Cei care încep să mănânce ovăz au parte de o scădere dovedită a tensiunii arteriale – dr. Mihail Putatov

Ovăzul este în topul tendințelor alimentare actuale. În mod paradoxal (sau nu), unii au început să îl demonizeze, adică să arunce o umbră de îndoială asupra beneficiilor lui.

Dr. Mihail face aici referire la anumiți „antrenori de sănătate” și nutriționiști care ies în public și spun că ovăzul nu este bun.

Cei care incep sa manance ovaz au parte de o scadere dovedita a tensiunii arteriale – dr. Mihail Putatov

Cei care incep sa manance ovaz au parte de o scadere dovedita a tensiunii arteriale: Doctor Mihail

Denigrarea ovăzului de unii „specialiști”

Am văzut inclusiv medici în România care ne spun că ovăzul provoacă diabet și nu este bun pentru glicemie”.

Aceste materiale sunt false (fake news) și au scopul de a induce frica în populație.

Atunci când faci un material și promovezi frica în oameni, promovezi ceva care îți face rău – în special pe alimente care sunt intens consumate -, atunci acele materiale merg foarte bine”.

Orice ar pretinde unii sau alții, știința își spune cel mai bine cuvântul: Este atât de dovedit în toate studiile în unanimitate că este bun”.

Consumul de ovăz reduce factorii de risc cardiovascular

Puțini știu că includerea ovăzului în dietă ajută la scăderea colesterolului și tensiunii arteriale. Acesta este un beneficiu foarte important pentru procentul considerabil de populație bolnavă de afecțiuni cardiace sau metabolice.

Ovăzul conține cantități importante de fibre, acizi fenolici, tocoli, steroli, avenacozide și avenantramide.

La acestea din urmă face referire dr. Mihail când vorbește despre efectul antihipertensiv al ovăzului.

Antioxidantul din ovăz care dilată vasele sangvine

Avenantramida este un polifenol unic, care se găsește doar în ovăz. Acest antioxidant favorizează reducerea presiunii sângelui din artere.

Cei care au hipertensiune și încep să mănânce ovăz dimineața de preferat au o scădere – doveită clinic, măsurabilă – a tensiunii arteriale”.

Avenantramida nu acționează direct asupra tensiunii arteriale. Ea se transformă în corp în oxid nitric – o molecuă de gaz care dilată vasele de sânge și îmbunătățește circulația sangvină.

Acest efect de creștere a fluxului sangvin și a oxigenării organelor este benefic nu doar pentru cei hipertensivi, ci pentru toate persoanele. Efectul antioxidant produs de avenantramidă apare la 2-3 ore după consumul de ovăz.

Beta-glucanul – fibra din ovăz care scade tensiunea crescută

Nu doar avenantramida favorizează scăderea tensiunii arteriale, ci și beta-glucanul. Acesta este o fibră unică, ce se găsește exclusiv în ovăz.

O recenzie recentă, publicată în 2023 în „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics” a demonstrat că prin consumul de ovăz se poate obține o scădere a nivelului tensiunii arteriale la hipertensivi. Tensiunea participanților a scăzut la un aport de peste 5 grame de beta-glucan pe zi.

Potrivit unui studiu apărut în 2002 în „The Journal of Family Practice”, includerea cerealelor din ovăz în dieta normală a pacienților cu hipertensiune arterială ajută la scăderea tensiunii arteriale sistolice și diastolice.

Fibrele solubile din ovăz sunt considerate o terapie alimentară eficientă în prevenirea și gestionarea hipertensiunii arteriale.

Alți compuși din ovăz cu efect anti-hipertensiv

Pe lângă avenantramidă și beta-glucan, există și alți compuși din ovăz cu efect de prevenire a creșterii tensiunii arteriale. Este vorba despre compuși fenolici, lipide funcționale și componente proteice.

O recenzie apărută în 2022 în jurnalul „Nutrients” susține că proteinele de calitate, fibrele prebiotice fermentabile și GABA contribuie la efectul antihipertensiv al ovăzului. Ovăzul germinat are o cantitate sporită de GABA.

Rețete cu ovăz

Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete sănătoase cu ovăz:

Ruladă din ovăz și banane – desert simplu, fără zahăr și făină
Felii uscate din ovăz și semințe – pot înlocui pâinea în dieta fără gluten
Lipii din ovăz – se fac repede, țin saț și înlocuiesc cu succes pâinea cu gluten
Tartă cu dovleac și mere, cu fulgi de ovăz – fără zahăr și făină
Mâncărică de roșii cu ovăz – rețetă indiană pentru slăbit

Surse articol:

1. Mihail Putatov, Adevărul despre ovăz – bun sau rău? https://www.youtube.com/watch?v=G6EvoLn25PM&ab_channel=DoctorMihail
2. Xi H, Zhou W, Niu Y, Zhu R, Wang S, Guo Y, Liu W, Xiong X, Guo L. Effect of Oat Consumption on Blood Pressure: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Acad Nutr Diet. 2023 May;123(5):809-823. doi: 10.1016/j.jand.2022.11.010. Epub 2022 Nov 24. PMID: 36435335.
3. Bouchard J, Valookaran AF, Aloud BM, Raj P, Malunga LN, Thandapilly SJ, Netticadan T. Impact of oats in the prevention/management of hypertension. Food Chem. 2022 Jul 1;381:132198. doi: 10.1016/j.foodchem.2022.132198. Epub 2022 Jan 21. PMID: 35123221.
4. Keenan JM, Pins JJ, Frazel C, Moran A, Turnquist L. Oat ingestion reduces systolic and diastolic blood pressure in patients with mild or borderline hypertension: a pilot trial. J Fam Pract. 2002 Apr;51(4):369. PMID: 11978262.
5. Liska DJ, Dioum E, Chu Y, Mah E. Narrative Review on the Effects of Oat and Sprouted Oat Components on Blood Pressure. Nutrients. 2022 Nov 11;14(22):4772. doi: 10.3390/nu14224772. PMID: 36432463; PMCID: PMC9698489.

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.