

Plante bune pentru ficat

Plante bune pentru ficat: Jigsawstocker – www.freepik.com

Ce roluri îndeplinește ficatul în corp

Ficatul este un organ uriaș, fiind clasificat totodată și ca cea mai mare glandă din corp. El îndeplinește zilnic nici mai mult nici mai puțin de 500 de sarcini esențiale.

Este parte a sistemului digestiv, motiv pentru care este implicat în procesele de detoxifiere, de sinteză a proteinelor și de producere a substanțelor care ajută la digerarea alimentelor.

Iată care sunt cele mai importante roluri ale ficatului:

• Producția de bilă

• Absorbția și metabolizarea bilirubinei

• Buna coagulare a sângelui

• Metabolizarea grăsimilor

• Metabolizarea carbohidraților

• Stocarea vitaminelor și mineralelor. Ficatul depozitează vitaminele A, D, E, K și B12, precum și cuprul.

• Metabolizarea proteinelor

• Purificarea sângelui. Ficatul filtrează și înlătură substanțele nocive din sânge, de la deșeuri, până la alcool, medicamente și hormoni (estrogen, aldosteron)

• Susținerea funcției imunologice

• Producerea de albumină

• Sinteza de angiotensină

Ficatul este singurul organ capabil să se auto-regenereze, complet. Mai bine spus, poate crește la loc până la dimensiunea lui originală, fără să își piardă funcțiile pe durata acestui proces.

Nu este de mirare de ce, dat fiind numeroasele funcții pe care le are în corp. Însă pentru a se auto-regenera, el trebuie păstrat sănătos. Unul din cel mai mari dușmani ai sănătății ficatului este consumul excesiv de alcool.

Plante bune pentru ficat

Unele persoane sunt interesate să afle care sunt cele mai bune plante pentru ficat deoarece vor o detoxifiere a organismului.

Citește și: Cele 3 plante care îmbunătățesc sănătatea ficatului

Studiile au arătat că anumite plante pot ajuta la protejarea celulei hepatice, la regenerarea lui, la stimularea funcției lui sau chiar la combaterea unor boli hepatice, precum hepatită sau ciroză. Iată așadar care sunt cele mai bune plante pentru ficat:

Armurariu pentru ficat

Ocupă una din primele poziții în topul celor mai bune plante pentru ficat deoarece are numeroase proprietăți terapeutice. Un raport publicat în anul 2001 a arătat că tratamentul cu armurariu ar putea reduce semnificativ mortalitatea din cauza cirozei.

O recenzie pe mai multe studii clinice din 2005 sugerează că armurariul ar putea reduce inflamația asociată cu hepatita C. Totodată, planta ar putea proteja împotriva daunelor la nivelul celulelor hepatice împotriva daunelor. Cu toate acestea, studiile nu au demonstrat că armurariul poate elimina virusul din corp.

Armurariul este de asemenea asociat cu stimularea capacității de regenerare a ficatului.

Turmeric pentru ficat

Câteva studii preliminare susțin că turmericul ar putea fi util în hepatita B și hepatita C. O cercetare din anul 2009 pe celule hepatice a arătat că extractul de turmeric a împiedicat replicarea virusului hepatic B.

Un an mai târziu, un studiu realizat în eprubetă a demonstrat că turmericul ar putea suprima inclusiv replicarea virusului hepatitei C.

Rădăcina de brusture pentru ficat

Brusturele este bine cunoscut în lumea plantelor medicinale ca un excelent purificator al sângelui. El ar putea fi util și în reducerea daunelor produse de paracetamol la nivelul celulelor hepatice. Sunt concluziile unui studiu apărut în anul 2000.

Citește și: Plante care curăță ficatul de grăsimi și refac celulele hepatice afectate

Testele pe șoareci au descoperit că brusturele conține antioxidanți care ar putea reduce efectele nocive ale substanțelor toxice produse în urma metabolizării paracetamolului.

Acest medicament este deseori utilizat împotriva durerilor, fără ca lumea să știe că el poate cauza toxicitate hepatică dacă este consumat pe termen lung.

Alte studii pe animale arată că brusturele protejează ficatul și împotriva daunelor provocate de abuzul de alcool.

Ce trebuie să știi despre plantele pentru ficat 

Din păcate, nici una din aceste plante nu pot fi recomandate în tratarea bolilor de ficat. Motivul? Nu există suficiente studii clinice umane. Și nu întotdeauna rezultatele pe animale se aplică și pe oameni.

Armurariul se bucură de cele mai bune rezultate, dar este încă prea devreme pentru a putea fi prescris ca tratament principal în problemele hepatice.

Fundația Americană a Ficatului recomandă persoanelor care vor să își îmbunătățească sănătatea ficatului să urmeze o dietă sănătoasă, să facă mișcare fizică zilnică, să își mențină o greutate corporală optimă, să se spele des pe mâini, să bea alcool cu moderație și să țină sub control colesterolul.

Dacă intenționezi să folosești oricare din aceste plante pentru ficat, este indicat să ceri sfatul medicului. El îți va prescrie planta, doza și tratamentul potrivit.

Aici poți găsi o rețetă cu plante pentru ficat:

Plante care curăță ficatul (+ o rețetă de ceai detoxifiant)

Bibliografie:

1. Tim Newman, Elaine K. Luo, What does the liver do? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/305075.php

2. Cathy Wong, Priyanka Chugh, Three Herbs for Liver Health, Very Well Health: https://www.verywellhealth.com/three-herbs-for-liver-health-88851

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.