Urzica, o plantă umilă cu putere mare – nu rata sezonul ei!

Urzica este deopotrivă aliment și medicament. Frunzele sale abundă în fibre, minerale, vitamine și compuși antioxidanți (polifenoli, carotenoide).

Rădăcina este folosită în afecțiunile urinare, probleme ale prostatei, reumatism, artrită și alergii.

Urzica, o planta umila cu putere mare - nu rata sezonul ei!

Urzica, o planta umila cu putere mare – nu rata sezonul ei: Marco Verch Professional Photographer

Urzica – un aliment valoros pentru dieta de primăvară

Un studiu apărut în 2016 în jurnalul „Food Science & Nutrition” a concluzionat că urzicile sunt o sursă foarte bună de energie, proteine, fibre și compuși bioactivi.

Conțin cantități mari de fier, vitamina E, calciu, zinc, magneziu, potasiu, acid folic. Au proteine de înaltă calitate. Datorită compoziției sale nutriționale, este o plantă hrănitoare pentru corp și păr.

Urzica este de un real folos persoanelor care se recuperează după o boală gravă sau îndelungată. Crește nivelul de energie și redă apetitul în perioadele de convalescență.

Fiind o plantă de primăvară, urzica susține activitatea ficatului de curățare a corpului după lunile de iarnă. Sprijină de asemenea rinichii și sistemul urinar, ajutând la eliminarea toxinelor. Acționează ca o plantă restauratoare și tonică pentru organismele slăbite.

Este un aliat de nădejde pentru persoanele care se confruntă cu alergii de sezon. Ajută corpul să își regleze răspunsul la agenții sau factorii alergeni. Are activitate anti-histaminică prin care diminuează simptomele de alergie.

Urzica – panaceul din farmacia naturii

Urzicile sunt utilizate ca plantă vindecătoare de mai bine de 2.000 de ani. Potențialul lor medicinal a fost dezvăluit de studiile recente.

Au proprietăți nutritive, antioxidante, antiinflamatoare, analgezice, antiinfecțioase, hipotensive, antiulcer, cardioprotectoare și antiproliferative.

Pot fi folosite la prevenirea și vindecarea bolilor. Au acțiune stimulentă și modulatoare asupra sistemului imunitar.

Scad tensiunea arterială crescută și previn bolile cardiovasculare. Reduc riscul de infecții, simptomele de rinită alergică și iritațiile pielii.

Citește și – „Împărăteasa” urzică – planta cu care Părintele Cleopa și-a vindecat plămânii

Dau rezultate bune în artrită și reumatisme. Cresc circulația sângelui în corp și reduc durerile și inflamația. Pot fi aplicată extern, ca atare (urzicare), sau sub formă de unguent.

Datorită proprietăților sale astringente, urzica poate ameliora simptomele sindromului premenstrual, precum crampe dureroase, balonare sau flux menstrual abundent.

Este recomandată și în menopauză, deoarece atenuează reacțiile adverse ale organismului la schimbările hormonale care au loc în această perioadă. Urzica este coagulantă și hemostatică. Poate reduce sângerările și hemoragiile.

O singură plantă, numeroase beneficii

Iată cât de mult poate face o simplă buruiană, care invadează curțile și grădinile la început de primăvară:

  • combate căderea părului
  • curăță sângele
  • susține funcția detoxifiantă a ficatului
  • protejează și ajută la refacerea plămânilor
  • ajută în gripă, răceală, rinită alergică
  • ajută la controlul alergiilor
  • sprijină activitatea rinichilor
  • combate dificultățile de urinare
  • ajută în prostata mărită
  • atenuează durerile articulare
  • aprovizionează corpul cu vitamine și minerale prețioase
  • întinerește și fortifică întreg organismul
  • soluționează anemia

Citește și – Urzica – un medicament de neegalat pentru toate organele corpului

Moduri de utilizare

Frunzele tinere de urzică sunt deosebit de hrănitoare. Pot fi folosite la gătit sau pot fi consumate sub formă de ceai. Din rădăcina de urzică se pot face decocturi și tincturi.

La magazinele naturiste se găsește pulbere de urzică, tinctură sau capsule de urzică.

Surse articol:

1. Bhusal KK, Magar SK, Thapa R, Lamsal A, Bhandari S, Maharjan R, Shrestha S, Shrestha J. Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica): A review. Heliyon. 2022 Jun 22;8(6):e09717. doi: 10.1016/j.heliyon.2022.e09717. PMID: 35800714; PMCID: PMC9253158.
2. Smile Herb School, Can one herb really do all that? https://smileherbschool.com/can-one-herb-really-do-all-that/
3. Adhikari BM, Bajracharya A, Shrestha AK. Comparison of nutritional properties of Stinging nettle (Urtica dioica) flour with wheat and barley flours. Food Sci Nutr. 2015 Aug 7;4(1):119-24. doi: 10.1002/fsn3.259. PMID: 26788318; PMCID: PMC4708629.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.