CIORBĂ țărănească de legume cu LEUȘTEAN – detoxifiantă, anti-infecțioasă

Leușteanul este cel mai aromat dintre zarzavaturi. Beneficiile sale merg însă dincolo de domeniul culinar. Studiile au arătat că acesta are beneficii importante pentru diverse sisteme și organe ale corpului.

Susține sănătatea rinichilor prin efectele sale diuretice și anti-litiazice. Îmbunătățește respirația și aportul de oxigen, reduce iritația plămânilor și ajută la subțierea flegmei, fiind recomandat în răceală și gripă.

Ciorba cu leustean – reteta si beneficii

Leușteanul reduce gazele și balonarea. Este util în indigestie, inapetență, anorexie și colici intestinale.  Totodată, acest zarzavat ușurează durerile menstruale și susține sănătatea glandelor endocrine.

Datorită proprietăților antimicrobiene, combate patogeni precum E. coli, Salmonella, Helicobacter pylori și Haemophilus influenzae.

Leușteanul ameliorează disconfortul asociat cu umflăturile gutoase și reumatice la nivelul articulațiilor.

Acestea sunt doar câteva motive să includem această plantă aromată cât mai des în preparatele noastre culinare de zi cu zi, alături de alte verdețuri înrudite, precum pătrunjelul sau mărarul.

___________________________

Ciorbă cu leuștean – rețetă

Ingrediente

• 4 cartofi
• 2 morcovi
• 3 felii de țelină
• 3 cepe
• 1 rădăcină de pătrunjel
• 1 cană de varză tocată
• 1 cană de ardei gras tocat
• 1 cană de mazăre verde
• 1 cană de suc de roșii
• 2 legături de leuștean verde
• opțional: 1 linguriță de pastă de ardei iute
• 2-3 litri de apă

Preparare

Pregătiți toate legumele, curățându-le de coajă și tăindu-le cubulețe sau în funcție de textura și specificul fiecăreia.

Puneți apa la fiert într-o cratiță mare. Adăugați întâi rădăcinoasele (morcovul, țelina și pătrunjelul) și fierbeți-le timp de 10 minute. Adăugați apoi varza, mazărea și ceapa.

Puneți tot acum sarea și alte mirodenii pe care le folosiți de obicei la ciorbe.

După circa 10 minute, finalizați adăugând ardeiul gras și sucul de roșii. Cât ciorba mai fierbe 10 minute, tocați mărunt leușteanul și adăugați-l la urmă. Stingeți focul și lăsați ciorba sub capac câteva minute, ca să-și dezvolte armonios aromele.

_________________________

Surse:

1. Global Healing Center, 10 Benefits of Organic Lovage: https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/10-benefits-organic-lovage/

2. Ziarul Lumina, Leușteanul – benefic în curele de detoxifiere: http://ziarullumina.ro/leusteanul-benefic-in-curele-de-detoxifiere-134747.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.