Felii uscate din ovăz și semințe – pot înlocui pâinea în dieta fără gluten

Aceste felii uscate din ovăz și semințe se prepară în câteva minute. Se pot folosi orice fel de semințe aveți la îndemână.

Iar de aveți intoleranță la gluten, asigurați-vă că ovăzul pe care îl cumpărați nu a fost contaminat cu gluten. Acest lucru trebuie să fie precizat pe etichetă.

Felii uscate din ovăz și semințe - pot înlocui pâinea în dieta fără gluten

Felii uscate din ovăz și semințe – pot înlocui pâinea în dieta fără gluten

Felii uscate din ovăz și semințe – rețetă

Ingrediente

  • 200 g de fulgi de ovăz
  • 120 g de semințe (un singur tip sau un amestec)
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 140 ml de apă caldă
  • 20 ml de ulei
  • ½ linguriță de sare

Ingrediente opționale

  • 1 linguriță de curry sau alte mirodenii
  • 1 linguriță de pudră de orz verde

Mod de preparare

Dați fulgii de ovăz prin râșnița electrică de cafea pentru a-i transforma în făină.

Transferați pulberea obținută într-un bol încăpător. Măcinați apoi și semințele, folosind tot râșnița sau un mini-tocător de bucătărie.

Nu mixați prea mult, deoarece semințele se vor transforma rapid într-o masă uleioasă. Trebuie doar să pulsați de câteva ori pentru a se mărunți.

Puneți semințele mixate peste făina de ovăz din bol. Adăugați praful de copt, sarea și condimentele. Amestecați bine cu telul. Incorporați apoi apa caldă amestecată cu uleiul.

Amestecați bine cu o paletă. Compoziția trebuie să fie moale și ușor de întins cu lingura. Se pune pe o hârtie de copt mare cât tava cuptorului și se distribuie uniform într-o foaie subțire și uniformă. Ajutați-vă de o paletă sau de un cuțit cu lama lată.

Compoziția se taie cu cuțitul în pătrate mai mare sau dreptunghiuri, după cum doriți să iasă feliile.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Coaceți feliile pentru 20-30 de minute. Sunt gata când s-au uscat bine. Aveți grijă să nu le ardeți.  

Felii uscate din ovăz și semințe - rețetă

Felii uscate din ovăz și semințe – rețetă

Sunt foarte bune la gust. Pot înlocui pâinea în dieta celor care au eliminat glutenul, dar și în dieta celor care vor să mănânce mai sănătos.

Feliile sunt ca niște biscuiți. Fiind bogați în fibre și proteine, sunt hrănitori și sățioși.

Note și sugestii

Eu am folosit un amestec de semințe gata cumpărat. Conține semințele de floarea-soarelui, dovleac, susan și in. Am folosit și puțină pudră de orz verde. Voi puteți folosi doar un tip de semințe, sau un amestec pe care îl aveți la îndemână.

M-am inspirat dintr-o rețetă rusească, dar nu mai găsesc link-ul către ea. Autoarea folosea acolo 60 de grame de semințe de floarea-soarelui, 30 de grame de nuci și 30 de grame de semințe de dovleac.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete similare pe care vi le recomandăm:

Pâine crocantă din ovăz și semințe – fără făină, fără gluten
Pâine crudă? Încercați această rețetă propusă de Ligia Pop
Pâine plată din linte uscată (fără făină, fără ulei)
Înlocuitor de pâine, din semințe de in și ceapă – doar 2 ingrediente

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.