Macerat din plante și usturoi pentru ateroscleroză

Articol documentat

În una din cărțile sale, profesorul doctor Constantin Pârvu recomandă câteva rețete din plante și alimente pentru bolnavii de afecțiuni cardiovasculare.

Am selectat două rețete de macerat pentru cei care suferă de ateroscleroză.

Tratament naturist ateroscleroza: Brgfx – www.freepik.com

Ateroscleroza – din ce cauze apare, ce simptome provoacă

La ateroscleroză se ajunge atunci când în tunica arterelor se acumulează cantități mari de grăsimi, în special colesterol. Uneori există inclusiv depuneri de calciu care afectează circulația sângelui. Cauza principală este consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi animale.

Cel mai des sunt afectate arterele coronare, arterele cerebrale, arterele carotide, artele de la nivelul picioarelor și aorta.

Citește și: Remedii pentru ateroscleroză (depuneri de colesterol în artere) – Maria Treben

Sângele nu mai circulă cum trebuie, motiv pentru care crește riscul de evenimente cardiovasculare cu potențial fatal, precum accidente vasculare cerebrale sau infarct miocardic.

Procesul de sclerozare a arterelor are loc în timp, agravându-se odată cu înaintarea în vârstă. Primele semne ale bolii încep să se vadă după 40 de ani.

Ateroscleroza poate da următoarele simptome:

  • mâini și picioare reci
  • apariția cârceilor la mersul pe jos
  • dureri de cap
  • tulburări de memorie
  • oboseală
  • depresie sau anxietate

Tratament naturist pentru ateroscleroză

După cum veți vedea, usturoiul este inclus în ambele preparate. Asta deoarece este una din cele mai eficiente plante împotriva afecțiunilor cardiace și vasculare.

Academicianul Ovidiu Bojor spune că usturoiul poate fi folosit la prepararea de medicamente anti-hipertensive. Efectele sale hipotensive sunt bine documentate.

Preparatele pe bază de usturoi au o acțiune pozitivă asupra circulației periferice și a miocardului.

Citește și: 4-6 căței de usturoi pe zi scad riscul de cheaguri de sânge, ateroscleroză, atac de cord și accident vascular cerebral

Usturoiul scade ambele valori ale tensiunii arteriale: tensiunea sistolică și tensiunea diastolică. În consecință, ajută la lărgirea vaselor de sânge (arterele coronare) și reglează pulsul.

Este util și împotriva varicelor, a hemoroizilor și a altor afecțiuni cauzate de tulburările circulatorii.

Datorită faptului că reduce concentrația de colesterol din sânge, usturoiul este un leac eficient contra aterosclerozei.  

Macerat de usturoi și plante – rețeta 1

Ingrediente

  • 10 g de usturoi
  • 10 g de păducel (flori)
  • 10 g de vâsc (frunze)

Preparare

Se amestecă toate plantele în cantități egale (usturoiul trebuie zdrobit, ca să elibereze alicina – substanța activă).

Se pun într-o cană și se toarnă peste ele 250 ml de apă rece. Se pune un capac și se lasă la macerat timp de 6 ore.

Se vor administra câte 2-3 căni de macerat în fiecare zi.

Această formulă de plante poate fi folosită și la prepararea unei infuzii (cu apă clocotită).

Macerat de usturoi și plante – rețeta 2

Ingrediente

  • 25 g de coada-calului
  • 25 g de mentă
  • 15 g de usturoi
  • 15 g de păducel (flori)
  • 5 g de arnică (flori)

Preparare

Zdrobiți usturoiul și puneți-l într-o cană. Adăugați restul plantelor în cantitățile indicate. Turnați peste ele 250 ml de apă rece.

Lăsați 2 ore la macerat, apoi turnați amestecul într-un ibric. Când începe să clocotească, se stinge focul. Se lasă la infuzat sub capac până se răcește, apoi se strecoară.

Ceaiul obținut se împarte în 2 rații egale. O porție se va consuma dimineața, iar cealaltă porție seara.

Cu acest preparat se face o cură de 30 de zile, care se poate relua după o pauză de 30 de zile.

Citește și: Rețete naturiste contra depunerilor de grăsimi în artere (ateroscleroză)

 

 

Surse articol:

    1. Constantin Pârvu, Emilia Elena Iancu, Rodica Constantin, Ateroscleroza. Rețete din combinarea mai multor plante, Rețete Naturiste Pentru Bolile Cardiovasculare, Editura ASAB, București, 2010, pp. 31-32
    2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Usturoiul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 95

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.