CARTOFUL ca medicament – recomandări terapeutice

Cartoful este una din cele mai studiate legume din familia solanaceelor, având atât o valoare nutritivă, cât și terapeutică importantă. Cartoful a reprezentat baza alimentației incașilor, iar mai târziu a fost cultivată ca plantă medicinală în grădinile de flori, fiind utilizat ca un elixir de viață lungă.

Cartofii ca Medicament

Cartofii ca Medicament

În proporție de 75%, cartofii sunt făcuți din apă. Conțin proteine, calciu, fosfor, fier, Vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, magneziu, sulf, cupru, mangan, acid citric și malic. Din punct de vedere energetic, 1 kg de cartofi furnizează corpului 800 de calorii.

Recomandări terapeutice

Nutriționiștii recomandă cartofii copți sau fierți în coajă, consumați ca atare, sau adăugați la diferite mâncăruri. De asemenea, sucul de cartofi cruzi, proaspăt stors este util în afecțiunile gastrice.

Afecțiuni renale și cardiace

Datorită conținutului mare de potasiu și a proprietăților diuretice, cartofii sunt recomandați în regimul persoanelor care suferă de boli de rinichi (litiază renală, biliară sau vezicală) și de inimă. În timpul Primului Război Mondial, medicii recomandau câte 1 kg de cartofi pe zi ca înlocuitor pentru medicamentele digitalice.

Diabet

Cartofii copți în coajă au un efect benefic de reducere a simptomelor asociate diabetului, de aceea aceștia pot înlocui cu succes pâinea. O zi pe săptămână, suferinzii de diabet pot înlocui pâinea cu 1 kg de cartofi copți în coajă sau fierți.

Afecțiuni digestive

Consumul de cartofi copți sau fierți este benefic și persoanelor care suferă de gastrită hiperacidă, ulcer gastric și duodenal sau dispepsie. De altfel, sucul de cartofi crud este considerat un medicament veritabil pentru tratarea ulcerului și a acidității la stomac.

Obezitate

Cartofii nu îngrașă, așa cum se credea inițial. Din contră, aceștia pot ajuta la combaterea obezității. Asocierea dintre consumul de cartofi și luarea în greutate se datorează modului greșit de preparare sau de servire a cartofilor (prăjiți, consumați cu grăsimi sau sosuri).

Cura cu cartofi este de asemenea recomandată persoanelor care suferă de hepatită sau hemoroizi.

Cartoful folosit extern

– Cartoful poate fi folosit și extern, de pildă pentru tratarea contuziilor (se pun cataplasme cu cartofi fierți) sau a arsurilor și insolațiilor (se pun cataplasme cu cartofi cruzi rași).

– Tot la nivelul pielii, compresele cu cartofi cruzi rași pe răzătoare sau cu suc de cartofi ajută la retragerea edemelor (umflăturilor) pleoapelor.

– Pentru reducerea iritațiilor pielii, se presară pe locurile afectate pudră de făină de cartofi.

– În afecțiunile respiratorii și tuse seacă, se pot face inhalații cu aburi de cartofi fierți.

Atenționări

Toate părțile verzi ale cartofului (plantei) conțin substanțe toxice (solanină, cachonină, demissină) care pot produce intoxicații grave. Curățați bine porțiunile verzi ale cartofilor înainte de consum.

Bibiliografie:

„Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe” – Ovidiu Bojor în colaborare cu Catrinel Perianu

2 comentarii

  1. cartof crud ras si amestecat cu miere se pune pe arsurile sau oparirile prosuse de regula in bucatarie

  2. Uraaaa , dezlegare la cartofi !!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.