10 alimente care mimează efectele medicamentului Ozempic

Poate că nu toți avem nevoie de medicamente pentru slăbit, precum Ozempic, însă cu toții ne-am dori să mâncăm mai puțin și să atingem acel grad de sațietate mai rapid. Așa funcționează Ozempic.

Vestea bună este că avem la dispoziție „surse naturale” de Ozempic, care nu dau efecte secundare. Este vorba despre anumite alimente care mimează efectele acestor medicamente.

10 alimente care mimeaza efectele Ozempic

10 alimente care mimeaza efectele Ozempic

În ciuda abundenței de mâncare disponibile pe piață, nu reușim să ne săturăm. Dieta modernă este bazată preponderent pe produse ultra-procesate, super-dulci, super-sărate și hiper-grase.

Această combinație de zahăr, sare și grăsimi este atât de apetisantă încât creierul vrea tot mai mult. Nu te poți opri din mâncat. După prima gură se declanșează senzația de plăcere și este greu să spui stop.

Carbohidrații rafinați goi stimulează continuu pofta de mâncare

Hormonul foamei este stimulat aproape continuu din cauza aportului excesiv de carbohidrați rafinați.

Carbohidrații sunt necesari pentru energie, însă aceștia trebuie echilibrați corect de fibre, proteine și grăsimi.

Când mâncăm frecvent carbohidrați goi sau mese dezechilibrate în general, corpul eliberează cantități mari de insulină. Pe termen lung, nivelurile mari de glucoză și insulină din sânge pot duce la insulinorezistență, prediabet și creștere în greutate.

Alte efecte negative sunt căderile de energie, poftele alimentare crescute, tulburări de dispoziție și senzație constantă de foame.

Echilibrarea hormonilor și meselor

Dr. Katie Takayasu – medic holist și practicant al medicinei holistice din SUA spune că secretul sațietății și controlului greutății stă în gestionarea hormonilor.

Acest lucru începe cu mese și gustări echilibrate. Este crucial să avem un echilibru perfect între fibre, proteine și grăsimi.

Există anumite alimente care au această compoziție nutrițională echilibrată. Din categoria lor fac parte nucile, semințele, leguminoasele și ciocolata neagră.

Alimente care mimează efectele Ozempic

Dr. Takayasu ne arată câteva alimente care mimează Ozempicul, în sensul că produc același efect de reducere a foamei. Partea bună este că aceste alimente sunt mult mai ieftine decât Ozempic.

NUCILE

Consumul de nuci este benefic nu doar pentru creier și inimă, ci și pentru menținerea sațietății și a unei greutăți corporale bune.

Sunt bogate în Omega-3, proteine, antioxidanți, cupru, mangan, acid folic, vitaminele B6 și E. Datorită conținutului de grăsimi și proteine, nucile constituie o gustare nutritivă și sățioasă.

Ele mențin zahărul din sânge la un nivel echilibrat. Alegeți nucile fără sare sau zahăr. Le puteți înmuia înainte de a le consuma ca atare sau rumeni în tigaie sau în cuptor. 40 de grame sunt porția ideală.

ALUNELE DE PĂDURE și MIGDALELE

Spre deosebire de nuci, alunele de pădure și migdalele ne oferă mai mult fier, care susține metabolismul și hemoglobina.

SEMINȚELE CHIA

Semințele chia sunt considerate cea mai bună sursă de Omega-3 dintre toate plante. Sunt de asemenea o proteină completă. Ele furnizează toți aminoacizii necesari corpului.

Semințele de chia au foarte multe fibre. În doar 2 linguri se găsesc 11 g de fibre. Fibrele susțin digestia și sațietatea și ajută la reglarea zahărului din sânge.

Sunt bogate în calciu și alte minerale.

SEMINȚELE DE CÂNEPĂ

O altă categorie de semințe care conțin proteine complete și dau sațietate sunt semințele de cânepă. Acestea sunt bogate în fibre, acizi grași esențiali buni și antioxidanți.

Semințele de cânepă sprijină sănătatea inimii, combat inflamația și ajută la controlul diabetului de tip 2.

CIOCOLATA NEAGRĂ

Este îmbucurător să aflăm că ciocolata neagră este benefică sănătății și adecvată în curele de slăbire. Are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.

Este bogată în fibre, acid stearic, resveratrol și magneziu. Optați pentru o ciocolată neagră cu minim 80% cacao. O pătrățică vă va potoli nevoia de dulce sau senzația de foame în cursul zilei.

LINTEA și FASOLEA

Leguminoasele constituie o sursă excelentă de fibre și proteine de calitate în dietă. Se digeră mai încet și mențin sațietatea mai mult timp.

Fiind bogate în fibre solubile, cresc secreția de GLP-1 în intestin, la fel ca Ozempic, însă la un grad mai scăzut.

O recenzie din 2014 a arărat că mesele de leguminoase cresc cu 31% senzația de sațietate comparativ cu mesele din paste și pâine.

MERELE

Un măr poate fi gustarea perfectă, slabă în calorii, dar bogată în fibre și apă.

BROCCOLI și CONOPIDA

Legumele crucifere au un conținut redus de calorii și zaharuri, dar conțin apă, fibre, vitamine și antioxidanți.

BRÂNZA DE VACI

Studiile sugerează că lactatele degresate – precum brânza de vaci și iaurtul grecesc reduc apetitul și pot ajuta la slăbit.

Acestea sunt bogate în proteine și sărace în grăsimi.

OUĂLE și PEȘTELE

Ouăle constituie unul din cele mai bune alimente pentru micul dejun. Sunt extrem de hrănitoare și sățioase. Comparativ cu mesele bazate pe cereale, ouăle mențin senzația de plenitudine mai mult timp.

ALTE ALIMENTE

Alte alimente care induc sațietatea și funcționează într-o anumită măsură ca Ozempic, sunt:

– uleiul de măsline, avocado, fructele de pădure, oțetul de mere, ovăzul și secara.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă.

Nu te saturi doar cu mesele principale? Mănâncă aceste alimente care dau sațietate și nu îngrașă
Puneți câteva semințe de chia în iaurtul de dimineață – cresc sațietatea, reduc apetitul pentru dulciuri și vă ajută să slăbiți
Ovăzul consumat la micul-dejun menține sațietatea, scade colesterolul, previne obezitatea abdominală
Pâine din fulgi de ovăz și semințe – fără drojdie, fără frământare

Surse articol:

1. Katie, Foods that mimic Ozempic: https://drkatie.com/blog/2024/3/19/foods-that-mimic-ozempic
2. Brooke Steinberg, These miracle foods mimic Ozempic’s hunger-killing effects – for pennies, New York Post: https://nypost.com/2024/04/04/lifestyle/these-miracle-foods-mimic-ozempics-hunger-killing-effects-for-pennies/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.