Ceaiul de leuștean – bun în boli de stomac, tulburări de ciclu, oboseală cardiacă

Articol documentat

Leușteanul este un zarzavat nelipsit din borșul tradițional. Românii îl folosesc însă și ca plantă de leac. Ceaiul de leuștean are numeroase întrebuințări terapeutice.

La noi în țară mai este cunoscut sub numele de „buruiană de lingoare”. Această denumire se referă la faptul că leușteanul este bun la tot felul de slăbiciuni și boli.  

Ceai de leustean beneficii

Ceai de leustean beneficii

Leușteanul (Levisticum officinale) este cel mai aromat dintre zarzavaturile verzi. Are un gust asemănător țelinei. Deloc surprinzător, are și proprietăți terapeutice similare acesteia.

Citește și: Ciorbă țărănească de legume cu leuștean – detoxifiantă, anti-infecțioasă

Ce proprietăți are leușteanul

Pe cât de intens este ca mirodenie, pe atât de puternic este și ca plantă medicinală. Secretele vindecătoare ale plantelor aromatice se află în uleiurile volatile.

Leușteanul conține un ulei volatil bogat în terpinol, acid acetic, acid benzoic și terpeni diverși. Este o sursă bună de taninuri și minerale.

Iată care sunt, pe scurt, proprietățile curative ale leușteanului:

  • hipotensive
  • diuretice
  • digestive
  • antitusive
  • tonice cardiace
  • calmante
  • emenagoge
  • stimulente nervoase
  • anti-reumatismale

Citește și: Pastă de leuștean și miere – un medicament natural tartinabil

În ce boli ajută leușteanul

Leușteanul este util în probleme digestive, tulburări nervoase și menstruale. Ajută și în afecțiuni cardiace cronice.

Fitoterapeutul francez Maurice Mességué citează utilizările leușteanului în următoarele afecțiuni:

  • indigestie
  • gaze intestinale
  • colici
  • tuse
  • tensiune arterială crescută
  • menstruații absente sau întârziate
  • insuficiență cardiacă
  • astenie nervoasă
  • isterie

La nivel extern, leușteanul are efecte fortifiante, mai ales în debilitatea la copii.

În unele zone din țară se fac frecții cu frunze de leuștean contra mâncărimilor pielii sau oblojeli pentru durerile de cap.

Citește și: Leuștean cu miere – un tonic excelent pentru cei care se îmbolnăvesc des

Cum se prepară ceaiul de leuștean

Ceaiul de leuștean se poate prepara atât din frunze verzi, cât și din frunze uscate.

Ceai din frunze uscate de leuștean

Se pun 2 lingurițe de frunze uscate și mărunțite într-o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoară. Se administrează câte 2 căni pe zi.

Acest ceai ajută în:

  • tuse convulsivă
  • indigestie
  • hipertensiune arteriale
  • creșterea diurezei

Ceai din frunze verzi de leuștean

Se folosește ½ linguriță de frunze verzi și tocate la 1 cană cu apă clocotită. După un sfert de oră, ceaiul se strecoară. Se consumă 2 căni de ceai pe zi.

Acest ceai ajută în:

  • colici și gaze intestinale
  • tulburări ale ciclului menstrual
  • oboseală cardiacă

În medicina tradițională, ceaiul din frunze de leuștean era folosit în guturai. Iar din semințe se făcea un ceai bun pentru durerile stomacale.

Citește și: Cum putem prepara leușteanul în scop medicinal

Surse articol:

1. Maurice Mességué, Leușteanul, Verdețuri – Medicamente Compensate 90%, Editura Venus, București, 1999, pp. 7-10
2. Informații Plante Medicinale, Leuştean – Levisticum officinale: https://plantemedicinale.site/plante-medicinale/leustean-levisticum-officinale/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.