Vitamina D poate preveni și reduce severitatea infecției cu SARS-CoV-2

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Cei mai mulți dintre noi asociem vitamina D cu sănătatea oaselor. Studiile recente au arătat însă că această vitamină afectează nu doar  metabolismul calciului, ci și modul în care funcționează sistemul nostru imunitar.

Dr. neonatolog Carol Wagner de la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud spune că există diferențe imune clare între persoanele cu niveluri mici și niveluri normale de vitamina D.

Vitamina D previne infectia cu COVID19

Vitamina D previne infectia cu COVID-19: Katemangostar / Harryarts  – www.freepik.com

Vitamina D sprijină imunitatea înnăscut și dobândită

Lucrările multor laboratoare din lume au demonstrat că vitamina D influențează atât imunitatea înnăscută, cât și imunitatea adaptivă (dobândită).

Cercetările efectuate în laborator oferă dovezi convingătoare că vitamina D are beneficii în infecția cu COVID-19. Vitamina D crește mecanismele imune antivirale înnăscute și totodată temperează răspunsurile inflamatorii despre care se știe că sunt periculoase la pacienții cu SARS-CoV-2.

Rolul vitaminei D în imunitate a fost confirmat de studii clinice. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu niveluri mici de vitamina D au un risc mai mare de infecții virale și bacteriene.

Un studiu israelit publicat în iulie 2020 în „The FEBS Journal” a descoperit o legătură între deficitul de vitamina D și un risc crescut de infectare cu COVID-19.

Dr. David Sinclair susține că 90% dintre pacienții cu sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA) prezintă niveluri mici de vitamina D. SDRA arată faptul că în boala COVID-19 au apărut complicații, iar pacienții pot avea de o perioadă mai lungă de ventilație mecanică.

Momentan există circa 30 de studii clinice în desfășurare care analizează eficiența suplimentelor de vitamina D în prevenirea sau tratarea infecției COVID-19.

Citește și – Cât și când trebuie să stăm la soare pentru producerea de vitaminei D, în funcție de tipul de piele pe care îl avem

Puțini știu că primele cercetări realizate pe vitamina D și rolul acesteia în prevenirea sau tratarea infecțiilor respiratorii acute datează din anul 1930. În acea perioadă, cercetătorii analizau efectele uleiului de cod de pește (o sursă bogată de vitamina D) în reducerea absenteismului din cauza răcelilor.

Metaboliții vitaminei D susțin mecanismele efectelor antivirale înnăscute și induc autofagia. Studiile în laborator au arătat că un metabolic activ al vitaminei D (1,25-hididroxivitamina D) are un efect inhibitor în celulele epiteliale nazale infectate cu SARS-CoV-2.

Vitamina D reglează răspunsurile imunopatologice inflamatorii și în cazul altor infecții respiratorii.

Problema este că tot mai multe persoane suferă azi de un deficit de vitamina D, din cauza expunerii reduse la soare sau a utilizării excesive de protectoare solare. Razele solare reprezintă principalul mijloc de producere a vitaminei D de către corp.

Un studiu a arătat că nivelurile mici de vitamina D au fost asociate cu un număr mai mare de cazuri și decese de COVID-19 în diferite țări.

Concentrația de vitamina D este foarte mică la populația îmbătrânită, mai ales la cea din Italia, Spania și Elveția. Acestea sunt de asemenea categoriile cele mai vulnerabile în ceea ce privește infecția cu COVID-19.

Suplimentele cu vitamina D ar putea fi eficiente în prevenirea infecției cu CVID-19, dar totodată și în tratarea pacienților, dacă acestea sunt introduse în planul de tratament încă de la debutul bolii.

Cu toate aceste, este nevoie de studii clinice de calitate care să înlăture orice fel de confuzie.

Citește și – Lista alimentelor în care găsim cea mai mare cantitate de vitamina D

Care este doza indicată de vitamina D

Nu știe cu precizie care este doza optimă de vitamina D pentru prevenirea/tratarea infecției cu COVID-19.

În studiile clinice curente s-au folosit doze diferite. De pildă, persoanele de 50 de ani și mai mult, testate pozitiv cu SARS-CoV-2, au primit 20.000 UI de vitamina D o dată pe zi timp de 3 zile și apoi 6.000 UI.

Cei testați negativ au primit 150 mcg de vitamna D pe z sau 6.000 de UI. Pe durata studiului au primit de asemenea un supliment zilnic de multivitamine conținând 800 UI de vitamina D.

Alți cercetători au stabilit că doza care poate oferi cea mai bună protecție împotriva infecțiilor respiratorii este de 400 – 1.000 UI de vitamina D pe zi.

Institute of Medicine of the National Academies recomandă o doză de 600-800 UI pe zi pentru adulți. Persoanele care stau mult timp în soare pot avea nevoie de doze mai mici de vitamina D, iar cele care au niveluri mici de vitamina D pot avea nevoie de o doză mai mare.

În orice caz, persoanele suspectate de a fi infectate cu noul coronavirus trebuie să își testeze nivelul de vitamina D și să îl corecteze dacă există un deficit confirmat de laborator, potrivit recomandărilor medicului.

Citește și – Cine trebuie să își testeze nivelul de vitamina D?

Surse articol:

1. Adrian R Martineau, Nita G Forouhi, Vitamin D for COVID-19: a case to answer? The Lancet: https://doi.org/10.1016/S2213-8587(20)30268-0: https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(20)30268-0/fulltext
2. Abby Olena, Trials Seek to Answer if Vitamin D Could Help in COVID-19, The Scientist: https://www.the-scientist.com/news-opinion/trials-seek-to-answer-if-vitamin-d-could-help-in-covid-19-67817
3. DW.com, Vitamin D against COVID-19: More help or hype? https://www.dw.com/en/vitamin-d-against-covid-19-more-help-or-hype/a-54089415
4. Petre Cristian Ilie, Simina Stefanescu, Lee Smith, The role of Vitamin D in the prevention of Coronavirus Disease 2019 infection and mortality. DOI: 10.21203/rs.3.rs-21211/v1, Research Square: https://www.researchsquare.com/article/rs-21211/v1

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.