LEUȘTEAN cu MIERE – un tonic excelent pentru cei care se îmbolnăvesc des

Leușteanul este o plantă aromată foarte bogată în ulei volatil, antioxidanți și alte substanțe active cu proprietăți medicinale impresionante.

Beneficiile sale pentru sănătate se datorează conținutului bogat în quercetină și compuși terpenici, precum limonen, camfor, eugenol și cumarină.

Leuștean cu Miere

Leuștean cu Miere

Leușteanul este un bun stimulent al sistemului nervos central și cardiac. Are proprietăți expectorante, anti-alergice, antibacteriene, antiinflamatoare, anti-artritice, diuretice și reglatoare ale ciclului menstrual.

Gustul leușteanului este situat undeva între pătrunjel și țelină. Este folosit la aromatizarea salatelor de crudități, a supelor dietetice, a ciorbelor și a unor băuturi. În scop terapeutic, se poate administra sub formă de infuzie sau suc proaspăt (obținut din frunze verzi), diluat cu suc de morcov sau măr.

Rădăcina de leuștean, uscată și măcinată, apoi amestecată cu miere de albine se poate consuma ca un preparat revigorant de către persoanele bolnăvicioase, și de cei care suferă de isterie sau de schimbări bruște ale stării de spirit.

Leușteanul este indicat în alimentația persoanelor care suferă de boli inflamatorii, alergii, hipertensiune arterială, arterită și alte afecțiuni cardiace cronice, boli ale aparatului reno-urinar, reumatism, artrită gută și hemoroizi.

Datorită acțiunii sale expectorante, leușteanul ajută la curățarea tractului respirator de excesul de mucozități vâscoase. Leușteanul conține eucaliptol, un compus calmant care reduce iritația și inflamația plămânilor.

Datorită efectelor antibacteriene, leușteanul reduce bolile cauzate de E. coli sau Salmonella, și alte infecții periculoase.

Leușteanul poate fi benefic și în caz de balonare sau gaze excesive. La femeile aflate în perioada menstruală, leușteanul reduce crampele dureroase și ajută la menținerea energiei. Această plantă stimulează urinarea și ajută la detoxifierea corpului fără să producă deshidratare.

Frunzele de leuștean, aplicate direct pe piele, pot ajuta la reducerea simptomelor de acnee, riduri sau psoriazis.

Surse articol:

1. http://blog.foodnetwork.com/healthyeats/2013/08/18/herb-of-the-month-lovage/?oc=linkback
2. „Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post”, Liviu Gheroghe, Călin Ianța, Mihai Minoiu, Tudor Ilie
3. https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/lovage.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. MARIANA BUCUR

    Am aflat rețete de preparare a dovleceilor și efectele consumului cimbrului,respectiv al leușteanului asupra sănătății datorită substanțelor ce le conțin. Toate acestea le cultiv în grădină,așa că informațiile primite îmi sunt utile. Vă mulțumesc.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.