Vinul de urzică – un leac excelent pentru anemie și numai!

Articol documentat

Ce părere ai despre un pahar cu vin de urzică? Poate că nu este o băutură foarte atractivă din punct de vedere gustativ. Însă medicinal vorbind, este un tonic extraordinar!

Primăvara, urzicile reprezintă principalele verdețuri pe care le adăugăm în salate, supe, ciorbe și orez fiert. Au o acțiune depurativă și ajută la curățarea organismului de toxine.

Vin de urzica

Vin de urzica

Perioada urzicilor

Urzicile se culeg începând cu luna martie și sunt bune până în mai, când încep să dea florile. Se recoltează doar părțile din vârf, tinere și fragede. Frunzele bătrâne au un gust amărui și pot irita tractul urinar.

Cele mai mari beneficii au urzicile proaspăt culese. Dar le putem păstra peste iarnă dacă le uscăm sau le congelăm. Le putem folosi apoi la ceai, tinctură sau la mâncăruri gătite.

Ce proprietăți au urzicile

Încă din vechime se știe că urzicile purifică sângele și redau energia organismului la ieșirea din iarnă.

Este bine să știm că aceste plante sunt foarte, foarte hrănitoare. La capitolul nutrienți, cercetătorii le compară cu făina de grâu și spun că sunt superioare.

Urzicile sunt bogate în vitaminele A, C și complexul B. Conțin proteine, beta-caroten, calciu, fier, potasiu și fosfor.

Iată pe scurt, câteva din proprietățile terapeutice cele mai importante ale urzicilor:

antialergice
diuretice
depurative
vitaminizante
hipoglicemiante
galactogoge
antidiareice
astringente
antiseptice
antimicrobiene
cicatrizante (la nivel extern)

Citește și: Urzicile hrănesc, fortifică, vindecă și regenerează organismul ca nici o altă plantă

Ce beneficii ne aduc urzicile

Urzicile sunt folosite în medicina tradițională împotriva alergiilor, a rinitei alergice și a astmului.

Datorită proprietăților expectorante, pot fi utile în astm, tuse cronică și congestie pulmonară (exces de mucus în plămâni). Tinctura de urzică poate fi folosită în răceli, gripă, bronșită și pneumonie.

Consumul de urzici le poate întări pe mamele care alăptează și pe femeile aflate în perioada de menopauză. Sunt benefice mai cu seamă în anemie și convalescență. Urzicile sunt și un tonic sanguin excelent.

Urzicile contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Susțin sănătatea oaselor, a dinților, a părului și a rinichilor.

Datorită acțiunii diuretice, ceaiul de urzică este recomandat în afecțiunile renale și vezicale. Ajută în infecțiile urinare, precum cistită și nefrită. Dar și în afecțiunile pielii, precum eczeme.

Citește și: Ceaiul de urzici – util în lipsa de calciu, hemoglobină mică, sânge intoxicat

Sucul de urzici poate fi folosit și extern, pentru tăieturi, răni, arsuri și opăriri. Asta deoarece grăbește procesul de vindecare.

Alte leacuri eficiente pentru aceste afecțiuni ale pielii sunt compresele cu ceai de urzică sau pulberea de urzică.

Datorită conținutului bogat în siliciu și fier, urzicile dau părului mai multă grosime, rezistență și strălucire. Pot fi folosite atât intern, cât și extern.

Pielea de asemenea se curăță în urma consumului de urzici și capătă un aspect mai sănătos.

Alte utilizări terapeutice ale urzicilor

» gută, reumatism
» nisip la rinichi
» retenție de apă în țesuturi
» afecțiuni glandulare: diabet, obezitate
» tuse cu sânge
» hemoragii
» menstruații abundente (hipermenoree)
» circulație deficitară
» splină mărită
» diaree și dizenterie
» viermi intestinali
» afecțiuni ale colonului
» hemoroizi sângeroși
» ulcer varicos
» răni dificile
» supurații
» căderea părului

Vin de urzici – rețetă

Știai că din urzici poți face un vin natural cu calități terapeutice? Rețeta este foarte simplă, și ne-o recomandă biologul Gheorghe Mohan.

Ingrediente

• 200 g de urzici
• 1 litru de vin roșu natural

Cum se face vinul de urzici

Alegeți bine urzicile și îndepărtați toate impuritățile. Spălați-le și întindeți-le într-un strat subțire să se usuce complet.

Tăiați-le apoi mărunt și puneți-le într-un borcan de sticlă. Turnați peste ele vinul și închideți recipientul ermetic.

Lăsați urzicile la macerat 8 zile. În această perioadă va trebui să agitați borcanul de 2 ori pe zi.

După trecerea celor 8 zile, strecurați vinul și păstrați-l în sticle curate, la frigider sau în alt loc răcoros.

Este indicat ca preparatele medicinale (tinctura, uleiurile din plante, siropurile) să fie ținute în sticle închise la culoare (brune). Astfel preparatul va fi protejat de lumina soarelui și de oxidare.

Îți recomandăm și rețeta de Bere de urzici.

Surse articol:

1. Gheorghe Mohan, Vin de urzică, Tratarea Bolilor cu Leacuri din Popor, Editura Corint, București, 2013, p. 168
2. Dawn Gifford, How to Use Stinging Nettles, Small Footprint Family: https://www.smallfootprintfamily.com/how-to-use-stinging-nettles
3. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Urzica, Plante Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 178

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.