Amestec de făină fără gluten pentru pâine – rețetă simplă, fără gume sau amidon

Persoanele care nu pot consuma gluten nu au multe opțiuni la îndemână când vine vorba de pâine sau alte produse de panificație.

Preparatele din comerț, certificate fără gluten, nu sunt întotdeauna calitative. Multe conțin ingrediente nocive, aditivi, conservanți sau chiar făinuri rafinate, foarte bogate în carbohidrați și calorii.

Amestec de faina fara gluten pentru paine

Imagine sugestivă: Amestec de faina fara gluten pentru paine: Freepik.com

Lucrurile nu stau mai bine nici la capitolul făină fără gluten pentru pâine. Aceasta conține un procent foarte mare de amidon.

În plus, producătorii trebuie să folosească diverși aditivi, care pot crea neplăceri gastrice la unele persoane.

Cum să faci pâine fără gluten acasă, din făină naturală

Dacă aveți boala celiacă sau intoleranță la gluten, cu siguranță v-ați dori să preparați propria pâine fără gluten în casă.

Aceasta este o provocare foarte mare, deoarece majoritatea făinurilor care nu au gluten nu dau aluaturi bine legate sau structurate.

Este foarte greu să obții rezultate bune dacă nu ai o rețetă bună. Am găsit o rețetă pe care o puteți încerca. Este un amestec din 3 tipuri de făinuri. Nu conține gume (ex. xantan), lianți sau alte ingrediente ciudate, scumpe sau greu de găsit.

Autoarea rețetei recomandă germinarea semințelor din care obține ulterior acest amestec de făinuri, pentru a obține un preparat mult mai bogat în nutrienți.

Așadar, totul se face în casă, de la germinare, până la măcinare și omogenizarea făinurilor rezultate.

Amestec de făinuri fără gluten – rețetă

Ingrediente

  • 450 g de ovăz (certificat fără gluten)
  • 450 g de orez brun
  • 450 g de sorg
  • opțional: 450 g de făină de amarant

Mod de preparare

Puteți cumpăra direct făină de ovăz, de orez brun, de sorg și de amarant (se găsesc la magazinele naturiste). Sau le puteți face în casă. Dacă aveți o moară de cereale, cumpărați cerealele întregi, crude și măcinați-le voi.

Amestecați toate făinurile cu un tel și păstrați amestecul în borcan de sticlă.

Autoarea rețetei congelează amestecul de făinuri în pungi cu fermuar (pentru a păstra cât mai intact prospețimea făinii și nutrienții din ea). Rezistă luni întregi în congelator.

Când vreți să faceți pâine, scoateți o pungă cu amestec de făină din congelator și folosiți-l imediat. Nu necesită decongelare.

Acest amestec de făinuri poate fi folosit și pentru alte aluaturi, precum tarte, prăjituri (ex. negresă), chec etc.

O variantă și mai bună este să lăsați cerealele la germinat înainte de a le măcina sub formă de făină.

Amestec de făinuri fără gluten din cereale încolțite – rețetă

Ingrediente

  • 450 g de ovăz încolțit
  • 450 g de orez brun încolțit
  • 450 g de sorg încolțit

Mod de preparare

Toate cerealele se cumpără în formă crudă, integrală. Se spală și se lasă apoi la încolțit 2-3 zile. Când apar primii colți, sunt gata de folosit. Nu le lăsați prea mult la germinat, deoarece nu vor mai fi potrivite pentru făină.

Germenii de cereale trebuie uscați bine înainte de a-i măcina. Puteți folosi un deshidrator sau cuptorul, la temperatură minimă, cu ușa deschisă. Sau puteți întinde germenii pe tăvi într-un strat subțire și să-i lăsați să se usuce la aer.

Măcinați germenii uscați printr-o moară de cereale pentru a obține o făină fină. Turnați făinurile într-un bol și amestecați-le bine, cu un tel. Păstrați amestecul într-o pungă de hârtie sau un borcan de sticlă.

Rețete fără gluten

Pe site-ul nostru puteți găsi numeroase rețete fără gluten. Pentru a accesa colecția, click AICI

Sursă articol: Sarah Pope, Gluten-free flour recipe (no gums), The Healthy Home Economist: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/sprouted-gluten-free-flour-recipe/#wprm-recipe-container-163624

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.