Unguent din leuștean – rețeta bunicii pentru rinichi, dureri, umflături, boli de piele
La fel ca în cazul multor alte plante medicinale și alimente, leușteanul a fost mai întâi utilizat în scop terapeutic și ulterior în scop culinar.
Semințele sale erau la fel de scumpe precum boabele de piper în antichitate.
Cuprins
Leușteanul – zarzavatul vindecător din grădină
Leușteanul (Levisticum officinale) face parte din familia Apiaceae, fiind înrudit cu pătrunjelul, țelina și morcovul. Toate părțile plantei sunt comestibile și terapeutice.
Grecii antici mestecau frunzele de leuștean pentru ușurarea digestiei și eliminarea gazelor intestinale. Acestea se puneau de asemenea în încălțăminte pentru a înlătura oboseala picioarelor.
Pe la mijlocul anului 1500, leușteanul era una din cele mai bune remedii naturale. Botanistul Nicholas Culpeper spunea că pulberea de rădăcină de leuștean macerată în vin poate încălzi un stomac rece, cu o digestie slabă.
Leușteanul în medicina veche
În scop medicinal, leușteanul se folosește sub formă de infuzie, suc, unguent sau tinctură, macerat în oțet, adăugat în băile corporale și de picioare.
Ceaiurile preparate din tulpinile și frunzele de leuștean sunt bune pentru durerile în gât, afecțini ale amigdalelor, reumatism, artrită, icter și probleme digestive.
Citește și – Leușteanul reduce pofta de mâncare exagerată
Datorită acțiunii sale diuretice puternice, ajută în afecțiunile urinare și renale, precum și în pietre la rinichi.
Leușteanul este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra pielii: ulcerații, acnee, dermatite, psoriazis, hemoroizi.
Cum să folosești leușteanul pentru dureri
Frunzele de leuștean prăjite în ulei se aplicau în trecut pe furuncule. Frunzele proaspete zdrobite reduc umflăturile, inflamațiile dureroase, edemele, guta, artrita, artorza sau reumatismul.
Contra durerilor reumatice se poate prepara o soluție pentru masaj. Se pune 1 linguriță de pulbere de rădăcină de leuștean la fiert cu 1 cană de oțet din vin timp de 20 de minute. Se lasă la răcit, apoi se filtrează. Se ung zonele dureroase cu loțiunea obținută.
Unguent cu leuștean pentru rinichi, dureri și piele
Tanti Luminița din Dolheștii Mici, județul Suceava, a dezvăluit recent într-o emisiune la TRINITAS TV că obișnuiește să facă unguent din leuștean pentru bolile de rinichi și dureri.
Citește și – Vă treziți cu fața umflată? Aveți retenție de apă? Beți ceai de leuștean
Unguentele le prepară foarte simplu, după o rețetă veche. Folosește frunze verzi sau uscate, pe care le rupe și le pune într-un ceaun cu ulei de măsline încins și o bucată de ceară de albine. În loc de ulei se poate folosi untură curată.
O altă metodă de preparare a unguentelor este cea la bain-marie. Se umple o crăticioară cu leuștean proaspăt, pe trei sferturi și se toarnă 1 litru de ulei de măsline.
Crăticioara se așează într-o cratiță mai mare cu apă pe jumătate. Se pune pe foc și se fierbe la bain-marie timp de 1-2 ore. Apoi se adaugă ceara. La 500 ml de ulei se folosesc circa 60-65 g de ceară.
Citește și – Ceaiul de leuștean – bun în boli de stomac, tulburări de ciclu, oboseală cardiacă
Când ceara s-a topit, uleiul se strecoară și se toarnă în borcane de sticlă. Se lasă la răcit până se solidifică și se transformă într-o cremă solidă.
Se aplică pe regiunea afectată și se masează ușor.
Surse articol:
1. Jackie Johnson, Little-known ways to use lovage, The Herbal Academy. https://theherbalacademy.com/little-known-ways-use-lovage/
2. În Bucătărie la Zidana Uzakovna, Cea mai puternică alifie sau cremă pentru articulații: https://www.youtube.com/watch?v=588ipmKlofA&ab_channel=INBuc%C4%83t%C4%83rielaZidanaUzakovnaRe%C8%9Beteu%C8%99oare.
3. TRINITAS TV, Bunica Luminița și tainele plantelor medicinale: https://www.youtube.com/watch?v=6YqxZXjzgCU&ab_channel=TRINITASTV