ALIMENTE care sprijină procesele naturale de DETOXIFIERE a organismului

Detoxifierea constituie o sarcină celulară vitală pentru organism. Atunci când aceasta este afectată, pot apărea numeroase probleme de sănătate și chiar boli cronice: cardiovasculare, autoimune, canceroase

Procesul detoxifierii implică mobilizarea, bio-transformarea și eliminarea substanțelor toxice de origine exogenă (care provin din factori externi) sau endogenă (care provin din interior).

Usturoi

Cercetătorii propun medicilor și pacienților utilizarea dietelor eliminatorii ca o metodă terapeutică pentru detoxifierea organismului.

Adoptarea unei diete eliminatorii înseamnă excluderea alimentelor și băuturilor alergenice și înlocuirea lor cu alimente non-alergenice, pe o perioadă de 4 săptămâni. După acest interval, se reintroduc treptat în dietă alimentele excluse, și se observă efectele.

Autorii studiilor sugerează de asemenea utilizarea unei game variate de alimente care conțin nutrienți-cheie pentru maximizarea și eficientizarea detoxifierii.

Există foarte multe alimente care stimulează sau sprijină procesele naturale complexe de detoxifiere a organismului.

Fructele, semințele, cerealele

Fructele nu trebuie să lipsească din alimentația noastră zilnică. Consumul lor trebuie sporit cu atât mai mult în cazul unei boli, deoarece ele accelerează procesul vindecării și ajută la recuperarea organismului.

Datorită faptului că au un conținut bogat în apă, fructele ajută la eliminarea toxinelor din corp. Totodată, sunt ușor de digerat și bogate în fibre, vitamine și antioxidanți.

Fibrele reprezintă principalul mecanism prin care corpul elimină compușii toxici și metalele grele. 10-15 g de fibre pe zi, cât consumă majoritatea celor care urmează o dietă de tip occidental, sunt insuficiente pentru îndeplinirea acestui rol.

Dr. Joseph Pizzorno recomandă creșterea consumului de semințe de in măcinate, tărâțe de ovăz, fasole și linte.

Semințele de in, semințele de dovleac, nucile, migdalele, semințele de cânepă, semințele de susan, semințele de chia și semințele de floarea-soarelui sunt ușor digerabile și foarte bogate în fibre.

Usturoiul

Eficiența usturoiului constă în faptul că acesta stimulează ficatul să producă enzime detoxifiante, care ajută la filtrarea reziduurilor toxice din sistemul digestiv. Usturoiul trebuie consumat în stare crudă, zdrobit sau tăiat.

 Broccoli

Oamenii de știință susțin că broccoli este unul din cele mai eficiente alimente pentru detoxifierea naturală a organismului. Acesta conține 3 compuși glucozinolați care sprijină toate fazele de detoxifiere a organismului – activarea, neutralizarea și eliminarea compușilor toxici: glucorafanin, gluconasturtian și glucobrasicin.

Totodată, studiile au arătat că broccoli reduce inclusiv riscul de cancer asociat cu ingerarea de compuși carcinogeni din alimente. Această legumă ne apără și de poluanții din aer.

Germenii de broccoli conțin de 50 de ori mai mulți antioxidanți decât broccoli matur.

 Citricele

Vitamina C este unul din cei mai eficienți nutrienți în detoxifiere. Aceasta transformă toxinele în materii digestive. Cel mai bun este sucul de lămâie, adăugat într-un pahar de apă călduță, și consumat dimineața. Acesta susține inclusiv funcția ficatului.

 Ceaiul verde

Ceaiul verde este bogat în catechine, compuși antioxidanți care îmbunătățesc funcția ficatului.

Alimente verzi

Spanacul, iarba de grâu, spirulina și alte verdețuri bogate în clorofilă ajută corpul să scape de toxinele dăunătoare acumulate din produsele de curățare, din pesticide, din metale și din alți factori externi. Clorofila sprijină totodată funcția detoxifiantă a ficatului.

  Legume crude

Din categoria celor mai bune alimente pentru detoxifierea corpului amintim următoarele: ceapa și usturoiul, morcovii, sfecla roșie, varza, broccoli, conopida, turmericul și oregano.

Acestea sunt bogate în sulf și glutațion, compuși care ajută ficatul să elimine compușii chimici periculoși.

Putem combina aceste legume în diferite salate de crudități, sau le putem consuma sub formă de suc, pentru a spori efectele lor detoxifiante.

________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. Cline JC., 2015, Nutritional aspects of detoxification in clinical practice: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26026145

2. Natural Health 365, How to safely remove toxins from the body and avoid chronic disease naturally: http://www.naturalhealth365.com/toxins-detoxification-2132.html

3. Natural Health 365, Why broccoli is important for optimal detoxification: http://www.naturalhealth365.com/detoxification-benefits-of-broccoli-1772.html

4. Global Healing Center, 10 Foods That Detox The Body: http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/foods-that-detox-the-body/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

3 comentarii

  1. excelente informatii

  2. De apa alcalina ce parere aveti, ajuta?

  3. Da apa alcalina este ideala pentru detoxifierea organismului. Toxinele se acumuleaza in organism din cauza alimentatiei incorecte, a medicamentelor, a stresului, etc. Ele accelereaza procesul de imbatranire si inrautateste starea de sanatate. Eu am baut apa alcalina de la Calipso, apa alcalina inlatura si substantele acide din celule si tesuturi care acumulate in organism duc la aparitia unor grave probleme de sanatate.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.