Produsele fără gluten din magazine te fac gras și obez – soluții mai bune

Deși este greu să urmezi o dietă fără gluten atunci când ai probleme serioase de sănătate, soluția nu este cea gata ambalată de pe rafturile magazinelor.

Atunci când nutriționistul sau medicul îți spune că trebuie să renunți la gluten dacă vrei să-ți recapeți starea de bine, rămâi oarecum paralizat.

Produsele fara gluten din magazine te fac gras si obez - solutii mai bune

Produsele fara gluten din magazine te fac gras si obez – solutii mai bune: Master1305

Faci curat în bucătărie, scoți din frigider și dulapuri tot ce ar putea conține gluten. Dar ce vei mânca de acum înainte?

Unele persoane se descurcă să renunțe definitiv la pâine și produse de patiserie și să nu aibă nevoie de înlocuitori.

Însă majoritatea simt nevoia să găsească alternative. Vor să continue să mănânce pâine, fursecuri, biscuiți, plăcinte, prăjituri. Ce alternative există?

Produsele fără gluten de pe raft afectează metabolismul

Persoanele cu boala celiacă, intoleranță la gluten sau alte boli în care glutenul este interzis pot fi tentate să cumpere pâine fără gluten sau făinuri fără gluten din magazine.

Acestea nu sunt cele mai bune alegeri. Chiar dacă pare că formulele gata preparate sunt ideale și foarte bine create, ele nu sunt deloc sănătoase. Dimpotrivă, sunt făcute din ingrediente slabe din punct de vedere nutritiv și calitativ.

Dacă vă veți uita pe o pungă cu făină fără gluten veți găsi probabil făină de orez și un procent foarte mare amidon.

Producătorii înlocuiesc de regulă făina de grâu amidon de porumb, amidon de orez brun, amidon de cartofi sau amidon de tapioca. 

Acestea te vor face gras și diabetic, spune dr. William Davis, autorul cărții „Wheat Belly” („Burta de grâu”). El spune că eliminarea glutenului din dietă nu este dificil dacă ești creativ în bucătărie și știi ce ingrediente și combinații să folosești pentru a obține rezultate bune.

Cereale care conțin gluten

Nu doar grâul conține gluten, ci și alte cereale obișnuite, precum orzul și secara. Ovăzul poate fi și el problematic pentru celiaci.

Este bine ca atunci când începeți o dietă eliminatorie și scoateți glutenul din alimentație să renunțați la toate cerealele tradiționale, inclusiv la ovăz.

Puteți consuma în schimb quinoa, mei, hrișcă, sorg, orez, porumb integral (nu amidon), dar și acestea în cantități mici. Ideal ar fi să introduceți aceste pseudo-cereale după ce ați finalizat o dietă fără gluten de câteva luni.

Limitarea aportului de carbohidrați

Dr. Davis consideră că limitarea carbohidraților este benefică pentru majoritatea persoanelor.

Când reduci aportul de carbohidrați scazi în greutate, pierzi din grăsimea abdominală, inflamația se reduce, scade colesterolul și diabetul se ameliorează.

Pentru cei mai mulți oameni, un aport 50-100 g de carbohidrați pe zi este optim. Persoanele cu diabet sau prediabet ar trebui să restricționeze și mai mult consumul de carbohidrați și să ajungă la sub 30 de grame pe zi.

Dr. William Davis are în cartea sa câteva rețete fără gluten, care nu sunt bazate pe niciun fel de cereală, ci pe oleaginoase și semințe.

Retete fara gluten

Retete fara gluten: Pvproduction

Cu ce poți înlocui făina de grâu?

În rețetele doctorului Davis, făina de grâu este înlocuită cu făină de cocos și măciniș din semințe de in, semințe de floarea-soarelui, nuci, migdale etc.

Acestea sunt alimente nutritive și nu declanșează reacții anormale în corp atunci când le consumi.

În următoarele zile voi posta câteva din rețetele regăsite în această carte, spre folosul celor care țin o dietă fără gluten.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Amestec de făină fără gluten pentru pâine – rețetă simplă, fără gume sau amidon
Cum să faci maia fără gluten în 7 zile – un ghid simplu
Clătite din hrișcă crudă, înmuiată – fără ulei (dieta Oshawa, dieta fără gluten)
Cum să faci pesmet fără pâine, fără gluten

Sursă articol: David Williams, MD, Wheat Belly, Rodale

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.