10 motive uimitoare să bei oțet de mere (acoperite științific)
√ Bazat pe studii științifice
O linguriță de oțet într-un pahar cu apă poate fi un elixir zilnic pentru atenuarea unor probleme de sănătate.
Oțetul de mere a crescut spectaculos în popularitate în ultimii ani ca agent profilactic și terapeutic.
Mulți îl folosesc pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge sau pentru slăbit.
Alții îl găsesc benefic în boala refluxului esofagian.
Unii îl consumă pentru digestie sau slăbit.
Cuprins
OȚETUL ÎN ANTICHITATE
Oțetul nu este un produs de ieri sau de azi. Este considerat un remediu valoros pentru vindecare încă din vechime.
Popoarele antice îl foloseau ca și conservant sau ca agent antiseptic și dezinfectant.
Hipocrate îl prescria ca leac pentru tuse și răceli cu 400 de ani î.Hr.
Persanii consumau oțet diluat pentru a preveni depunerea de grăsime în corp.
Luptătorii samurai apelau la el pentru a dobândi mai multă putere și forță.
Oțetul apare de asemenea în sistemele de medicină tradițională chineză și asiatică.
Era utilizat pentru mătreață, dureri de dinți, intoxicații cu ciuperci otrăvitoare sau răni.
Astăzi, oțetul de mere este considerat un adevărat elixir.
10 MOTIVE SĂ BEI OȚET DE MERE
Dr. Eric Berg a realizat un scurt videoclip în care prezintă cele mai noi descoperiri științifice legate de oțetul de mere.
Oțetul conține minerale, acid acetic și probiotice rezultate în urma fermentării.
Principalul compus, răspunzător pentru beneficiile sale, este acidul acetic.
Puțini știu că acest compus este de fapt un acid gras de lanț scurt, produs de către microbi.
Mai precis, bacteriile din intestin digeră fibrele și le transformă în acid acetic.
Crește energia corpului
Acidul acetic acționează ca un combustibil pentru celulele colonului.
70% din energia de care acestea au nevoie provine din acizii grași de lanț scurt.
De aceea oțetul de mere crește nivelul de energie al organismului.
Protejează împotriva infecțiilor
Oțetul de mere este un antimicrobian puternic.
El scade pH-ul și creează un mediu ostil pentru creșterea și înmulțirea patogenilor infecțioși.
Combate diabetul, ficatul gras, obezitatea
Este totodată un agent antidiabet excelent. Îmbunătățește controlul glicemiei și rezistența la insulină.
Reduce grăsimile din sânge (colesterolul și trigliceridele), dar și grăsimea din ficat.
Citește și – Consumă oțet de 3 ori pe zi și slăbești grantat – dr. Eric Berg
Diminuează apetitul. Îmbunătățește procesele digestive și ajută la scăderea în greutate.
Reduce inflamațiile
Acidul acetic acționează puternic împotriva inflamațiilor. Mai ales împotriva celor de la nivel intestinal.
Se consumă diluat cu apă, nu în stare concentrată. Se pune de regulă 1 linguriță de oțet la un pahar cu apă.
Intestin permeabil
Oțetul susține mucina. Aceasta este o glicoproteină din componența mucusului.
Iar mucusul este un protector important al organismului.
Sistemul imunitar mucosal este un fel de sistem imunitar local. Este prima linie de apărare împotriva agenților microbieni.
Mucina acționează ca o barieră împotriva patogenilor la nivelul colonului.
Oțetul de mere poate fi util, din aceste considerente, în intestinul permeabil.
Dă rezultate bune și în refluxul gastroesofagian.
Tumori
Acidul acetic are proprietăți anticancerigene.
Este folosit în unele proceduri medicale contra tumorilor.
Mai exact, injectarea acestui compus direct în tumori pot duce la micșorarea acestora.
Infecții cu candidă
Acidul acetic are efecte anti-candidozice.
Împiedică creșterea necontrolată a ciupercii Candida la nivelul protezei dentare.
Oțetul poate combate și infecția micotică a urechii, care se numește otomicoză.
Ea poate fi cauzată tot de specii de Candidă sau Aspergilus.
Citește și – Oțetul de mere poate trata infecția urechii
Acțiunea sa antiinflamatoare este utilă și în afecțiunile pielii.
S-a dovedit util în dermatita atopică.
Reduce inflamația și atenuează simptomele.
Trebuie aplicat diluat (1 linguriță la 350 ml de apă).
Previne ateroscleroza
Un efect uimitor al oțetului este acela de prevenire a aterosclerozei.
Acest beneficiu poate fi de interes mai ales pentru cei care suferă de hiperlipidemie (nivel crescut de grăsimi în sânge).
Se pare că oțetul reglează profilul lipidelor.
Acidul clorogenic din oțetul de mere previne înfundarea arterelor cu colesterol LDL.
La șobolanii care au primit oțet, acesta a redus colesterolul LDL cu 47 de procente și a crescut colesterolul HDL cu 34%.
Totodată, a diminuat cantitatea de trigliceride la animalele cu diabet.
Studiile au arătat de asemenea că acesta reduce tensiunea arterială și activitatea a doi hormoni responsabili cu creșterea acesteia.
Un studiu realizat pe 1000 de infirmiere a arătat că adăugarea oțetului la masă (în salate) scade riscul de boli cardiace.
Sănătatea creierului
Oțetul de mere nu este alcătuit doar din acid acetic și minerale.
Este totodată o sursă bună de antioxidanți.
Conține compuși fenolici, precum catechine, acid cafeic și acid galic.
Aceștia luptă împotriva maladiei Alzheimer prin faptul că inhibă formarea plăcilor de beta-amiloid din creier.
Totodată, îmbunătățesc funcțiile cognitive.
Protejează ficatul
Consumul de oțet susține sănătatea celulei hepatice.
Mai exact, o protejează împotriva toxicității cauzate de cadmiu, aluminiu sau patogeni.
Un studiu publicat în jurnalul „Pharmaceutical Biology” a arătat că oțeturile din fructe reglează metabolismul și reduc daunele de la nivelul ficatului.
Studiul a fost realizat pe șobolani hrăniți cu o dietă grasă.
Cele mai bune efecte le-a avut oțetul de rodie. Acesta a împiedicat acumularea de grăsime în ficat și a ameliorat leziunile hepatice.
CUM SE CONSUMĂ OȚETUL DE MERE
Accesați acest articol pentru a afla detalii despre cum și cât se consumă oțetul:
Când, cât și cum se consumă oțetul de mere pentru beneficii maxime
Surse articol:
1. Dr. Eric Berg, 9 unexpected amazing benefits of apple cider vinegar: https://www.youtube.com/watch?v=9L3qDUTN550&t=240s&ab_channel=Dr.EricBergDC
2. Foundation Florida, The history of apple cider vinegar: https://www.foundationflorida.com/the-history-of-apple-cider-vinegar
3. Brett Berner, The history of apple cider vinegar: https://drbrettberner.medium.com/the-history-of-apple-cider-vinegar-d645a1fc6280
4. Science Direct, Mucosal Immune System: https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/mucosal-immune-system
5. Coral Tree Organics, Apple cider vinegar and heart disease: the evidence: https://coraltreeorganics.com/au/apple-cider-vinegar-and-heart-disease-the-evidence/
6. Bouazza A, Bitam A, Amiali M, Bounihi A, Yargui L, Koceir EA. Effect of fruit vinegars on liver damage and oxidative stress in high-fat-fed rats. Pharm Biol. 2016;54(2):260-5. doi: 10.3109/13880209.2015.1031910. Epub 2015 Apr 8. PMID: 25853952.
7. Zahra Beheshti, Yiong Huak Chan, Hamid Sharif Nia, Fatemeh Hajihosseini, Rogheyeh Nazari, Mohammad shaabani, Mohammad Taghi Salehi Omran, Influence of apple cider vinegar on blood lipids: http://www.lifesciencesite.com/lsj/life0904/360_10755life0904_2431_2440.pdf
Mulțumesc frumos pentru toate sfaturile pe care le primesc de la dumneavoastră pe email. Sunt sfaturi, articole, rețete și remedii naturale deosebit de interesante și benefice pentru sănătate. Pe multe dintre ele le-am încercat/ realizat. Lataifas.ro este un site excelent. Felicitări!
Mulțumim pentru comentariu și aprecieri!