Cataplasma cu cartofi – infecții, puroi, abcese, umflături, răni
√ Articol documentat
Cataplasma cu cartofi este unul din cele mai vechi leacuri folosite de bunicii și străbunicii noștri pentru vindecarea trupului.
Alimentele erau cândva medicamentele strămoșilor noștri, căci ei nu aveau altceva la îndemână pentru a se trata. Le foloseau atât intern, cât și extern.
Chiar și astăzi, cataplasmele au rămas valabile. Mulți le recomandă și apelează la ele atunci când au o suferință externă.
Cataplasma cu cartofi, cataplasma cu varză și tărâțe, cataplasma cu muștar, cataplasma cu oțet și cataplasma cu ceapă sunt cele mai cunoscute.
Cuprins
Cataplasma cu cartofi
De sute de ani, acest remediu este folosit pentru extragerea infecțiilor. Cartoful are de asemenea efecte antiinflamatoare.
Cataplasma se poate face din cartofi cruzi tăiați felii sau dați pe răzătoare. Se pune între două bucăți de pânză sau tifon și se aplică pe zona afectată.
Se lasă să acționeze peste noapte, pentru rezultate bune. A doua zi, clătiți cu apă și sare și schimbați cataplasma cu una nouă.
Acest leac scade rapid umflătura, iar secrețiile din rană devin limpezi, semn că infecția s-a curățat. Cartofii ajută la tragerea puroiului din răni sau abcese în circa 1-3 zile.
Citește și: CARTOFUL ca medicament – recomandări terapeutice
În ce afecțiuni ajută
Biologul Gheorghe Mohan recomandă cataplasma cu cartofi cruzi în următoarele afecțiuni:
- arsuri
- degerături
- pleoape umflate
- erupții
- ulcere
- flegmoane
- erizipel
- dureri de cap
Edgar Cayce recomandă cataplasmele cu cartofi cruzi pentru iritațiile și inflamațiile oculare (ex. blefarita)
Inclusiv tăieturile și mușcăturile de insecte care s-au infectat pot fi tratate cu cartofi. Mai ales cele localizate în jurul sau sub unghii. Puneți o felie de cartof crud pe zona afectată și înfășurați cu o bandă sau un bandaj.
Citește și: Compresele cu cartofi rași pentru dureri, migrene, sinuzită
Academicianul Ovidiu Bojor spune despre cartof că este un remediu maturativ și calmant eficient pentru infecții și răni. Cataplasma cu cartofi fierți este utilă în panarițiu și contuzii.
Autorul menționează și alte utilizări externe ale cartofului: arsuri, insolații, iritații ale pielii. De asemenea, ceaiul de cartofi poate ajuta în afecțiunile respiratorii asociate cu tusea seacă, dacă este folosit sub formă de inhalații.
Părintele Iov Burlacu de la Neamț recomandă cataplasmele cu cartofi fierți în bubele dulci, eczeme și coji.
Iată rețeta: 100 g de cartofi se curăță de coajă, se taie și se fierb într-un litru de apă. Se pasează și se aplică piureul pe o bucată de pânză. Cataplasma se aplică pe zona afectată, caldă. Se înlocuiește de 2 ori pe zi.
Citește și: Tenul uscat, ridat și pătat se tratează cu cartof!
Surse articol:
- Gheorghe Mohan, Cataplasma cu cartofi cruzi, Tratarea Bolilor cu Leacuri din Popor, Editura Corint, București, 2013, p. 171
- Bay Naturopath, How to Use Potatoes to Heal Infections: https://www.baynaturopath.co.nz/find-out-more-about/skin-problems/how-to-use-potatoes-to-heal-infections
- All About Wellness Solutions, Raw Potato Poultice – Excellent to Draw Infection from Wound or Abscess: https://allaboutwellnesssolutions.wordpress.com/2013/08/27/raw-potato-poultice-excellent-to-draw-infection-from-wound-or-abscess/
- Cayce Health Database, Potato poultice for eye conditions: https://www.edgarcayce.org/the-readings/health-and-wellness/holistic-health-database/therapies-potato-poultice-for-eye-conditions/
- Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Cartoful, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, pp. 99-100
- Preot Iov Burlacu – Rețetarul de la Neamț, Cartoful, Editura Paralela 44, Pitești, 2009, p. 19