Cele mai bune ANTIDEPRESIVE naturale
Depresia este o tulburare de spirit care induce sentimente de tristețe, gol sufletesc, dispoziție iritabilă, lipsă de interes pentru orice lucru.
Pe lângă acestea se adaugă și anumite schimbări la nivel cognitiv și somatic care afectează sever capacitatea omului de a funcționa normal.
Cauza depresiei majore cuprinde mai mulți factori, inclusiv genetici. De pildă, rudele de gradul I ale persoanelor depresive sunt de 3 ori mai predispuse la depresie decât populația generală.
Există și anumiți factori de risc biologici care pot provoca depresia la vârstnici: Alzheimer, Parkinson, accidentul vascular cerebral, scleroza multiplă, tulburări convulsive, degenerescența maculară, durerea cronică.
Fără îndoială, evenimentele traumatizante, precum decesul unei persoane apropiate, lipsa de socializare, problemele financiare, dificultățile pe plan familial și conflictele interumane sunt alți factori potențial declanșatori ai depresiei.
Rata depresiei la persoanele tinere (18-29) de ani este de 3 ori mai mare decât la persoanele peste 60 de ani.
Deși cele mai depresive persoane sunt femeile, și bărbați pot suferi de depresie ușoară sau moderată pe măsură ce înaintează în vârstă.
Medicamentele antidepresive, precum inhibitorii selectivi ai recaptării de serotonină pot ajuta la controlul simptomelor, însă nu sunt întotdeauna cea mai bună alegere, cu atât mai mult cu cât nimeni nu vrea să fie dependent de pastile, mai ales bărbații.
Antidepresivele pot avea ca efect secundar uscarea gurii, amețeală, somnolență și creștere în greutate.
Soluții naturale contra depresiei
Starea de deprimare poate fi alungată prin câteva practici simple, la îndemâna oricui, care nu costă nimic și sunt totalmente lipsite de efecte secundare.
Mișcarea fizică este un exemplu în acest sens. Există dovezi care arată că orice fel de exerciții regulate pot contracara simptomele de depresie.
Activitatea fizică împiedică depresia ușoară să progreseze spre un stadiu mai avansat. Susține atât sănătatea mentală, cât și sănătatea fizică: reduce simptomele de anxietate, îmbunătățește calitatea somnului și crește nivelul de energie.
Combate depresia prin stimularea endorfinelor – compuși chimici naturali care dau o stare de bine.
O meta-analiză publicată în 2018 în Depression and Anxiety a arătat că persoanele cu depresie majoră angajate într-o sesiune de 45 de minute de exerciții aerobice moderat-intense 3 zile pe săptămână, cel puțin 2 luni, au raportat un efect antidepresiv mai mare comparativ cu persoanele care nu au avut acest program de exerciții.
Cu toate acestea, nu contează nivelul de intensitate al exercițiilor. Orice nivel este util. Orice activitate plăcută, precum grădinăritul, implicarea în acțiuni de voluntariat sau de ajutorare a celorlalți îi poate face pe cei depresivi să se simtă mai bine și mai utili.
Reducerea consumului de zahăr și dulciuri, băuturi răcoritoare și produse procesate poate ajuta de asemenea la combaterea depresiei.
Un studiu apărut în 2017 în Scientific Reports a arătat că persoanele care au consumat 67 g de zahăr sau mai mult pe zi au avut un risc cu 23% mai mare de a suferi de depresie decât cei care au consumat 40 g sau mai puțin.
Creierul are nevoie de glucoză, însă prea mult zahăr poate declanșa creșteri ale emoțiilor, apoi scăderea lor bruscă. În loc de dulciuri se poate consuma un fruct, precum 1 banană sau o mână de nuci – alimente benefice pentru creier.
Pentru alungarea depresiei este foarte importantă reechilibrarea lăuntrică. În acest sens, ajută enorm spovedania și Împărtășania, sau discuția cu un duhovnic.
Psihologia poate ajuta până la un punct. Însă doar duhovnicul poate dezlega patimile și păcatele care au condus la starea depresivă.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’11070, 3478, 11369′ button=’Cumpără aici’]
Surse bibliografice:
1. Suma P. Chand, Hasan Arif. Depression: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430847/
2. Harvard Health Publishing, Harvard Medical School: The no-drug approach to mild depression: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/the-no-drug-approach-to-mild-depression