Cataplasma cu cartofi – leacuri pentru dureri și afecțiunile pielii

Cartoful, utilizat extern, este un leac ieftin, cu o eficiență dovedită asupra durerilor și afecțiunilor pielii de tot felul.

Bogăția de vitamine și minerale face cartoful un medicament natural antiinflamator, antihemoragic, antiseptic și analgezic. Este un remediu excelent pentru ten și frumusețe!

Cataplasme cu Cartofi – Leacuri Pentru Dureri și Afecțiunile Pielii (Image courtesy sxc.hu)

Cataplasme cu Cartofi – Leacuri Pentru Dureri și Afecțiunile Pielii (Image courtesy sxc.hu)

Leacuri cartofi

Cataplasme cu cartofi pentru gât

Se pune la fiert o jumătate de kilogram de cartofi cu tot cu coajă, apoi se pun într-un prosop sau săculeț de pânză și se zdrobesc. Se pune săculețul pe gât și se lasă să acționeze până când se răcesc. Acest leac ajută la reducerea durerilor și a inflamației în gât.

Dureri de cap, migrene puternice

2-3 felii crude de cartofi aplicate pe frunte și legate cu o eșarfă pot alunga rapid durerile de cap și migrenel. Dacă durerile sunt puternic și nu trec așa ușor, se recomandă sucul de cartofi, cald. Se rade cartoful pe răzătoare și se stoarce sucul. Se bea câte un pahar pe zi, în 3 repreze.

Arsuri, vânătăi la ochi, cearcăne, umflături

Se rade pe răzătoare un cartof crud, se pun într-o bucată de tifon și se leagă la cap pentru ameliorarea rapidă a durerilor. Același tratament este bun și pentru arsurile pielii și ochi învinețit sau umflat, cearcăne sau umflături ale pleoapelor.

Pentru arsurile mai grave, se recomandă o cură internă cu suc de cartofi cruzi, câte 500 ml pe zi. are efecte antiinflamatoare, calmante și vitaminizante.

Cartofi pentru dureri reumatice

Se fierb câțiva cartofi cu tot cu coajă și se pisează sub formă de terci. Se învelesc calzi într-un tifon și se aplică pe locurile dureroase. Cartofii fierți în coajă aplicați extern pot ajuta și în cazul durerilor de spate.

Mască de cartofi pentru ten

Se curăță un cartof de coajă și se pune la fiert. Se pasează sub formă de piure, și se amestecă cu un gălbenuș crud și puțin lapte. Piureul obținut se aplică pe față cald și se lasă să acționeze 20 de minute. Ajută la hidratarea, netezirea și revigorarea tenurilor uscate sau obosite.

Cremă de mâini cu cartofi

Se folosesc 10 grame de amidon de cartofi, diluate cu 10 ml de apă caldă și amestecate cu 130 ml de glicerină. Se pune amestecul la foc mic, pe baie de aburi. Se amestecă în continuu, până la obținerea unei creme. Se ung mâinile pentru îngrijirea pielii.

Pete pe piele

Se aplică pe pielea afectată comprese cu suc de cartofi cruzi proaspăt stors. Ajută la refacea pigmentului natural al pielii. Se poate face și o cură internă de o lună cu câte 500 ml de suc de cartofi pe zi.

Riduri, îmbătrânirea pielii

Se amestecă 100 ml de suc de cartofi cu 2 linguri de miere. Se aplică sub formă de comprese timp de 50 de minute pe pielea afectată de pete, zbârcituri, riduri, etc. După îndepărtarea compresei, se lasă pielea să se usuce 10 minute, apoi se aplică o cremă de gălbenele. Intern, sucul de cartofi poate menține pielea tânără. Se bea câte un pahar de suc pe zi, îndulcit cu 2 lingurițe de miere de albine.

Hemoroizi

Se taie un cartof în bucăți subțiri și lungi, în formă de supozitoare, și se introduc în anus pentru vindecarea hemoroizilor. Se lasă să acționeze de dimineața până seara.

Cataplasme cu coji de cartofi

Deși părțile verzi ale cojilor de cartofi sunt toxice atunci când sunt ingerate, acestea sunt utile pentru tratamente externe ale pielii, având proprietăți antibacterien, antivirale, antiseptice și antiparazitare. Se taie mărunt câteva coji verzi de cartofi și se învelesc în bucăți de tifon. Se aplică pe piele pentru tratarea următoarelor afecțiuni:

Înțepături de căpușe
– Eczeme infecțioase
– Formațiuni tumorale
– Ciuperci, paraziți
– Infecții ale pielii

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.