Puneți urzici în oțet – rețetă pentru curățarea corpului la ieșirea din iarnă

Oțetul este unul din cele mai ieftine și valoroase ingrediente utile în bucătărie și în planul sănătății.

Pentru a-l face și mai sănătos, îi putem adăuga diverse mirodenii sau plante.

Urzici in otet – reteta pentru curatarea corpului la iesirea din iarna

Imagine sugestiva: Urzici in otet – reteta pentru curatarea corpului: james morton

Beneficiile consumului de oțet

Oțetul stimulează digestia, ajută la controlul zahărului din sânge, reduce rezistența la insulină și apetitul.

Citește și – Bea puțin oțet seara dacă vrei să slăbești și să ai glicemii mici

Previne depunerea grăsimii în corp, ajută la slăbit. Atenuează alergiile de primăvară. Combate oboseala cronică, durerile de cap și durerile în gât.

Diminuează durerile de artrită, tonifică vasele de sânge, reduce varicele și tensiunea arterială crescută. Acestea sunt pe scurt câteva din beneficiile consumului de oțet.

Botaniștilor le place să pună la macerat în oțet plante aromatice sau medicinale, transformându-l astfel într-o licoare cu potențial terapeutic.

O plantă deosebit de utilă sănătății pe care o putem folosi în acest scop este urzica. Oțetul infuzat cu urzică poate fi folosit în mod special pentru detoxifierea organismului.

The Herbal Academy ne dezvăluie o rețetă simplă. Încercați-o și voi, nu aveți decât de câștigat.

Oțet de urzici – rețetă

Aveți nevoie de frunze uscate de urzici și oțet de mere natural. Dacă puteți găsi oțet nepasteurizat, cu atât mai bine.

Umpleți un borcan de sticlă curat pe un sfert cu urzică. Turnați oțet până la gura borcanului. Puneți capacul și înfiletați-l bine. Evitați capacele de metal atunci când folosiți oțet.

Așezați borcanul într-un loc răcoros și întunecos. Urzicile trebuie să stea la macerat 3-6 săptămâni pentru a-și elibera substanțele binefăcătoare în oțet. Agitați conținutul ocazional. Dacă este nevoie, mai adăugați oțet, astfel încât plantele să nu rămână fără lichid.

După trecerea perioadei de macerare, strecurați oțetul. Transferați-l într-o sticlă din sticlă (preferabil închisă la culoare).

Rezistă până la un an dacă este păstrat într-un loc întunecos.

Mod de utilizare

Oțetul de urzică se poate folosi ca un oțet alimentar. Se adaugă în salate, în ciorbe, în marinate sau în alte mâncăruri care necesită oțet.

Îl puteți consuma cu apă. Puneți 1-2 linguri într-un pahar cu apă și beți lichidul după masă.

Citește și – Spray cu salvie și oțet – rețetă pentru dureri în gât, transpirație excesivă, mătreață

Oțetul de urzici este grozav și pentru clătirea părului. Combate căderea părului și mătreața. Îl puteți utiliza și ca tonic facial, după ce l-ați diluat cu apă.

Ce beneficii are oțetul de urzici

Autorii acestei rețete susțin că oțetul de urzici acționează ca un agent alterativ. Plantele alterative susțin funcția ficatului și contribuie la curățarea corpului. Ajută în mod deosebit la purificarea sângelui.

Plantele alerative sunt în mod deosebit utile pentru detoxifierea organismului după perioada de iarnă.

Au de asemenea proprietăți nutritive, vitaminizante și remineralizante. Ajută la restaurarea și tonifierea țesuturilor corpului.

David Hoffmann spunea că plantele alterative refac treptat funcțiile corpului și cresc nivelul de sănătate și vitalitate.

Urzica este o plantă alterativă prețioasă, la fel și păpădia, rădăcina de brusture și măcrișul.

Citește și – 10 motive uimitoare să bei oțet de mere (acoperite științific)

Oțetul de urzici ne oferă toate beneficiile pe care le are urzica în general. Conține fier, calciu, magneziu, fibre, proteine, vitamine, polifenoli și carotenoide.

Are proprietăți diuretice, antioxidante, antiinflamatoare, antiinfecțioase, hipotensive, antulceroase, antiproliferative și anti-alergice.

Urzica este utilă în artrită, reumatism, rinită alergică, prostată mărită, anemie, boli cardiovasculare și pulmonare.

Precauții

Persoanele cu aciditate crescută la stomac, care au gastrită hiperacidă sau ulcere nu pot consuma oțet.

Dacă aveți arsuri stomacale după ce beți oțet, este evident că nu vă face bine și trebuie să îl evitați. 

Surse articol:

1. The Herbal Academy, Nettle vinegar spring altertive: https://theherbalacademy.com/nettle-vinegar-spring-alterative/
2. Bhusal KK, Magar SK, Thapa R, Lamsal A, Bhandari S, Maharjan R, Shrestha S, Shrestha J. Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review. Heliyon. 2022 Jun 22;8(6):e09717. doi: 10.1016/j.heliyon.2022.e09717. PMID: 35800714; PMCID: PMC9253158.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.