4-6 căței de usturoi pe zi scad riscul de cheaguri de sânge, ateroscleroză, atac de cord și accident vascular cerebral

Usturoiul are numeroase efecte benefice asupra sistemului cardiovascular. Este unul din cele mai simple, naturale și eficiente remedii pentru scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului. Studiile au arătat că usturoiul acționează ca un anticoagulant natural, comparabil cu aspirina.

Odată cu înaintarea în vârstă, arterele noastre își pierd elasticitatea și capacitatea de a se întinde sau îndoi, devenind rigide. Consumul de usturoi poate încetini dezvoltarea aterosclerozei.

Usturoi

Usturoi

Studiile realizate de cercetătorii germani, americani, chinezi și coreeni au arătat că 4-6 căței de usturoi crud pe zi pot reduce tendința de formare a cheagurilor de sânge, ajutând astfel atât la prevenirea, cât și la tratarea trombozelor, în special a tromboflebitei.

În testele de eprubetă, suplimentele cu usturoi crud, uscat sau macerat în ulei au inhibat sau stopat agregarea plachetară. Cercetătorii cred că prin reducerea agregării plachetare se poate reduce riscul unui atac de cord, accident vascular, sau alte boli coronariene.

Alte studii sugerează că usturoiul poate ajuta la prevenirea unor tipuri variate de cancer: de colon, de stomac, de prostată, pulmonar, mamar, vezical și rectal. Riscul dezvoltării acestor boli canceroase este mult mai mic la persoanele care consumă des usturoi. În aceste cazuri, doza este de 2 căței de usturoi pe zi.

Usturoiul conține foarte mulți compuși organo-sulfurici, în special alicină și alinază. Alicina  este un compus volatil cu efecte antibiotice comparabile cu penicilina, precum și proprietăți antifungice și antivirale. Din păcate, alicina care supraviețuiește doar câteva ore după ce usturoiul este zdrobit. Prepararea termică distruge acest compus.

Contraindicații

Este foarte important să nu consumați usturoi împreună cu medicamentele anticoagulante (inclusiv aspirină).  Suplimentele cu usturoi pot interacționa cu medicamentele pentru subțierea sângelui, medicamentele pentru HIV și inhibitorii de protează.

Vă rugăm să citiți mai multe despre contraindicațiile și interacțiunile usturoiului cu anumite medicamente în acest articol.

Sursă: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/300.html

2 comentarii

  1. Cu conditia sa nu fie din cel de la supermarket, adica mare si chinezesc! 😉

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.