Mâncați ovăz dacă vreți să vă reduceți colesterolul rău din sânge – dr. Mihail Pautov

Articol bazat pe studii științifice

Mulți au auzit că ovăzul este bun pentru sănătate și au început să îl includă în dietă. Dacă și tu consumi ovăz cu regularitate, bine faci.

Dacă nu, dr. Mihail Pautov îți oferă motive întemeiate să faci asta. Mai ales dacă ai un nivel crescut de colesterol rău în sânge. 

Mancati ovaz daca vreti sa va reduceti colesterolul rau din sange - dr. Mihail Putatov

Mancati ovaz daca vreti sa va reduceti colesterolul rau din sange – dr. Mihail Putatov: Jcomp

Ovăzul se remarcă prin câteva calități unice, care îl dosebește de alte cereale. De pildă, conține o fibră specială, numită beta-glucan.

Nenumărate cercetări arată că beta-glucanul reduce colesterolul rău din sânge.

Ovăzul are efect anti-colesterol dovedit 

Beta-glucanul este o fibră solubilă în apă. Datorită ei fulgii de ovăz devin lipicioși atunci când îi înmuiem sau fierbem, transformându-se într-un terci gelatinos.

Încă din anii ’90 se știa că ovăzul are un potențial hipocolesterolemiant semnificativ. Acesta se datorează beta-glucanului.

Fibra respectivă împiedică absorbția colesterolului. Practic, captează și absoarbe excesul de colesterol și îl elimină prin scaun.

Studii

Un studiu apărut în 1994 în Jurnalul American de Nutriție Clinică a arătat că tărâțele de ovăz reduc colesterolul total și colesterolul LDL la adulții cu hipercolesterolemie.

Participanții au consumat fibre in ovăz (echivalentul a 70 g de tărâțe de ovăz/zi), fără să facă alte modificări în dietă.

Un studiu din 1999, publicat în jurnalul „Annals of Nutrition & Metabolism” a arătat că inclusiv laptele de ovăz, care în urma filtrării este dezgolit de fibrele insolubile, ajută la scăderea colesterolului în cazul persoanelor cu hipercolesterolemie moderată. Participanții au primit câte 0,75 litri de lapte de ovăz pe zi, timp de 5 săptămâni.

O porție de ovăz pe zi poate reduce colesterolul cu 30 mg/dL

O porție mică (40 g) de ovăz gătit ne oferă o doză foarte mare de beta-glucan, undeva la 3 grame.

Un studiu a arătat că 3 grame de beta-glucan pe zi scad semnificativ nivelul de colesterol LDL cu circa 25-30 mg/dL.

De pildă, cineva care are un colesterol LDL de 160 și consumă beta-glucan din terciul de ovăz poate să îl scadă până la 130.

Rezultatele sunt foarte bune în general, dar ele pot să difere de la o persoană la alta.

Ce ovăz este bun? Ce ovăz trebuie să evităm?

Cel mai bun este ovăzul integral, comercializat sub formă de boabe, la fel ca grâul. Acesta trebuie fiert în jur de 40-60 de minute ca să se înmoaie și să devină comestibil.

Fulgii de ovăz integrali (ovăzul zdrobit) sunt de asemenea buni și se gătesc mai repede.

Evitați ovăzul instant care vine la cutii sau pliculețe, care este foarte procesat și golit de nutrienți.

Acest tip de ovăz nu are beneficiile despre care vorbim, și poate să fie chiar dăunător, pentru că de regulă se adaugă tot felul de aditivi, zahăr pentru gust”.

Un studiu a arătat că sursele de beta-glucan ultra-procesate este mai puțin eficient în scăderea colesterolului seric.

Rețete cu ovăz

Ovăzul poate fi preparat și servit în multe feluri, nu doar sub formă de clasicul terci. Poate fi gătit chiar și în varianta sărată, cu legume.

Pe site-ul nostru puteți găsi numeroase rețete cu ovăz. Vă atașez aici câteva:

Mâncărică din ovăz și legume – rețetă indiană pentru slăbit
Mâncărică de roșii cu ovăz – rețetă indiană pentru slăbit
Budincă de legume cu ovăz pentru slăbit (fără făină sau ouă)
Salată dietetică de legume cu ovăz, fără ulei
Felii uscate din ovăz și semințe – pot înlocui pâinea în dieta fără gluten

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Semințele de aur sau alimentul secolului 21 – scad tensiunea, colesterolul, glicemia, greutatea
Boabele de muștar – „pilule” naturale pentru scăderea glicemiei și colesterolului
7 alimente care scad colesterolul (cel mai) rău

Surse articol:

1. Braaten JT, Wood PJ, Scott FW, Wolynetz MS, Lowe MK, Bradley-White P, Collins MW. Oat beta-glucan reduces blood cholesterol concentration in hypercholesterolemic subjects. Eur J Clin Nutr. 1994 Jul;48(7):465-74. PMID: 7956987.
2. Onning G, Wallmark A, Persson M, Akesson B, Elmståhl S, Oste R. Consumption of oat milk for 5 weeks lowers serum cholesterol and LDL cholesterol in free-living men with moderate hypercholesterolemia. Ann Nutr Metab. 1999;43(5):301-9. doi: 10.1159/000012798. PMID: 10749030.
3. Paudel D, Dhungana B, Caffe M, Krishnan P. A Review of Health-Beneficial Properties of Oats. Foods. 2021 Oct 26;10(11):2591. doi: 10.3390/foods10112591. PMID: 34828872; PMCID: PMC8625765.
4. Thongoun P, Pavadhgul P, Bumrungpert A, Satitvipawee P, Harjani Y, Kurilich A. Effect of oat consumption on lipid profiles in hypercholesterolemic adults. J Med Assoc Thai. 2013 Dec;96 Suppl 5:S25-32. PMID: 24851570.
5. Mihail Putatov, Adevărul despre ovăz – bun sau rău? https://www.youtube.com/watch?v=G6EvoLn25PM&ab_channel=DoctorMihail
6. Grundy MM, Fardet A, Tosh SM, Rich GT, Wilde PJ. Processing of oat: the impact on oat’s cholesterol lowering effect. Food Funct. 2018 Mar 1;9(3):1328-1343. doi: 10.1039/c7fo02006f. Epub 2018 Feb 12. PMID: 29431835; PMCID: PMC5885279.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.